Nemecko zatvorilo nebo pre jemenské lietadlá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lietadlo
Foto: SITA/AP

SANÁ/DUBAJ/BERlÍN 31. októbra (WEBNOVINY) – Nemecko viac nebude prijímať nákladné lietadlá z Jemenu, oznámil v sobotu v noci tamojší minister vnútra Thomas de Maiziere po tom, ako na palube nákladných lietadiel smerujúcich do Spojených štátov amerických našli bezpečnostné sily bombové zásielky. „Federálna vláda (vás) uisťuje, že odteraz do Nemecka nedorazí žiaden náklad prichádzajúci z Jemenu,“ uviedol minister.

Okrem Nemecka svoj vzdušný priestor pre jemenské nákladné lietadlá už skôr uzavrel aj francúzsky úrad pre civilné letectvo. Spravil tak krátko po tom, ako dve bomby, ktoré mali údajne pochádzať od al-Kájdy, zadržali v piatok bezpečnostné zložky na letiskách v Dubaji a vo Veľkej Británii. Belgicko v prípade nákladných letov medzi Jemenom a Spojenými štátmi vyzvalo na „veľkú ostražitosť„.

Bomby mali vybuchnúť už v lietadlách

Bombové zásielky, ktoré pravdepodobne pochádzali z dielne al-Kájdy a ktoré v nákladných lietadlách smerovali do Spojených štátov amerických, mali vybuchnúť už na palube, vyhlásil v sobotu britský premiér David Cameron. Jeho výroky prišli v čase, keď jemenské úrady zatkli podozrivú, ktorá mala spomínané balíky odoslať.

Dve bomby, ktoré mali údajne pochádzať od al-Kájdy, zadržali v piatok bezpečnostné zložky na letiskách v Dubaji a vo Veľkej Británii. Ako Cameron uviedol, britské úrady „veria, že zariadenie bolo zostrojené tak, aby vybuchlo na palube lietadla“. „Zatiaľ neexistujú žiadne počiatočné dôkazy, že boli zostrojené tak, aby sa tak stalo nad britskou pôdou, ale, samozrejme, nemôžme to vylúčiť,“ povedal premiér pre britskú vysielaciu spoločnosť BBC.

Zadržali podozrivú z odoslania bombových balíkov

Jemenské bezpečnostné sily zatkli v sobotu ženu podozrivú z odoslania bombových zásielok, ktoré v nákladných lietadlách smerovali do Spojených štátov amerických. Spomínanú ženu zatkli po tom, ako obkľúčili jej dom v Saná, informovalo jemenské ministerstvo obrany. „Jemenské bezpečnostné sily zatkli ženu podozrivú z odoslania dvoch balíkov s výbušninami,“ oznámilo ministerstvo bez uvedenia bližších detailov. Ešte predtým jemenský prezident Alí Abdulláh Salíh oznámil, že bezpečnostné domy obkľúčili dom, kde sa žena nachádzala.

Informátorom bola MI6

Dve bomby, ktoré mali údajne pochádzať od al-Kájdy, zadržali v piatok bezpečnostné zložky na letiskách v Dubaji a vo Veľkej Británii. Podľa dubajskej polície išlo o sofistikovanú bombu vyrobenú z pentaerytritolu trinitrátu (PETN) a olova, čo je podľa expertov výbušná kombinácia látok schopná napáchať obrovské škody. Teroristickú hrozbu sa jej podarilo odvrátiť na základe údajne anonymného tipu. Britské médiá v sobotu napísali, že informátorom bola podľa všetkého britská tajná služba MI6.

Podozrivé balíčky objavili v piatok v nákladných lietadlách smerujúcich do Spojených štátov. Prvé z nich malo vzlietnuť z Dubaja a ďalšie tri z Veľkej Británie. Všetky pritom boli určené na útoky v synagógach nachádzajúcich sa v americkom Chicagu. Americké úrady pôvodne informovali o tom, že balíky neobsahovali výbušniny a nepredstavovali nebezpečenstvo, v sobotu však aj ústami prezidenta Baracka Obamu uviedli opak. Podľa šéfa Bieleho domu išlo v prípade objavených bômb o „vážnu teroristickú hrozbu„.

Spoločnosti UPS a FedEx, ktoré mali všetky podozrivé balíčky prepravovať, v reakcii na bezpečnostnú pohotovosť pozastavili svoje lety z Jemenu. Americké a britské tajné služby momentálne preverujú spojitosť incidentu s jemenskou pobočkou medzinárodnej teroristickej organizácie al-Kájda. Do vyšetrovania sa zapojila aj vláda v Jemene.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alí Abdulláh SálihDavid Cameron