Hudobníčky z Pussy Riot sú na zozname 'väzňov svedomia'

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pussy riot
Kontroverzná ruská hudobná skupina Pussy Riot Foto: SITA/AP

MOSKVA 5. apríla (WEBNOVINY) – Členky kontroverznej ruskej hudobnej skupiny Pussy Riot sa ocitli na zozname „väzňov svedomia“ ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI).

Tá úrady v Moskve vyzvala, aby zadržané Rusky okamžite prepustili. Hudobníčky polícia zadržala ešte koncom februára po tom, ako prerušili omšu moskovskej pravoslávnej katedrále a odspievali tam pieseň s názvom Punková modlitba. V nej vyzývajú Pannu Máriu, aby „vyhnala“ víťaza prezidentských volieb Vladimira Putina z Kremľa. Trom zadržaným mladým Ruskám hrozí v prípade odsúdenia až sedemročný trest.

„Ak by sa aj tri zatknuté ženy zúčastnili na proteste, razancia, s akou ruské úrady reagovali… nie je ospravedlniteľná,“ uvádza sa v stanovisku AI. Organizácia pritom naráža aj na fakt, že nie je jasné, či v prípade zadržaných Rusiek ide skutočne o hudobníčky z Pussy Riot.

Členky skupiny totiž vystupujú s farebnými kuklami na hlavách. Zatknuté ženy sa teraz nachádzajú vo vyšetrovacej väzbe, kde si počkajú na začiatok svojho procesu naplánovaný na koniec apríla.

Spomínaný protest v moskovskej katedrále je však v Rusku vnímaný ako kontroverzný. Mnohí ho totiž nepovažujú za vyjadrenie politického ale proticirkevného postoja. Hlava ruskej pravoslávnej cirkvi, patriarcha Kirill, demonštráciu označil za „bohorúhačstvo“. „Diabol sa teraz na nás všetkých smeje,“ vyhlásil.

Kontroverzný protest v moskovskej katedrále

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Patriarcha KirillVladimir Putin