Video: Skvelý Kližan vyhral turnaj ATP v Rotterdame

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kližan
Foto: SITA/AP

ROTTERDAM 14. februára (WebNoviny.sk) – Slovenský tenista Martin Kližan zvíťazil nad favorizovaným Francúzom Gaelom Monfilsom nasadeným ako piatym za dve hodiny 6:7 (1), 6:3, 6:1 v nedeľňajšom finále dvojhry na podujatí ATP World Tour 500 ABN AMRO World Tennis Tournament v holandskom Rotterdame (dotácia 1 722 820 eur, tvrdý povrch Pro Flex v hale). V sezóne 1985 triumfoval na tomto podujatí Miloslav Mečíř, v súčasnosti kapitán daviscupovej reprezentácie SR.

Dvadsaťdeväťročnému niekdajšiemu siedmemu mužovi hodnotenia Monfilsovi, teraz 18. v renkingu, sa Kližan revanšoval za prehru 6:7 (5), 4:6, ktorú inkasoval už v sezóne 2007 v „hardovom“ Washingtone. Triumf si zaslúžil, už počnúc prvým setom bol aktívnejším, tvorivejším a výbušnejším hráčom. Agresívnym prejavom diktoval tempo vo väčšine výmen, ak sa k nim dostával – súpera v mnohých prípadoch podržalo kvalitné podanie. Odkedy však dvojchybou v ôsmej hre druhého setu „premenil“ Slovákov brejkbal, vyznením čoraz citeľnejšie zaostával.

Kližan sa vo štvrťfinále zachránil z piatich mečbalov Španiela Roberta Bautistu-Aguta, v semifinále odvrátil tri mečbaly Francúza Nicolasa Mahuta.

„Stále nemôžem uveriť, že takéto niečo sa stalo skutočnosťou po všetkých tých mečbaloch, ktorým som na tomto podujatí čelil. Je to úžasné. Mrzí ma, že tým zdolaným finalistom je práve môj kamarát Gael, bol to úžasný duel. Prajem mu, aby ho poslúchalo zdravie a mal sezónu v súlade s túžbami,“ povedal Kližan na slávnostnom ceremoniáli, poďakoval za podporu svojmu koučovi Martinovi Hromecovi, rodine a fanúšikom. „Martinovi gratulujem k skvelému týždňu, poodvracaniu všetkých tých mečbalov cestou za titulom i nedeľňajšiemu výkonu. Rodí sa mu nádherná sezóna, veľmi mu ju želám,“ skonštatoval Monfils.

„Neskutočný týždeň, neskutočný týždeň… Neveril som a stále neverím, že sa mi to podarilo z toľkých mečbalov. Som živým príkladom toho, že všetko je možné: treba bojovať do poslednej lopty a dá sa to dokázať aj proti tým najlepším. Sníval som o tom, že sa moje meno aj s vlajkou ocitne na tej tabuli v rotterdamskej hale. Keď sa mi to podarilo, je to úžasný pocit. Musím zostať konštatný a pracovať ako doteraz. S novým trénerom máme skvelý začiatok sezóny, hoci Austrália nevyšla podľa našich predstáv. Ukázalo sa však, že neradno zúfať, ale treba makať. Teraz si trochu oddýchnem a potom nazad do kolotoča. Už sa veľmi teším na budúce turnaje – najbližšie Dubaj. Nič nesmiem podceniť a ponechať na náhodu, vždy to môže byť ešte lepšie. Ďakujem za podporu rodičom, trénerovi, skalným fanúšikom. Dúfam, že som dodal motiváciu mladým tenistom. Prajem im, aby vytrvali a nestrácali odhodlanie,“ vyhlásil Martin Kližan, jeho slová sprostredkoval mediálny manažér Jozef Korbel.

„Fantázia z Maťovej strany! Po prvom sete, ktorý prehral zo šiestich brejkbalov, dokázal zostať psychicky silný a presadil sa svojou agresívnou hrou. Bolo radosť sa na to pozerať,“ vyhlásil Kližanov kouč Martin Hromec, jeho vyjadrenie sprostredkoval mediálny manažér Jozef Korbel.

Kližan sa v neoficiálnej verzii svetového rebríčka posunul v okamihu premenenia mečbalu na 27. stupienok, už bol aj na 24. mieste. Tento týždeň si v stánku Ahoy Stadium v podstate už definitívne zabezpečil právo štartu na OH 2016 v brazílskom Riu de Janeiro.

Kližan
Foto: SITA/AP

Podľa databázy Asociácie tenisových profesionálov (ATP) Kližan teraz má na konte presne 100 singlových zápasových úspechov na úrovni World Tour či grandslamovej. Odnáša si 500 bodov do hodnotenia a prémie 363 400 eur brutto. Zdolanému patrí 300 bodov a 170 665 eur pred zdanením.

Stále platí, že Nováčik roka 2012 na okruhu ATP Kližan ešte nikdy neprehral vo finále na hlavnej profesionálnej úrovni. Keď sa doň prebojoval, radoval sa aj v Petrohrade 2012, Mníchove 2014 a Casablance 2015. Len v prvom prípade to bolo na „harde“ pod strechou, teda v podmienkach ako rotterdamské. Lichotivou sprievodnou zaujímavosťou je, že bezchybný výkaz má aj vo finále štvorhry (Umag 2013, Nice 2014, Rio de Janeiro 2015). Monfils stojí vo finále dvojhry pozoruhodne nepriaznivo 5:18.

Dvadsaťšesťročný Petržalčan Kližan, k 8. februáru oficiálne 43. vo svetovom rebríčku, si o tri úspechy zlepšil miestny osobný rekord. V sezóne 2013 pre zranenie ľavej nohy nedohral štvrťfinále proti Francúzovi Gillesovi Simonovi, nad ktorým viedol o set a brejk (napokon 7:6 /6/, 3:6, 0:3 a skreč).

V kombinácii s minulotýždňovým semifinále spomenutého štatutárne menej významného turnaja v Sofii nazbieral Kližan 590 bodov do „Race“ o tohtoročné OH z potrebných približne 800-850, pričom od začiatku júna 2015, teda v období po parížskom Roland Garros, ich do konca januára mal na konte len 300.

Dvojhra – finále:

Martin Kližan (SR) – Gael Monfils (Fr.-5) 6:7 (1), 6:3, 6:1 za 120 minút (62, 34, 24)

Kližan začal sľubne, na príjme viedol 30:0, keď Monfils hrubo nezvládol bekhend zo vzduchu pri sieti. Slovák sa brutálnym forhendom posunul na 40:15. Pokazil však bekhendový kros a poslal do siete return rotovaného druhého podania. Francúz išiel esom na 1:0. Navyše, sám mal 30:0 na príjme po súperovom forhendovom skrátení do siete. Kližan sa vymanil troma vydarenými podaniami a jasným smečom. Rezolútnym forhendom akoby z ničoho unikol na 30:0 v tretej hre a forhendovým stopbalom dal na zhodu, ďalej sa nedostal – 1:2 po ese.

Slovák forhendovým dropšotom nepovolil štvrtých 0:30 v rade, ale Francúz už bol včas pri ďalšej zmene rytmu a viedol 30:15. Kližan neskôr dokonca čelil brejkbalu, keď ho Monfils bekhendovým returnom nachytal v mŕtvej zóne. Slovák si pomohol servisom a potom aktívnou hrou vyrovnal na 2:2. V šiestej hre stále bol o krok vpredu, ale stopbal do siete navodil zhodu a uletený bekhend nevýhodu. Kližan sa po dobrom rozhýbaní Monfilsa blysol odvážnym forhendom do rohu. Nasledovala dvojchyba, po nej ďalší efektívny forhend a napokon aj posun na 3:3.

Kližan sa v siedmom geme dostal forhendovým volejom z postupne vynútenej pozície na 30:15 a ešte jedným takýmto zákrokom si dodal dve šance za sebou na príjme. Monfils si dvakrát pomohol servisom, ale vzápätí spáchal dvojchybu. Pri treťom brejkbale mu páska siete nabila na ľahké zakončenie, napokon esom dal na 4:3. Na 5:4 sa skóre dostalo bez vážnejšej zápletky, Kližan v pohode obstál pri podávaní na zotrvanie v sete, pri jeho bekhende sa Monfils ani nepohol.

Keď Francúz viedol v jedenástej hre 30:0, zdalo sa, že pokojná fáza po rušnom úvode bude pokračovať, lenže Monfilsov úder rámom náhle znamenal 30:40. Kližan neprehodil defenzívny forhend, proti neskoršiemu gembalu vytiahol forhendový return s rýchlosťou 172 km/h. Francúz potom po súperovom prasiatku mal dosť času na bekhendové doklepnutie a pridal eso potvrdené Jastrabím okom – 6:5 a aj 6:6. Slovák v predchádzajúcich dvoch zápasoch zhodne prehral tajbrejk otváracieho setu.

Kližan
Foto: SITA/AP

Kližan rovnako ako pred rozuzlením zostával aktívnejším hráčom vo výmenách: forhendovým prítlakom vyrovnal na 1:1, vtedy však nemal na bekhendový lob zo zdanlivo beznádejnej Monfilsovej pozície a Francúz nadviazal na tento minibrejk esom a znova zabral hneď servisom (o milimetre na čiare). Slovák za stavu 1:4 pokazil odpoveď na return na základnú čiaru a čoskoro bol dolu 1:6. Potom pokazil bekhendový return druhého podania. Set skončil s pomerom „winnerov“ a nevynútených chýb 22:17, súper dosiahol hodnoty 16:8. Slovák nepremenil žiadny zo šiestich brejkbalov, Francúz nezužitkoval ani jednu z troch príležitostí na returne.

V tretej hre druhého setu Kližan klesol na podaní na 15:40. Umným forhendovým skrátením z hĺbky dvorca znížil, vzápätí si vyslúžil aplauz za drvivý postupný útok zavŕšený smečom a napokon sa dostal na 2:1. Už v prvom geme mal Slovák manko 15:30. Na returne vo štvrtom sa bekhendovým pritlačením dostal na 30:0 a forhendovým na zhodu. Po bode priamo z podania frustrovane zakričal „daj mi už hrať!“, neubránil sa skóre 2:2. Na 3:2 išiel cez 0:15, ale hladko. Na returne v ôsmej hre si dôrazom od základnej čiary dodal vedenie 30:0 a šikovne zmajstrovanou prestrelkou pri sieti dva brejkbaly za sebou. Monfils v tej chvíli urobil dvojchybu, premiérový brejk zápasu bol na svete, zaslúžene v prospech Slováka. Kližan sa s prehľadom dopodával k zisku setu: zakončil bekhendovým volejom po tom, ako sa vymanil z defenzívy.

Povzbudený Kližan okamžite unikol účinným forhendovým topspinom na 40:0 na príjme a pri tretej šanci Monfils netrafil radový bekhend. Navyše, za stavu 0:2 ešte raz prišiel o servis (Slovák to zaklincoval forhendovým „winnerom“ do uvoľnenej časti kurtu) a bolo prakticky hotovo. Záver sa doslova zmenil na Kližanovu exhibíciu, Monfilsov odpor spľasol. Slovák sa fantastickým forhendovým obhodením popri čiare z plného behu posunul na 40:0 na returne v piatom geme a Francúz vyhodil bekhendový volej. Na príjme v šiestej hre mal 40:15 k dobru a vyhol sa „kanárovi“, keď Kližan pri druhej hrozbe poslal do siete bekhend zo vzduchu. Napokon to bol iba nepodstatný prestoj. Francúz pri skóre 15:30 pokazil forhendovú kontru. Slovák pri prvom mečbale pokazil bekhendový return, pri druhom forhendový. Prišla však aj tretia šanca a neskutočný forhendový príjem.

Cesta Kližana za titulom:

1. kolo: Tommy Robredo (Šp.) 6:2, 6:7 (5), 6:3 za 126 minút

2. kolo (osemfinále): Marcos Baghdatis (Cypr.) 6:3, 6:2 za 70 minút

Štvrťfinále: Roberto Bautista-Agut (Šp.-6) 6:7 (5), 7:6 (6), 6:0 za 164 minút (Kližan odvrátil 5 mečbalov)

Semifinále: Nicolas Mahut (Fr.) 6:7 (3), 7:6 (7), 6:2 za 166 minút (Kližan odvrátil 3 mečbaly)

Finále: Gael Monfils (Fr.-5) 6:7 (1), 6:3, 6:1 za 120 minút

Slovenskí tenisti s titulmi vo dvojhre na hlavnej profesionálnej úrovni ATP World Tour:

Miloslav Mečíř (11): Rotterdam 1985, Hamburg 1985, Kitzbühel 1986, Auckland 1987, Sydney 1987, Miami 1987, Dallas 1987, Stuttgart 1987, Hilversum 1987, Soul (OH) 1988, Indian Wells 1989

Marián Vajda (2): Praha 1987, Ženeva 1988

Ján Krošlák (2): Tel Aviv 1995, Šanghaj 1997

Karol Kučera (6): Rosmalen 1995, Ostrava 1997, Sydney 1998, New Haven 1998, Bazilej 1999, Kodaň 2003

Dominik Hrbatý (6): San Maríno 1998, Praha 1999, Auckland 2001, Adelaide 2004, Auckland 2004, Marseille 2004

Martin Kližan (4): Petrohrad 2012, Mníchov 2014, Casablanca 2015, Rotterdam 2016

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dominik HrbatýGael MonfilsKarol KučeraMarcos BaghdatisMarián VajdaMartin KližanMiloslav MečířNicolas MahutRoberto Bautista-AgutTommy Robredo