Slovensko - Kanada 2:0. Cibulková aj Schmiedlová vyhrali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pohár federácie: Slovensko - Kanada
Dominika Cibulková počas prvého zápasu Pohára federácie - Fed Cupu reprezentačných družstiev žien - play-off o II. svetovú skupinu medzi Slovensko - Kanada. Bratislava, 16. apríl 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský

BRATISLAVA 16. apríla (WebNoviny.sk) – Po úvodných dvojhrách v rámci víkendového stretnutia v play-off o II. svetovú skupinu Pohára federácie 2017 tenisových reprezentačných družstiev žien vyhráva Slovensko nad Kanadou 2:0.

Dvojka domácej singlovej zostavy Dominika Cibulková v sobotu na antuke pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC v Bratislave zvíťazila nad jednotkou hostiek Francoise Abandovou4:6, 6:3, 6:1 a líderka Slovenska Karolína Schmiedlová porazila Aleksandru Wozniakovú za 167 minút 6:4, 4:6, 6:4.

Obrazom: Pohár federácie Slovensko – Kanada

„Videli sme dva veľmi vyrovnané zápasy z rozdielnych dôvodov. Dominika si na tréningoch počínala dobre, nastupovala ako jasná favoritka a Abandovú to uvoľnilo, nemala čo stratiť. Domča sa spočiatku hľadala na returne, ale už od koncu prvého setu sa zlepšoval jej prehľad na kurte, nadobúdala správny rytmus a koncept. Tretí set podľa mňa už jasne ukázal, kde momentálne kvalitatívne je v porovnaní s mladou súperkou. Som rád, že to zvládla a posunula sa aj na antuke do tej pohody, v ktorej teraz je. Určite tým utvorila príjemnejšiu pozíciu pre Kaju, ktorá do toho išla s vedomím, že vedieme. Všetci vieme, že psychicky na tom nie je v tomto období najlepšie. Každý získaný fiftín, gem, servis prospieva jej sebavedomiu. Neukázala síce potenciál, ktorý má, ale bol to jeden z jej najlepších výkonov v tejto sezóne. Pevne verím, že jej pomôže poznatok o schopnosti vyhrávať zápasy, hoci jej to nejde optimálne,“ skonštatoval Matej Lipták.

Dvadsaťjedenročná Košičanka „Kajka“ Schmiedlová teda v nedeľu od 12.00 h môže proti Abandovej rozhodnúť už v tretej dvojhre o triumfe Sloveniek a zotrvaní v „II. lige“. Ak sa jej to nepodarí, nastúpia Cibulková a Wozniaková. Na záverečnú štvorhru kapitáni Matej Lipták a Sylvain Bruneau nominovali pri piatkovom žrebe programu páry Cibulková, Jana Čepelová, resp. Sharon Fichmanová, Charlotte Robillardová-Millettová, majú však nárok na zmeny rovnako ako v prípade singlov. V kádri SR je aj novicka Tereza Mihalíková.

Cibulková prehrala prvý set, ale ďalšie dva zvládla

Abandovej v prvom sete zápasu proti Cibulkovej napokon stačil brejk hneď z otváracej hry. V druhej časti Cibulková povzbudivo odskočila na 2:0. Vzápätí síce inkasovala rebrejk, ale z 2:1 sa posunula na 4:1 aj cez odvrátenie jednej hrozby pri svojom podaní v piatom geme a koncovku už zvládla.

Lipták dával cenné rady

Navyše, do rozhodujúceho setu vstúpila únikom na 2:0. Keď pridala na returne „poistku“ na 4:1, naznačila tým definitívu vo svoj prospech. Na príjme v siedmej hre forhendom premenila tretí mečbal po tom, ako sa Abandová vyškriabala z 15:40 na zhodu. Cibulková srdnatým, kompaktným a disciplinovaným výkonom postupne preberala kontrolu nad dianím.

O 17 cm vyššia súperka hrala najmä počas vstupného setu značne nad svoje rebríčkové postavenie. Opierala sa o kvalitné a fungujúce prvé podanie a disponovane využívala možnosti na rýchle ukončenia z oboch strán. Po hodine však predsa len trošku spľasla a už nedokázala až natoľko účinne vnucovať protivníčke svoj koncept.

Pohár federácie: Slovensko - Kanada
Foto: SITA/Martin Medňanský

„Bol to naozaj veľmi, veľmi ťažký zápas, veľký boj. Čakala som to – tieto kvázi outsiderky nemajú čo stratiť. Abandová začala ako bombardérka, riskovala, hrala výborne, triafala ´lajny´. Ja som v úvode nehrala nejako zle, ale znova sa pripomenulo, že každý duel vo Fed Cupe je náročný bez ohľadu na to, či súperka figuruje v tretej stovke renkingu. Opäť som dnes ukázala mentálnu silu aj skúsenosti. Bola som pokojná, nepanikárila som, postupne som sa do toho dostávala. Vedela som, že chvíľu potrvá, kým si na antuku zvyknem. Pripravovala som sa na nej len štyri dni, ono si to vyžaduje týždeň – dva. Pomaličky som sa však naštartovala, počínala som si čoraz lepšie, rozohrala som sa. Začalo sa to lámať v druhom sete, chytila som efektívnejší tajming proti jej podaniu. Spočiatku som ho nedočahovala, chýbali mi tam nohy. Tréner ma na to upozorňoval. Bolo dobré mať ho na lavičke, dal mi mnohé cenné rady. Bola som na kurte dve hodiny, ale zvládla som to a som teraz plná adrenalínu a energie,“ povedala Cibulková pre RTVS.

Cibulkovej jubilejný 20. úspech vo Fed Cupe

Zverenkyňa kapitána fedcupového družstva SR Mateja Liptáka Cibulková mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 27:26, Abandová skončila na nevyváženejších hodnotách 23:44. Slovenka zvládla všetkých osem zákrokov pri sieti a zužitkovala 5 z 12 brejkbalov, Kanaďanka 2 zo 4. Zdolaná nastrieľala 7 es, ale po svojom druhom servise získala len 50 % takto rozohraných fiftínov, zatiaľ čo víťazka 76 %.

Pohár federácie: Slovensko - Kanada
Foto: SITA/Martin Medňanský

Dvadsaťšesťročná Bratislavčanka Cibulková, 38. v renkingu po minulotýždňovom zisku titulu na tvrdom povrchu v hale v poľských Katoviciach, nadviazala proti ešte len 19-ročnej niekdajšej štvorke juniorského hodnotenia ITF Abandovej (aktuálne 260. medzi seniorkami) na výsledkovo divoký triumf 6:1, 3:6, 6:0, ktorý dosiahla predvlani v auguste na „harde“ v Kanaďankinom rodnom Montreale.

Niekdajšia členka Top 10 Cibulková, ktorá sa šplhá nahor po vlaňajšom takmer polročnom zdravotnom výpadku, si pripísala svoj jubilejný 20. úspech vo Fed Cupe (popri 19 nezdaroch). Na tomto podklade pritom hrala premiérovo po takmer dvoch rokoch. Abandová klesla v rámci MS tímov ITF na 2:5.

Schmiedlová v trojsetovej bitke vybojovala druhý bod

Čerstvo Čechom Jaroslavom Levinským trénersky vedená staršia zo sestier Schmiedlových, 34. v hierarchii WTA, dosiahla svoj prvý úspech od 6. februára, keď práve v Bratislave vo Fed Cupe triumfovala nad austrálskou reprezentantkou Arinou Rodionovovou 5:7, 7:5, 6:0. Odvtedy ťahala šnúru šiestich prehier. V tejto sezóne je jej singlová štatistika 3:9. V predmetnej súťaži sa zlepšila na 7:3. Skúsená 28-ročná bývalá 21. žena počítačového poradia Wozniaková (511.) stojí 40:11.

Pohár federácie: Slovensko - Kanada
Foto: SITA/Martin Medňanský

Krízou zrážaná Schmiedlová nehrala príliš presvedčivo

V obojstranne dosť nesúrodom, zviazanom a „hojdačkovom“ súboji síce Kanaďanka ukázala, že jej rebríčkové postavenie po zdravotných ťažkostiach vrátane operácie ramena dominantnej pravej ruky zo septembra 2014 nezodpovedá vyšším reálnym schopnostiam, ale ani neohúrila. Mala poslabší pohyb, často sa vymaňovala z defenzívnych pozícii dvíhaním loptičky, robila veľa zbytočných chýb.

Krízou zrážaná Schmiedlová nehrala príliš presvedčivo, počínala si však aktívnejšie, ľahkonohejšie a vyváženejšie. Napokon ustála psychicky zložitú výzvu a dodala si vytúžený pozitívny impulz. Minulú stredu v Katoviciach uhrala ako obhajkyňa trofeje len dva gemy v 1. kole proti Francúzke Pauline Parmentierovej a medzičasom sa po šiestich rokoch skončila jej kooperácia s koučom Milanom Martincom.

Pohár federácie: Slovensko - Kanada
Foto: SITA/Martin Medňanský

Wozniaková bola pred zranením top hráčkou

„Víťazstvo po viac ako dvoch mesiacoch chutí neskutočne. Som veľmi rada, že som ho vybojovala. Bolo načase. Teší ma o to viac, že som ho dosiahla práve doma vo Fed Cupe. Veľmi si to cením. Skôr som dnes bojovala proti sebe, ale musím uznať, že súperka hrala dobre. Je veľmi skúsená a stačí sa pozrieť na jej štatistiku v tejto súťaži: absolvovala v nej veľa zápasov a má dobrú bilanciu. Vedela som, že to nebude ľahké, Wozniaková bola pred zranením top hráčkou. Bolo mi jasné, že budem musieť zahrať najlepšie, ako viem. Našťastie som to napokon celé zvládla. Mala som vedenie 4:3 s brejkom v druhom sete, 4:2 v treťom, mohla som to ukončiť skôr. Vždy som však vtedy pustila Kanaďanku k jej hre. Prekážali mi síce aj tie zmeny rytmu, ale na ´kopce´ som mala dosť času. Ešte horšie to teda bolo, keď ona strieľala. Kapitán sa mi snažil pomôcť radami napríklad k podaniu, boli tam občas krízy. Najmä ma však upokojoval a zdôrazňoval mi, aby som nezabúdala na moje zbrane, aby som len nepinkala. Verím a dúfam, že toto víťazstvo naštartuje pozitívnu sériu,“ uviedla Schmiedlová pre RTVS.

SLOVENSKO – KANADA 2:0 po sobotňajších dvojhrách

– play-off o II. svetovú skupinu Pohára federácie 2017 tenisových reprezentačných družstiev žien

(16. – 17. apríla na antuke pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC v Bratislave)

Sobota:

Dominika Cibulková – Francoise Abandová 4:6, 6:3, 6:1 za 120 minút (42, 42, 36)

Karolína Schmiedlová – Aleksandra Wozniaková 6:4, 4:6, 6:4 za 167 minút (55, 51, 61)

Zostávajúci program:
Nedeľa (postupne od 13.00 h):

Karolína Schmiedlová – Francoise Abandová

Dominika Cibulková – Aleksandra Wozniaková

Dominika Cibulková, Jana Čepelová – Sharon Fichmanová, Charlotte Robillardová-Millettová

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Aleksandra WozniakováDominika CibulkováJana ČepelováKarolína SchmiedlováMatej LiptákTereza Mihalíková
Firmy a inštitúcie Slovenská ženská tenisová reprezentácia