Zbrane sa cez hranice dostávajú ľahšie ako utečenci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Porušovanie ľudských práv vo svete
Deti stojace vedľa zničeného domu v sýrskom meste Idlib v septembri 2012. Foto: SITA/Amnesty International

BRATISLAVA 23. mája (WEBNOVINY) – Slabá ochrana práv miliónov ľudí so štatútom utečenca patrí medzi „najväčšie problémy globalizovaného sveta“.

Slovenská pobočka medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) to vyhlásila pred stredajším zverejnením svojej najnovšej výročnej správy o stave ľudských práv vo svete.

Podľa údajov poskytnutých médiám v minulom roku žilo vo svete 15 miliónov ľudí so štatútom utečenca a 12 miliónov ľudí bez štátnej príslušnosti.

Potrebnú ochranu jednotlivé štáty neposkytujú ani mnohým z 214 miliónov migrantov, ktorých „vyháňa z domovov nezodpovedný obchod so zbraňami“, upozorňuje AI, podľa ktorej bolo prekračovanie hraníc v uplynulom roku „ľahšie pre zbrane než pre utečencov“.

„Neschopnosť účinne reagovať na konflikty vo svete vedie k vzniku skupín ľudí, ktorí sú veľmi zraniteľní a nikto sa k ochrane ich práv nehlási,“ uviedla vo vyhlásení hovorkyňa organizácie na Slovensku Jana Vargovčíková.

Obrazom: Porušovanie ľudských práv vo svete

Porušovanie ľudských práv vo svete
Utečenci spiaci v tvrdých podmienkach v tábore Yida v Južnom Sudáne v apríli 2012. Foto: SITA/Amnesty International

Porušovanie ľudských práv vo svete
Migranti v štáte Tabasco hrajúci futbal v Mexiku v marci 2012. Foto: SITA/Amnesty International
Porušovanie ľudských práv vo svete
Vojaci Sudánskej ľudovej oslobodzovacej armády prechádzajúci cez utečenecký tábor Yida v Južnom Sudáne v apríli 2012. Foto: SITA/Amnesty International
Porušovanie ľudských práv vo svete
Diery v stenách bytu v štvrti Hasaba v Jemene v júli 2012. Foto: SITA/Amnesty International
Porušovanie ľudských práv vo svete
Zranený obyvateľ v Hasabe v meste Sána v Jemene v júli 2012. Foto: SITA/Amnesty International

Ako príklady krajín, z ktorých museli obyvatelia „utekať za bezpečím“, slovenská pobočka menuje Severnú Kóreu, Mali, Sýriu, Sudán a Konžskú demokratickú republiku. „Pre Sýrčanov minulý rok neznamenal takmer žiadnu zmenu, až na stúpajúce počty obetí a stúpajúce počty ľudí, ktorí boli nútení utiecť do susedných krajín,“ konštatuje AI obviňujúca zvyšok sveta z nečinného prizerania sa útokom na sýrskych civilistov, mučeniu či mimosúdnym popravám. „Bezpečnostná rada OSN musí konečne zahodiť zastaranú a morálne pochybnú doktrínu, podľa ktorej je masové zabíjanie a mučenie súkromnou záležitosťou každého štátu,“ tvrdí Vargovčíková.

Organizácia založená v roku 1961 v Británii upozorňuje, že „pohyb zbraní cez hranice čelí výrazne menším kontrolám než pohyb ľudí na úteku“. „Je pritom krutou irónou, že práve nezodpovedný obchod so zbraňami prispieva k zabíjaniu, zraneniam, znásilneniam stoviek tisíc ľudí a že práve tok zbraní do nesprávnych rúk ženie ľudí preč z domova,“ uviedla hovorkyňa. Zároveň poukázala na zistenie, že do krajín, kde vlády v uplynulom roku použili „neprimeranú silu“ proti vlastnému obyvateľstvu, vyviezlo zbrane aj Slovensko. Medzi takéto krajiny zaradila napríklad Alžírsko, Egypt, Kambodžu, Kazachstan a Ugandu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Amnesty International