Kaddáfího syn chcel ujsť do Nigeru, zadržali ho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sajfa al Islám
Sajfa al-Islám Foto: SITA, AP
Sajfa al Islám
Foto: SITA, AP

TRIPOLIS 19. novembra (WEBNOVINY) – Sajfa al-Isláma, syna zabitého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, po niekoľkých týždňoch na úteku zatkli.

V sobotu to potvrdil tamojší dočasný minister spravodlivosti Muhammad al-Aladži. Ako informoval reportérov v Tripolise, Sajfa al-Isláma zadržali na juhu Líbye a jeho zdravotný stav je „dobrý“.

Spolu s 39-ročným prominentným predstaviteľom zvrhnutého Kaddáfího režimu zatkli aj jeho osobného strážcu a troch poradcov.

Sajfa al-Isláma kedysi považovali za hlavného kandidáta na nástupníctvo po prípadnej smrti jeho otca a v krajine mal imidž reformátora, keďže svoje univerzitné vzdelanie dosiahol na Západe. Medzinárodný trestný súd (ICC) na neho ešte 27. júna vydal zatykač pre zločiny proti ľudskosti.

Okamžite po zverejnení správ o zatknutí Kaddáfího syna vyšli do ulíc Tripolisu povstalci a udalosť začali oslavovať symbolickou streľbou do vzduchu.

Sajfa al-Isláma zadržali deň predtým, ako sa očakáva vymenovanie novej vlády zo strany Dočasnej národnej rady.

Celá operácia sa odohrala v regióne Obari na juhu krajiny počas toho, ako sa Sajf pravdepodobne pokúšal dostať do susedného Nigeru. Následne ho previezli do Zintánu asi 170 kilometrov južne od Tripolisu. Líbyjská televízna stanica al-Ahrár zverejnila aj zábery so Sajfom krátko po jeho chytení. Na tvári má dlhú bradu, sedí na posteli v miestnosti so zatiahnutými žalúziami a na troch prstoch pravej ruky má obväzy.

O jeho osude teraz rozhodnú povstalci, zatiaľ sa však nerozhodli, či ho vydajú ICC. Medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International požaduje, aby ho nesúdili v Líbyi, kde by mu hrozil nespravodlivý proces. Zatiaľ nie je jasné, či ho dočasní líbyjskí vládcovia vydajú, všetko však nasvedčuje tomu, že ho chcú súdiť sami.

Dočasný líbyjský premiér Abd al-Rahím al-Kib v sobotu prisľúbil, že zatknutému synovi Muammara Kaddáfího sa dostane „spravodlivého procesu“. „Ubezpečujem náš ľud aj svet, že Sajfovi, ako aj tým, ktorí boli s ním, zabezpečíme spravodlivý proces,“ povedal na tlačovej konferencii v meste Zintán, kde oficiálne potvrdil dolapenie najprominentnejšieho žijúceho člena Kaddáfího režimu. Podľa dočasného premiéra ide o „historický deň“ a zavŕšenie revolúcie.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Sajfa al-Islám