Zemetrasenie v Pakistane si vyžiadalo stovky obetí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zemetrasenie, čína
Foto: SITA/AP

CHUZDÁR 25. septembra (WEBNOVINY) – Silné zemetrasenie, ktoré v utorok postihlo pakistanskú provinciu Balúčistán, si vyžiadalo najmenej 327 obetí. Stalo sa tak po tom, čo sa na obyvateľov zrútili stovky hlinených domov, informovali miestni predstavitelia.

Tlačovú agentúru AFP o tom informoval jeden z najvyšších predstaviteľov tamojšej samosprávy Asad Gílání, podľa ktorého je „prioritou“ čo najrýchlejšie dopravenie zranených do nemocníc.

Otrasy s magnitútou 7,7 zasiahli odľahlý okres Avárán, kde podľa iného zdroja zničili takmer všetky domy postavené z hliny.

Hovorca provinčnej vlády počet obetí potvrdil a uviedol, že vzhľadom na nedostatočne zdravotnícke vybavenie v oblasti sa snažia zranených dopraviť do Karáči alebo susedných okresov. Na záchranných prácach sa podieľa i armáda, ktorá do Aváránu vyslala stovky vojakov, zdravotníkov a vrtuľníky.

Odhaduje sa, že okres Avárán s rozlohou 21-tisíc štvorcových kilometrov má okolo 300-tisíc obyvateľov. Podľa údajov OSN pritom viac ako 60-tisíc ľudí žije v 50-kilometrovom okruhu okolo epicentra. Úrad pre geologický prieskum Spojených štátov (USGS), ktorý mapuje zemetrasenia vo všetkých častiach sveta, miesto vzniku lokalizoval 66 kilometrov severovýchodne od mesta Avárán. Mimoriadne silné otrasy bolo cítiť až v indickom Naí Dillí či Dubaji na pobreží Perzského zálivu. Blízko pakistanského prístavu Gvádar dokonca údajne vznikol nový ostrov.

Utorkové zemetrasenie v Pakistane bolo najhoršie od roku 2005, keď otrasy na severe krajiny zabili 75 000 ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať