Zomrel bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Podobizne exprezidenta Nelsona Mandelu
Bývalý prezident Juhoafrickej republiky Nelson Mandela oslávil 95. narodeniny. Bojovníka proti apartheidu si pripomenul ľud, ktorý si expolitika veľmi váži. Foto: SITA/AP

JOHANNESBURG 5. decembra (WEBNOVINY) – Bývalý prezident Juhoafrickej republiky Nelson Mandela, ktorý sa stal svetoznámym vďaka dlhoročnému boju proti apartheidu, vo štvrtok zomrel vo veku 95 rokov. Úmrtie oznámil prezident Jacob Zuma, podľa ktorého krajina „stratila svojho najväčšieho syna“.

Mandela podľa neho zomrel pokojne vo svojom dome v Johannesburgu, bude mať štátny pohreb a vlajky v celej krajine budú v piatok spustené na pol žrde. „Nech Mandelova duša odpočíva v pokoji,“ povedal Zuma.

Obrazom: Bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela

Nelson Mandela
Bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela opúšťa kaplnku po pohrebe svojej 13-ročnej pravnučky Zenani, ktorá zahynula pri autonehode. Foto: SITA/AP

Nelson Mandela
Foto: SITA/AP
Nelson Mandela s pravnučkou
Foto: SITA/AP
Nelson Mandela s pravnukom
Bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela počas oslavy svojich 94. narodenín. Foto: SITA/AP
Nelson Mandela
Bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela počas oslavy svojich 94. narodenín. Foto: SITA/AP

Mandela sa od septembra vo svojom dome v Johannesburgu zotavoval z pľúcnej infekcie po tom, ako bol tri mesiace hospitalizovaný v kritickom stave.

Jeho zdravie sa však v posledných dňoch opäť zhoršilo a ťažkostiam spojeným s infekciou nakoniec podľahol.

Video: Úmrtie oznámil prezident Jacob Zuma

https://www.youtube.com/watch?v=Fp5DFDj8RTk

Nelson Rolihlahla Mandela sa narodil v 18. júla 1918. Právnické vzdelanie získal v rámci diaľkového štúdia na johannesburskej univerzite. Krátko nato vstúpil do Afrického Národného Kongresu (ANC).

Nelson Mandela
Foto: SITA/AP

Pod vplyvom indického lídra Mahátmu Gandího organizoval nenásilné protesty proti vláde bielej menšiny v bývalej britskej kolónii.

Po zavedení apartheidu v roku 1948 sa stal lídrom ozbrojeného krídla ANC, ktoré uskutočňovalo sabotáže proti vládnym cieľom.

Po niekoľkých mesiacoch na úteku ho 5. augusta 1962 zatkli a o dva roky neskôr nakoniec odsúdili na doživotie pre obvinenia z pokusu o štátny prevrat. Pod číslom 46664 bol degradovaný na väzňa najnižšej úrovne a mal obmedzený kontakt s vonkajším svetom.

Počas pobytu za mrežami diaľkovo študoval právo na Londýnskej univerzite, kde získal bakalársky titul. Stal sa však z neho predovšetkým hrdina čierneho odboja proti bielej vláde.

V roku 1985 odmietol ponuku juhoafrického prezidenta P. W. Botha dostať sa na slobodu za prísľub, že sa vzdá násilia.

Aj napriek medzinárodným výzvam Mandelu prepustili z väzenia až po Bothovej smrti.

Jeho nástupca prezident Frederik Willem de Klerk nariadil zrušenie zákazu strany ANC a prepustenie jej lídra na slobodu, čo mohol vo februári 1990 v priamom prenose sledovať celý svet.

Mandela sa stal predsedom ANC, písal životopis a rokoval s prezidentom de Klerkom o zrušení apartheidu a o prvých slobodných voľbách v krajine, ktoré v roku 1994 jasne vyhral jeho Africký národný kongres. Mandela sa vo veku 75 rokov stal prvým čiernym prezidentom Juhoafrickej republiky.

Počas jeho päťročného mandátu bolo prijatých množstvo zákonov s cieľom odstrániť diskrimináciu a rasovú segregáciu v krajine.

V roku 1999 sa však Mandela odmietol uchádzať o ďalší prezidentských mandát a aj pre zdravotné problémy sa postupne začal sťahovať z verejného života.

Jeho nástupcom na poste prezidenta sa stal Thabo Mbeki. V rámci nadácie Nelsona Mandelu bojoval proti chudobe a ochoreniu na AIDS.

Mandela bol trikrát ženatý a mal šesť detí. Počas svojej politickej kariéry mu udelili 250 ocenení za boj za ľudské práva vrátane Nobelovej ceny za mier, ktorú získal v roku 1993 spolu s de Klerkom.

Mandela bol hrdinom juhoafrického ľudu a uznávanou osobnosťou na celom svete. Na jeho počesť vyhlásila OSN 18. júl za Medzinárodný deň Nelsona Mandelu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jacob ZumaNelson Mandela