Kližana teší štvrtý triumf v ankete, najviac si váži prvý

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Martin Kližan
Slovenský tenista Martin Kližan pridal na Facebook povzbudivé správy od fanúšikov. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 21. novembra (WebNoviny.sk) – Čerstvý štvornásobný najlepší tenista SR Martin Kližan už na pódiu v bratislavskom NTC veľmi často skloňoval slovo disciplína. Akoby si už uvedomil, že práve v tejto oblasti má pravdepodobne najväčšie rezervy, ktoré často bránia jeho tenisovému rozletu.

Dvadsaťšesťročný rodák z Bratislavy aj vďaka svojmu nie vždy stopercentnému zanieteniu pre tenis prežil sezónu 2015 ako na hojdačke. V prvom polroku sa mu darilo, v druhom už menej. Tieto turbulencie vyústili do rozchodu s českým trénerom Martinom Dammom, ktorý ho viedol rok a pol.

„Sezóna 2015 bola tak 50:50. Raz to bolo dobré, inokedy zasa zlé. Očakávania zo strany verejnosti boli veľké, tak isto aj moje osobné ambície, ktoré sa mi nepodarilo naplniť tak, aby som s výsledkami mohol byť spokojný,“ otvorene skonštatoval Martin Kližan a pokračoval: „Najmä v druhej časti sezóny bolo prehier veľa aj na môj vkus. Nemôžem však povedať, že to bol totálne tragický súťažný ročník, lebo počas neho som si zlepšil svoje osobné maximum, keď som sa prepracoval až na 24. miesto v dvojhre v rebríčku ATP, čo podľa mňa nie je zlý výsledok.“

Keďže mnohí novinári sa chytili najmä jeho pripomínania disciplíny, víťaz turnaja v Riu de Janeiro vo štvorhre musel túto tému v útrobách bratislavského NTC rozmeniť na drobné. „Prečo práve ja stále spomínam disciplínu? Lebo bez nej sa v športe a v živote nedá nič veľké dokázať. To si jasne uvedomujem. Pred týmto poznaním si vôbec nezakrývam oči,“ reagoval líder daviscupového tímu SR, ktorý v súbojoch oficiálnych MS družstiev v tenise v roku 2015 odohral sedem zápasov. Vo všetkých zvíťazil, navyše v týchto meraniach síl z 20 setov nestratil ani jeden.

„Vysokú hernú disciplínu potrebujem aj k tomu, aby som stúpal v rebríčku ATP stále vyššie. V budúcej sezóne chcem hrať dobre Grand Slamy a tiež aj ďalšie veľké turnaje. Keď ju nebudem mať a budem naďalej prezentovať pololežérny prístup k povinnostiam, tak jednoducho to nepôjde. Som si toho veľmi dobre vedomý,“ otvorene tvrdil aktuálne 43. hráč sveta v dvojhre a doplnil: „Teraz je čas. Momentálne som tak nastavený. Ešte do konca novembra mám dovolenku. Začiatkom decembra začnem na sebe tvrdo pracovať, aby sa druhý polrok ročníka 2015 tak skoro nezopakoval. Začal som pracovať s novým tenisovým trénerom Martinom Hromcom. Som presvedčený, že keď všetci v tíme budeme robiť poctivo, tak výsledky, ktoré osobne očakávam, prídu.“

Štyridsiaty tretí hráč sveta sa nebránil ani chúlostivej trénerskej téme. „Hlavná príčina rozchodu s Martinom Dammom bola podľa mňa strata motivácie z mojej strany a najmä sklamanie z prehier, ktoré som utŕžil. To všetko dokopy nenaplnilo moje ambície a spôsobilo moje rozčarovanie. Potreboval som nový impulz, novú krv do tímu. Myslím si, že Martin Hromec je pre mňa tá správna voľba,“ uviedol Martin Kližan a pokračoval: „S Hromcom som bol pred dvoma rokmi na troch turnajoch v Amerike. Už vtedy som zvažoval jeho angažovanie. Začal som však spoluprácu s Martinom Dammom, ktorá trvala rok a pol. Jednoducho Martin Hromec mi teraz môže veľmi pomôcť. Býva v Bratislave, bude mi stále k dispozícii, navyše je to tiež ľavák ako ja. Takže on mi lepšie rozumie ako tréneri – praváci. Samozrejme, nie je to svetový hráč, ktorý by bol niekedy v top dvadsať alebo top tridsať. Jeho vedomosti z tenisu sú však veľmi veľké. Má to všetko odžité, vie mi pomôcť, čo teraz najviac potrebujem. Držím mu palce, aby všetky plány, ktoré so mnou má, dokázal aj naplniť.“

Člen bratislavského tímu TK Slávia Agrofert STU na margo ambícií skonštatoval. „Môj cieľ v roku 2016 nebudem teraz nejako extra konkretizovať. V prvom rade chcem hrať disciplinovane každý turnaj, na ktorom budem štartovať. Chcem hrať dobre, aby som bol ja i tréner spokojný, potešil som rodičov a priaznivcov. Jednoducho, aby som budúci rok robil radosť všetkým okolo seba. Naďalej si tiež chcem udržať zdravie,“ tvrdil Kližan.

„Samozrejme, že grandslamové turnaje sú pre nás tenistov vyššie ako olympiáda. Na OH nie sú ani body do svetového rebríčka ani peniaze. To je fakt. Byť olympijským víťazom je však nadosmrti. Kto zvíťazí na olympiáde, ten sa stane súčasťou histórie. Teraz však hovorím za seba: vyhrať turnaj Grand Slamu je pre mňa viac ako triumfovať na olympiáde. V Južnej Amerike sa mi nehrá zle. Zvykol som si na tunajšie prostredie i podmienky. Škoda, že olympijský turnaj sa bude hrať v Brazílii na tvrdom povrchu. Myslel som si, že to bude na antuke. Neviem však, či sa tam vôbec dostanem, lebo väčšinu mojich bodov mám z prvého štvrťroka, ktoré idem teraz obhajovať,“ povedal Martin Kližan na margo jeho možnej účasti na budúcoročnej olympiáde v Riu de Janeiro (5. – 21. augusta 2015).

Martin Kližan priblížil najsvetlejší i najnevydarenejší okamih uplynulej sezóny, ktorú teraz v NTC bilancoval. „Najcennejší skalp, ktorý sa mi podarilo získať v roku 2015?. Najvyššie v tomto rebríčku staviam turnaj ATP v Casablance. Je jediný, ktorý som vyhral v tejto sezóne. Veľmi ma to potešilo, lebo Casablanca patrí k mojim najobľúbenejším podujatiam. Najväčšie sklamanie pre mňa sú výsledky z druhej polovice roka 2015. Nezažil som dobré obdobie. Problémy v tenise, problémy v súkromnom živote. Jedno i druhé. Preto som nebol na sto percent sústredený na robotu, ktorú som mal odviesť na kurte. Nerobil som všetko na sto percent.“

„Moja mentálna pripravenosť nebola na takej úrovni, aby som doma mohol hrať. Nebol som psychicky v dobrej kondícii. V období pred týmto turnajom prišlo veľmi veľa prehier po sebe. Nebol som vo svojej koži. Teraz však mám okolo seba nový tím a budeme bojovať ďalej. Nič iné nám nezostáva,“ vrátil sa Kližan k svojej absencii na nedávnom turnaji ATP Challenger Tour Peugeot Slovak Open, na ktorý mu organizátori chceli udeliť voľnú kartu.

Martin Kližan sa štvrtým triumfom Hráč roka v SR vyrovnal dvojici Karina Cíleková – Habšudová a Henrieta Nagyová. „Ktoré z tých prvenstiev v ankete si najviac cením? Samozrejme, že to úplne prvé. Lebo to, čo je prvé, je predsa najcennejšie. Samozrejme, potešil ma aj tento štvrtý triumf, ale najvyššie z týchto trofejí z ankety STZ bude vždy u mňa prvenstvo z roku 2011. To bolo správne vyvrcholenie mojej mimoriadne vydarenej sezóny,“ reagoval 26-ročný Martin Kližan na otázku agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin Kližan