Zemetrasenie v Japonsku zranilo 9 ľudí, poškodilo hrad

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zemetrasenie

TOKIO 30. júna (WEBNOVINY) – Strednú časť Japonska vo štvrtok zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,4, ktoré po sebe zanechalo niekoľko zranených a poškodilo samurajský hrad zo 16. storočia zaradený do zoznamu najvýznamnejších národných pamiatok.

Podľa údajov Japonskej meteorologickej agentúry, ktorá v krajine sleduje aj seizmickú a vulkanickú aktivitu, otrasy vznikli o 8:16 miestneho času (1:16 SELČ) na území vnútrozemskej prefektúry Nagano, približne 180 kilometrov severozápadne od Tokia. Po prvom zemetrasení nasledovalo viacero slabších otrasov.

Japonský verejnoprávny rozhlas a televízia (NHK) informoval, že zemetrasenie zranilo deväť ľudí vrátane ženy, ktorá spadla zo svojej postele. V dôsledku otrasov sa tiež objavili praskliny na stenách hradu Macumoto v strednej časti prefektúry Nagano. Televízne zábery z postihnutej oblasti ukazujú popadané tehly a strešnú krytinu.

Pomerne silné otrasy sú v Japonsku bežným javom, v poslednom období sú však mimoriadne sledované, keďže krajina sa stále spamätáva z následkov katastrofy z 11. marca, keď podmorské zemetrasenie s magnitúdou 9,0 vyvolalo ničivé vlny tsunami. Tie po sebe zanechali vyše 22-tisíc mŕtvych alebo nezvestných a spôsobili sériu vážnych havárií v jadrovej elektrárni na severovýchodnom pobreží ostrova Honšu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať