WWF: Toxický kal unikal z maďarskej nádrže mesiace

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Maďarsko
Na snímke sa nachádza problematická nádrž s toxickým kalom, fotografiu vytvoril tím spoločnosti Interspect. Foto: Interspect

VIEDEŇ 9. októbra (WEBNOVINY) – Toxický kal unikal z nádrže pri hlinikárni v západnom Maďarsku už niekoľko mesiacov pred prevalením hrádze. Tvrdí to medzinárodná nezisková organizácia Svetový fond na ochranu prírody (WWF) s odvolaním sa na letecké zábery z júna tohto roku. Fotografie poškodenej a presakujúcej hrádze nádrže podľa WWF dokazujú, že katastrofe sa dalo zabrániť. „Tento nový dôkaz o zlom stave hrádzí a značnom úniku už tri mesiace pred incidentom by mal byť dôvodom na okamžité vyšetrovanie, a to nielen tejto katastrofy, ale aj celkového stavu ďalších nádrží s toxickým kalom v Maďarsku,“ povedal šéf WWF v Maďarsku Gebor Figeczky, podľa ktorého tragédiu spôsobilo nedodržiavanie predpisov.

Fotografie zverejnené na webových stránkach WWF vytvoril tím spoločnosti Interspect, ktorá zbierala materiál o potenciálne nebezpečných priemyselných zónach. Odkalisková nádrž pri Kolontáre vyvolávala obavy, keďže sa nachádza v tesnej blízkosti obývaných oblastí. Toxický kal obsahujúci ťažké kovy a žieraviny sa vylial z tohto odkaliska na západe Maďarska v pondelok a vyžiadal si už sedem obetí. Z nádrže sa vylialo skoro milión kubických metrov červeného kalu, ktorý zamoril potok Torna, kde bezprostredne po havárii namerali pH 13,5. Jedovatý kal sa následne dostal cez rieku Marcal do Ráby, ktorá sa v Győri vlieva do Mošonského Dunaja. Kal zaplavil sedem dedín, v troch župách vyhlásili stav ohrozenia. Likvidácia následkov potrvá najmenej rok a bude stáť milióny eur.

Úrady v sobotu evakuovali 800 obyvateľov dediny Kolontár pre obavy, že nádrž s kalom by sa mohla opäť pretrhnúť. Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý pricestoval do zasiahnutého región, považuje nový únik kalu za „veľmi pravdepodobný“. „Na severnej stene nádrže, ktorej roh sa zrútil, sa objavili praskliny, ktoré môžu spôsobiť zrútenie celej steny,“ vyhlásil. Z nádrže sa tak môže vyliať ďalších 500 000 kubických metrov toxického kalu. Úrady zvažujú aj evakuáciu susednej dediny Devecser.

SITA/AFP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Viktor Orbán