Rybáriková zdolala hráčku Top Ten, zahrá si v osemfinále

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Magdaléna Rybáriková
Magdaléna Rybáriková sa cez Bencicovú dostala do osemfinále v Indian Wells. Foto: SITA/AP

INDIAN WELLS 14. marca (WebNoviny.sk) – Nie Karolína Schmiedlová či Dominika Cibulková, ani dvojnásobná šampiónka Daniela Hantuchová, ale Magdaléna Rybáriková je tento rok slovenskou jednotkou na prestížnom tenisovom turnaji v Indian Wells.

Rybáriková sa momentálne ledva drží v prvej stovke svetového rebríčka

V kalifornskom dejisku Indian Wells Tennis Garden 27-ročná rodáčka z Piešťan už vyhrala tri zápasy a prvýkrát v kariére si na tomto mamuťom podujatí s dotáciou 6 844 139 USD zahrá v osemfinále. Na ceste doň zdolala Britku Lauru Robsonovú, Austrálčanku narodenú v Moskve Dariu Gavrilovovú aj Švajčiarku so slovenskými rodičmi Belindu Bencicovú.

V posledných dvoch zápasoch to bolo na tri sety, ktoré trvali 152 a 127 minút. Víťazstvom nad Bencicovou 6:4, 3:6, 6:3 vyložene prekvapila, keďže jej súperka je svetová osmička a nedávno ešte zranená Rybáriková sa momentálne ledva drží v prvej stovke svetového rebríčka (97.).

„Z mojej strany to bol skvelý zápas. Najmä v prvom sete som hrala dobre. V druhom som mala šance, ale súperka si v ňom počínala veľmi dobre, nedokázala som ju brejknúť. Na začiatku tretieho setu to bolo z môjho pohľadu všetko super, ale neskôr začali pracovať nervy a porobila som fatálne chyby. Ako napríklad tie nahraté smeče, čo je inak moja silnejšia stránka… Mohla som ísť na 5:1, ale namiesto toho z toho bola nakoniec dráma. Koncovka bola veľmi vydretá. Veľmi som chcela, aby už bolo po zápase. Hodnotím to však pozitívne, víťazstvo nad hráčkou Top Ten sa ráta,“ uviedla Magdaléna Rybáriková pre agentúru SITA.

Bencicovú sa snažil nabudiť jej otec Ivan

Zdalo sa, že po druhom sete sa čerstvo 19-ročná Bencicová dostala do potrebného tempa, ale Rybáriková ju umnou hrou v treťom dejstve do osemfinále nepustila.

„Nemyslím si, že som ju čímsi prekvapila. Iba som vedela, čo proti nej hrať. Párkrát sme spolu trénovali, poznáme sa, môj štýl hry jej nie veľmi vyhovuje. Na Wimbledone ma síce zdolala, ale bolo to tiež na tri sety. Na tréningoch som ju dokázala poraziť, preto som verila, že to je možné,“ pokračovala Rybáriková.

V závere zápasu však mala toho dosť fyzicky aj mentálne. Pod páliacim slnkom dovolila o 9 rokov mladšej súperke znížiť z 1:4 na 3:4, ale vtedy za ňou zašiel tréner Peter Huber a presvedčil ju, že nasledujúce dva gemy budú v jej réžii. „Upokojil ma, pomohlo mi to,“ uviedla Rybáriková. Na druhej strane Bencicovú sa snažil nabudiť jej otec Ivan, ktorého rady však na ňu nepôsobili dobre. „Môžeš na mňa prestať kričať? Moja súperka sedí meter od nás. Sme na kurte,“ bolo počuť Bencicovej mierne podráždenú odozvu do ruchového mikrofónu.

Na otázku, čo jej zdolaná súperka vravela po zápase, Rybáriková odpovedala: „Pogratulovala mi, nemala s tým problém. Sme kamarátky, rozumieme si. Ona je dobré dievča.“

Rybárikovej ďalšou súperkou bude Vinciová

Miernou záhadou pre Rybárikovú zostáva fakt, v akej skvelej forme sa vrátila na súťažné kurty po zranení na januárovom Australian Open v Melbourne, keď musela odstúpiť zo zápasu 2. kola proti Američanke Lauren Davisovej.

„Tri a pol týždňa som laborovala s achilovkou. Nemala som veľa natrénované, vlastne išla som sem to len skúsiť. Na predchádzajúcom turnaji v Monterrey som dobre zahrala proti Erraniovej, hoci som prehrala. A to som vtedy mohla po dlhom čase vôbec prvý raz behať. Aj vzhľadom na to, osemfinále v Indian Wells je veľký úspech,“ referovala spokojná Rybáriková.

Po fyzickom aj mentálnom vypätí proti Bencicovej vyzdvihla dôležitosť rýchlej regenerácie, lebo ešte nevedela, či nebude hrať hneď na nasledujúci deň.

Napokon sa tak zrejme stane, jej zápas s Taliankou Robertou Vinciovou zaradili organizátori ako posledný v utorkovom večernom programe so začiatkom po 4.30 h v stredu nadránom slovenského času. Slovenka má proti skúsenej 33-ročnej Talianke, aktuálne svetovej desiatke, pozitívnu bilanciu 3:1. Dvakrát ju zdolala na antuke a raz na tvrdom povrchu, vlani vo štvrťfinále v Istanbule.

„Poznáme sa, hrali sme spolu párkrát. Je to hráčka, ktorá si výborne počína na veľkých turnajoch. Hrá podobne ako ja. Tie slajzy dáva však lepšie a viac ako ja. Je skúsená, dobre zvláda ťažké momenty, bude to náročný zápas,“ uzavrela Rybáriková.

Dvojhra – 3. kolo:

Magdaléna Rybáriková (SR) – Belinda Bencicová (Švaj.-7) 6:4, 3:6, 6:3 za 127 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Belinda BencicováDaniela HantuchováDominika CibulkováKarolína SchmiedlováMagdaléna Rybáriková