Cibulková zdolala aj Cirsteovú, je v najlepšej štvorke

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dominika Cibulková
Slovenská tenistka Dominika Cibulková. Foto: SITA/AP

MADRID 5. mája (WebNoviny.sk) – Slovenská tenistka Dominika Cibulková zvíťazila za 126 minút 4:6, 6:3, 6:3 nad rumunskou držiteľkou voľnej karty Soranou Cirsteovou v stretnutí štvrtkového štvrťfinále dvojhry na turnaji WTA Premier Mandatory Mutua Madrid Open v španielskom Madride (dotácia 4 771 360 eur, antuka).

V piatkovom semifinále bude Cibulková v deň svojich 27. narodenín nie pred 14.00 h premiérovo v kariére hrať s 19-ročnou americkou kvalifikantkou Louisou Chiricovou, 130. vo svetovom rebríčku. Už má istotu 390 bodov a prémie 225 300 eur pred zdanením. Vyzývateľka je bývalou šestkou juniorského systému ITF, v apríli v kvalifikácii v Stuttgarte zdolala Danielu Hantuchovú 6:2, 6:4, neskôr dostala dvojitého „kanára“ od Češky Petry Kvitovej. Teraz sa stala prvou kvalifikantkou v madridskom semifinále od takéhoto prieniku Češky Lucie Hradeckej zo sezóny 2012.

Vidieť, že mladé baby sa ťahajú dopredu. Chiricovú som absolútne nepoznala, ale videl som ju dnes proti Gavrilovovej a predviedla výborný agresívny výkon. Dúfam, že sa na ňu dobre pripravím, pozrieme si nejaké videá, aby som mala ešte viac ´šajnu´. Vôbec ju nemôžem vnímať ako neznáme meno, veď sa prebojovala z kvalifikácie až do semifinále. Ja som sa však dostala takto ďaleko tiež výbornou hrou a chcem na tom stavať,“ predznamenala Dominika Cibulková v rozhovore pre agentúru SITA.

Cibulková dlho priebežne doplácala na neúčinnosť pri brejkbaloch. Dve jednotlivé šance nevyužila v treťom geme, vo štvrtom sama prišla o servis a Cirsteovej to napokon stačilo na zisk úvodnej časti. Rumunka síce nepremenila príležitosť na príjme v deviatej hre, ale v desiatej sa v pohode dopodávala. Slovenka mala ďalšie dve jednotlivé možnosti za stavu 1:1 v druhom dejstve, nedala. Bez efektu zostal aj jej brejkbal pri skóre 3:2. Prerazila až v ôsmej hre po troch gembaloch súperky. Následne si bez váhania vynútila pokračovanie. V ňom síce zaváhala na servise za stavu 1:1, potom však odskočila na 5:1, čím výrazne naklonila vývoj na svoju stranu. Podávanie na postup síce vôbec nezvládla, keď si nepripísala ani fiftín, ale vzápätí zabrala na returne.

Radšej by som veru víťazila hladšie, ale takéto úspechy sú krásne a dodávajú mi veľa sebavedomia. Uvedomujem si, že si dokážem aj za nepriaznivých stavov zachovať chladnú hlavu a som schopná otáčať to. Dnes však klobúk dolu pred súperkou, hrala výborne. Ja som pritom na začiatku predvádzala lepší tenis ako v úvode mojich predchádzajúcich zápasov, nerátajúc ten s Radwanskou. Po strate prvého setu mi bolo jasné, že musím zlepšiť niektoré taktické veci najmä na returne a v prvých loptách celkovo. Tréner mi dobre poradil a bola som schopná robiť to,“ povedala Cibulková.

Držiteľka piatich singlových trofejí Cibulková o jedno kolo prekonala svoj doterajší najlepší miestny výsledok spred piatich rokov, vtedy vo štvrťfinále nestačila na spomenutú Kvitovú (6:3, 3:6, 5:7). Vlani absentovala po marcovej operácii ľavej nohy. V osmičke na hlavnej profesionálnej úrovni má skóre 45:31, Cirsteová klesla na 15:18.

Na tomto podujatí Cibulková zvládla aj štvrtý trojsetový „maratón“ a zároveň tretí obrat z manka 0:1 na sety v rade. V 1. kole vyradila poľskú jednotku „pavúka“ a dvojku renkingu Agnieszku Radwanskú, v 2. kole – zo skóre 0:6, 0:3 – Francúzku Caroline Garciovú, v osemfinálovom 3. kole Rusku Anastasiu Pavľučenkovovú 2:6, 6:3, 7:5. Cibulková má v tejto sezóne v trojsetových dueloch bilanciu 8:5, počas kariéry 92:79 (Cirsteová 0:2, resp. 64:46).

Bratislavčanka Cibulková upravila v bilancii zo seniorských súbojov s 26-ročnou niekdajšou 21. hráčkou renkingu Cirsteovou na 4:1 (aj s juniorským obdobím je to 5:2). V roku 2013 v semifinále na „harde“ v Stanforde v Spojených štátoch amerických triumfovala 6:4, 6:0 a potom získala trofej. Obe v minulosti trénoval Vladimír Pláteník, obe minulý týždeň prehrali v 1. kole v Prahe.

Niekdajšia členka Top 10 poradia pre nasadzovanie Cibulková sa vo štvrtok posunula z 11. na postupovú 8. pozíciu v bodovaní Road To Singapore v súvislosti s koncosezónnym „výberovým“ šampionátom BNP Paribas WTA Finals v Singapure (23. – 30. októbra) pre okteto najlepších. V tzv. Race je najvyššie postavenou zostávajúcou aktérkou v španielskej metropole. Dostala sa na hodnotu 1196 bodov, preskočila Talianku Robertu Vinciovú, Američanku Sloane Stephensovú a Švajčiarku Timeu Bacsinszkú. Nad ňou figurujú Nemka Angelique Kerberová, Bieloruska Viktoria Azarenková, Poľka Agnieszka Radwanská, Američanka Serena Williamsová, Španielka Carla Suárezová-Navarrová, Ruska Svetlana Kuznecovová a Britka Johanna Kontová. Prípadný celkový triumf v Caja Mágica by zverenkyňu kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka vyniesol na 5. pozíciu v Road To Singapore. Pravda, poradie sa do konca sezóny môže a bude značne meniť vzhľadom na zostávajúce tri grandslamové turnaje s porciou 2000 bodov pre šampiónku.

Víťazka štatutárne menej hodnotného aprílového turnaja WTA International na tvrdom povrchu pod strechou v poľských Katoviciach Cibulková sa nachádza v nadčasovejšom svetovom rebríčku k 2. máju na 38. priečke, v online prepočte je teraz 27. mieste, k 9. máju sa môže dostať najvyššie na 22. stupienok. Už od nedele je isté, že sa stane staronovou národnou jednotkou na úkor Karolíny Schmiedlovej. V Madride si už prakticky nepochybne zabezpečila nasadenie na parížskom antukovom grandslamovom Roland Garros (22. mája – 5. júna).

Dvojhra – štvrťfinále:

Dominika Cibulková (SR) – Sorana Cirsteová (Rum.) 4:6, 6:3, 6:3 za 126 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Agnieszka RadwanskáAngelique KerberováCarla Suárezová-NavarrováDominika CibulkováJohanna KontováSerena WilliamsováSorana CirsteováSvetlana KuznecovováViktoria AzarenkováVladimír Pláteník