Briti po 79 rokoch 10. raz s trofejou, hrdinom Andy Murray

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andy Murray
Foto: SITA/AP

GENT 29. novembra (WebNoviny.sk) – Tenisoví reprezentanti Veľkej Británie po 79 rokoch získali jubilejný 10. raz Davisov pohár družstiev mužov. Vo finále MS tímov ITF na antuke v 13-tisícovej hale Flanders Expo v Gente (27. – 29. novembra) viedli po úvodnej nedeľňajšej dvojhre, celkovo tretej, nad domácimi Belgičanmi nezvratne 3:1. Postaral sa o to druhý muž svetového rebríčka ATP vo dvojhre Andy Murray, ktorý v súboji jednotiek kádrov prekonal 16. hráča renkingu Davida Goffina za 174 minút 6:3, 7:5, 6:3. V treťom sete spočiatku mal manko 0:2. Mečbal premenil skvelým bekhendovým lobom v dlhočiznej výmene. Nadviazal na úspech 6:1, 6:0, ktorý dosiahol 5. novembra na tvrdom povrchu pod strechou v Paríži-Bercy. Celkovo proti tomuto rivalovi má skóre 3:0. Záverečný singel, ktorý by už bol iba formalitou, napokon zrušili.

Murray vynikol na esá 12:4, na dvojchyby to bolo 0:2. Brit mal pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 37:22, Belgičan 24:34. Víťaz získal 65 % fiftínov rozohraných vlastným druhým podaním, zdolaný len 43 %. Jediným Belgičanom, ktorý A. Murrayho prekonal, je už od roku 2005 Xavier Malisse – na challengeri v Monse to bolo skrečom.

V piatok najprv Goffin prekonal absolútneho daviscupového debutanta Kyla Edmunda 3:6, 1:6, 6:2, 6:1, 6:0. Následne A. Murray zdolal Rubena Bemelmansa 6:3, 6:2, 7:5. Dokonalý priebežný obrat v prospech hostí zavŕšili v sobotňajšej štvorhre bratia Andy a Jamie Murrayovci, ktorí triumfovali nad Stevom Darcisom a Goffinom za 169 minút 6:4, 4:6, 6:3, 6:2V kádri domácich pod vedením Johana van Hercka bol okrem spomenutej trojice aj Kimmer Coppejans, hostia s Leonom Smithom v kapitánskej funkcii disponovali i Jamesom Wardom.

„Nikdy by som si nepomyslel, že budeme mať možnosť dokázať čosi takéto. Nemôžem teraz uveriť, že sa nám to podarilo. Každý, kto hral, sa predviedol na neuveriteľne vysokej úrovni. Po včerajšej štvorhre môj brat trávil čas s rodinou a ja som sa cítil ako neokrôchanec, ale potreboval som sa vyspať. Dnes som Jamieho raz periférne zahliadol a uvedomil som si, že keď ide o takto veľa, radšej sa vyhýbate očnému kontaktu s famíliou. Teraz si všetci spoločne môžeme vychutnať tento úspech,“ povedal Andy Murray vo vysielaní BBC One.

„Je to úžasné. Taký nádherný pocit, aký si len viete predstaviť. Andy sa predviedol ako absolútna superhviezda. Bude prvý, kto skonštatuje, že je to záležitosť celého tímu, a ja som tiež hrdý na všetkých členov, ale to, čo on dokázal, vyznieva ohromujúco,“ vyhlásil kapitán Leon Smith.

„Sledovať to dnes bolo až pridobré. Andy do toho vniesol ozrutné úsilie. Práve sme získali Davisov pohár a mne pripadá neskutočné, že čosi takéto môžem vysloviť. Najmä keď si uvedomím, kde sme boli pred piatimi rokmi. Chcelo to veľa driny a podieľali sa na tom mnohí, všetci si zaslúžia pripomienku,“ podotkol Kyle Edmund.

„Andy si dnes počínal naozaj solídne. Ja som dal do toho všetko, nemám si čo vyčítať. Ako tím sme odohrali skvelú sezónu, ale Andy a britské družstvo si zaslúžia trofej,“ vyhlásil David Goffin, citoval ho Sporting Life.

„Ani ja nemám mojim hráčom čo vyčítať. Stojím si aj za všetkými vlastnými rozhodnutiami. Prehrali sme s lepším tímom, to je celé,“ skonštatoval kapitán domácich Johan van Herck.

Murray je tretím tenistom po Američanovi Andrem Agassim a Španielovi Rafaelovi Nadalovi, ktorý získal zlato vo dvojhre na OH, singlový wimbledonský titul aj Davis Cup. Spoločnosť Sky Bet vypísala kurz 10, že budúci rok sa stane svetovou jednotkou, 6,5 na vydarenú obhajobu olympijského zlata v Riu de Janeiro a 2,25 na aspoň jeden z grandslamových titulov počas sezóny 2016. Briti však majú kurz až 17 na Davis Cup 2016. Murray predbežne spochybnil svoj štart v júlovom asociačnom termíne (vtedy sa bude konať štvrťfinále) medzi Wimbledonom a OH.

Murray absolvoval 98. zápas v tejto sezóne. Tri body vo finále získal ako prvý od roku 1997, keď sa to zhodou okolností podarilo jeho terajšiemu spolutrénerovi Jonasovi Björkmanovi. Murray má tento rok skóre 62:0 v stretnutiach, v ktorých získal otvárací set. Stále platí, že z náskoku 2:0 prehral iba raz v kariére, a to ešte ako 18-ročným s Argentínčanom Davidom Nalbandianom. Prvých sedem tenistov terajšieho hodnotenia ATP má na konte aspoň jeden daviscupový triumf.

Úradujúci olympijský šampión z Londýna 2012 vo dvojhre Andy Murray má prsty v 11 z 12 tohtoročných daviscupových úspechov Britov. Jediný iný bod dodal spomenutý Ward. Dvadsaťosemročný rodák zo škótskeho Dunblane A. Murray teraz má v Davisovom pohári skóre 34:7, uspel v jedenástom zápase v rade vrátane štvorhry. Andy Murray ako len tretí tenista od zavedenia aktuálneho formátu Davis Cupu v roku 1981 dosiahol dokonalú singlovú bilanciu 8:0 v jednom roku. Predtým to zvládli Američan John McEnroe (1982) a Švéd Mats Wilander (1983). McEnroe sa aj tešil zo „šalátovej misy“, Wilander nie.

Zverenec francúzskej fedcupovej kapitánky Amélie Mauresmovej a švédskeho bývalého univerzála Jonasa Björkmana Murray sa v singli dotiahol s 27 daviscupovými úspechmi na piateho najlepšieho Brita v tomto smere Bustera Mottrama. Vedie Bunny Austin (36) pred Perrym (34) a tandemom Tim Henman, Mike Sangster (po 29). Aj vrátane štvorhry je teraz A. Murray (34) siedmy z Britov podľa počtu víťazstiev. Na čele figuruje Perry (45).

Hrdina US Open 2012 a Wimbledonu 2013 Andy Murray je štvrtým mužom v ére terajšieho modelu DP, ktorý za rok získal 11 bodov. Predtým to zvládli McEnroe (12:0 v sezóne 1982), Nemec Michael Stich (11:1 v roku 1993) a Chorvát Ivan Ljubičič (tiež 11:1 v rámci ročníka 2005, jediného premožiteľa našiel v Dominikovi Hrbatom). „Toto je väčšie, lebo Andy tento rok neprehral a mne sa to raz stalo vo finále,“ napísal Ljubičič prostredníctvom twitterového konta.

Belgičania hrali o trofej prvý raz od roku 1904, ešte nikdy ju nezískali. Briti sú už 10-násobnými šampiónmi, do tohto ročníka naposledy sa presadili už v sezóne 1936 (tesne 3:2 proti Austrálčanom, rozhodujúci bod na wimbledonskej tráve vybojoval legendárny Fred Perry) a na finále čakali od edície 1978. Prvých osem triumfov nazbierali v rokoch 1903, 1904, 1905, 1906, 1912, 1933, 1934 a 1935. Briti boli v roku 2010 jednu prehru od zostupu do „IV. ligy“ v hierarchii. Odvtedy sa vyštverali až na absolútny vrchol. Vo februári 2012 aj bez A. Murrayho zdolali v Glasgowe v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny Slovákov 3:2. Nehral nik z tých, ktorí teraz v Gente boli na kurte.

Murrayovci sú prvým úspešným bratským tandemom od roku 2007, vtedy sa radovali Američania Bob a Mike Bryanovci. Z britských súrodeneckých dvojíc dosiaľ naposledy triumfovali Reggie a Laurie Dohertyovci už v roku 1906.

Pôvodne prichádzalo do úvahy, že hostí na poslednú chvíľu posilní Aljaž Bedene, 45. v počítačovom poradí. Slovinský rodák si však 17. novembra vypočul negatívny verdikt odvolacej komisie ITF k možnosti prípadne hrať už teraz za novú krajinu, keďže na jar získal občianstvo Spojeného kráľovstva. Rozhodnutie odložili do marca 2016.

Belgicko a Veľká Británia sa stretli v Davis Cupe dvanásty raz, ale len druhýkrát za ostatných 52 rokov. Briti vedú v bilancii zo vzájomných súbojov 8:4, pred tromi rokmi prehrali s Belgičanmi v Glasgowe v I. skupine euroafrickej zóny 1:4. Belgicko sa nestalo 15. krajinou, ktorá dobyla slávnu trofej. Veľká Británia zaokrúhlením osamela na historickej tretej pozícii pred Francúzskom a za USA (32) a Austráliou (28).

Belgicko bude aj na úvod ročníka 2016 hrať doma, a to 4. – 6. marca v Liége proti Chorvátsku. Veľká Británia v osemfinálovom 1. kole v Birminghame privíta Japonsko. Tento rok cestou do finále prekonala ďalšie tri „grandslamové“ krajiny – postupne USA, Francúzsko a Austráliu.

Finále Davisovho pohára 2015 tenisových reprezentačných družstiev mužov – konečný výsledok

(27. – 29. novembra na antuke v hale Flanders Expo v Gente)

BELGICKO – VEĽKÁ BRITÁNIA 1:3

Piatok – dvojhry:

David Goffin – Kyle Edmund 3:6, 1:6, 6:2, 6:1, 6:0 za 2:47 h

Ruben Bemelmans – Andy Murray 3:6, 2:6, 5:7 za 2:24 h

Sobota – štvorhra:

Steve Darcis, David Goffin – Andy Murray, Jamie Murray 4:6, 6:4, 3:6, 2:6 za 2:49 h

Nedeľa – dvojhra:

David Goffin – Andy Murray 3:6, 5:7, 3:6 za 2:54 h

Pozn.: zápas Ruben Bemelmans – Kyle Edmund zrušili.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andy MurrayDavid GoffinIvan LjubičičJamie MurrayJohn McEnroeSteve Darcis