Oliveira priblížil ťažký život tenistu. Cestuje v karavane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tenis
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 29. marca (WebNoviny.sk) – Portugalský tenista Goncalo Oliveira absolvoval vlani 46 turnajov, napriek tomu spí každý deň vo vlastnej posteli.

S otcom Abiliom cestuje v karavane, minulý rok stihli aj 27 podujatí v rade. „Je mojím koučom, fyzioterapeutom, psychológom, manažérom, šoférom… Akurát nie priateľkou,“ so smiechom povedal pre Tennis Best 21-ročný 528. hráč renkingu ATP vo dvojhre Oliveira.

Niekedy sa dostane na pár dní aj domov

„Keď prehrám v 1. kole, tak niekedy ideme na pár dní domov. Či som z toho celého vyčerpaný? Nie, nikdy. Je to síce náročné, ale ja som vyškerený typ, vždy sa snažím vnímať pozitívne aspekty,“ skonštatoval Oliveira, ktorému vo štvorhre patrí 288. pozícia.

Rodák z Porta sa nechal inšpirovať príkladmi z tohto odvetvia, v minulosti sa karavanom vozil Nemec Dustin Brown. „Mne to odporučil španielsky rovesník Marcos Giraldi Requena (478. v hodnotení – pozn.). Povedal som si, že je to dobrý nápad. Samozrejme, človek nemôže podstúpiť takúto investíciu a po roku s tým nebodaj seknúť,“ upozornil Oliveira, ktorého vozidlo vyšlo na 80 000 eur. Doprial si vyšší štandard, keďže v ňom trávi väčšinu času.

Finančne je zatiaľ v ťažkom mínuse

„Do karavanu si môžem zobrať veľa vecí, čo by pri leteckej preprave bolo zložité. Vždy sa snažíme nájsť miesto na zaparkovanie čo najbližšie k areálu, takže počas turnaja potom nestrácame čas presunmi. Sústavne mám pocit, že hrám doma, a nemusíme vynakladať peniaze na hotely. Či by som takéto niečo radil aj iným? Áno, treba však byť pripravený. Život na okruhu ITF Futures je ťažký,“ podotkol ľavoruký Portugalčan, ktorý vlani získal jeden singlový titul pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie v Belgicku, deblových má na konte už desať.

Oliveira túži po prieniku do grandslamovej kvalifikácie. Verí, že by sa mu to mohlo podariť už tento rok v súvislosti s newyorskými US Open. Potreboval by na to postavenie aspoň okolo 250. pozície.

Finančne zatiaľ je v ťažkom mínuse: „Na to, aby človek čosi zarobil, musí byť v Top 200. Na mojej terajšej úrovni možno máte struny zadarmo vďaka nejakému sponzorovi, ale peniaze nevidíte.“ Portugalčan podľa databázy Asociácie tenisových profesionálov (ATP) zatiaľ získal na prémiách 29 081 USD.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dustin Brown