WIKILEAKS: Líbya hrozila Británii za teroristu z Lockerbie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kadáfi
Foto: SITA, AP

LONDÝN 8. decembra (WEBNOVINY) – Líbya hrozila Británii odvetnými opatreniami v prípade, že by atentátnik z Lockerbie zomrel v škótskom väzení. Vyplýva to z tajných diplomatických depeší zverejnených portálom WikiLeaks. Vláda v Tripolise pohrozila Británii prerušením obchodných stykov a demonštráciami pred britskými úradmi či firmami a varovala, že britskí občania v krajine by mohli byť v ohrození.

„Následky pre britsko-líbyjské vzťahy budú ďalekosiahle, ak al-Mighráhí zomrie vo väzení,“ cituje jedna depeša amerického veľvyslanca v Tripolise Gena Cretza. Líbya údajne hrozila podobnými následkami aj Spojeným štátom, ak by sa proti prepusteniu teroristu postavili.

Škótska vláda prepustila Abdula Básita al-Mighrahího v auguste 2009 po odpykaní si iba ôsmich rokov z doživotného trestu napriek nesúhlasu centrálnej vlády v Londýne a USA. Dôvodom bola jeho rakovina prostaty, no Líbyjčan aj napriek pôvodným zlým prognózam stále žije, čo u Britov a Američanov vyvoláva ešte väčšie pobúrenie. Atentátnik si v škótskom väzení odpykával doživotný trest za umiestnenie bomby na palube lietadla americkej spoločnosti PanAm, ktoré sa zrútilo pri mestečku Lockerbie a o život prišlo 270 ľudí, väčšinou Američanov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie WikiLeaks