Cibulková na úvod Roland Garros stratila iba štyri gemy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty z tretieho dňa na Roland Garros
Slovenská tenistka Dominika Cibulková počas zápasu prvého kola Roland Garros, v ktorom presvedčivo zdolala Číňanku Čeng Saj-saj 6:3, 6:1. Paríž, 24. máj 2016. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 24. mája (WebNoviny.sk) – Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako dvadsiata druhá zvíťazila presvedčivo 6:3, 6:1 nad Číňankou Čeng Saj-saj v utorňajšom stretnutí 1. kola dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži. Bol to premiérový vzájomný duel 27-ročnej Bratislavčanky s 22-ročnou 85. ženou renkingu WTA.

„Prvé kolá sú ťažké. S touto súperkou som raz trénovala v Miami na tvrdom povrchu a čakala som, že antuka jej nebude príliš vyhovovať. Na prekvapenie, hrala na nej lepšie ako na betóne! Liftovala tak, že mi trvalo 5-7 úderov, kým som sa dostala k tomu finálnemu. Na betóne som proti nej bola schopná rýchlejšie zakončovať. Mali sme ju však s trénerom prečítanú. Vedela som, čo mám od nej čakať, aj to, že má slabší forhend. Dnes bolo dobré to, že aj keď som pár lôpt pokazila, dokázala som na to hneď zabudnúť a myslieť na ďalšiu. Aj keď som bola trochu nervóznejšia, zvládla som to,“ povedala Cibulková pre web STZ.

V druhom kole bude čeliť Konjuhovej

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková bude v 2. kole vo štvrtok čeliť 18-ročnej Chorvátke Ane Konjuhovej (76., už bola aj na 55. priečke), ešte proti sebe nehrali. Obe už majú istotu 70 bodov do hodnotenia a prémie 60 000 eur pred zdanením.

Obrazom: Najkrajšie momenty z tretieho dňa Roland Garros

Jelenou Kostaničovou-Tošičovou trénersky vedená Konjuhová je niekdajšou jednotkou juniorského tzv. kombinovaného svetového rebríčka ITF. Vlani získala seniorský titul na tráve v Nottinghame, už v sezóne 2014 bola na rovnakom povrchu v 3. kole Wimbledonu. Postupujúca zo zápasu Cibulkovej s Konjuhovou sa v 3. kole v sobotu stretne s lepšou z konfrontácie Carla Suárezová-Navarrová (Šp.-12) – Čchiang Wang (Čína).

„Viem, že Konjuhová hrá rýchlo, agresívne a je urastená. Nič viac. S trénerom sa však na ňu pripravíme,“ skonštatovala Cibulková pred 2. kolom.

Od začiatku apríla má Cibulková lichotivú zápasovú štatistiku 11:2

Bývalá členka Top 10 Cibulková, aktuálne 25. v hodnotení, bola na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska najďalej v semifinále edície 2009. Na Majors má osobný rekord v podobe finále z melbournských Australian Open 2014.

Minulý rok pri Seine zo zdravotných dôvodov absentovala, takže teraz si môže renkingovo výrazne prospieť a zároveň posilniť svoje vyhliadky na prienik nad čiaru koncosezónneho „výberového“ šampionátu WTA Finals v Singapure. Na začiatku RG figurovala na poslednej postupovej ôsmej pozícii v bodovaní „Road“. Od začiatku apríla má Cibulková lichotivú zápasovú štatistiku 11:2, v rámci predmetného obdobia triumfovala v Katoviciach a bola vo finále na podujatí so štatútom Premier Mandatory v Madride.

Najkrajšie momenty z tretieho dňa na Roland Garros
Foto: SITA/AP

Bolo to klasické prvé kolo, hodnotí tréner Lipták

Cibulková proti Čeng Saj-saj dosiahla brejk už v druhom geme, pri potvrdzovaní odvrátila tri jednotlivé hrozby. Zo sľubných 3:0 síce pustila súperku na 3:2, potom sa však posunula na 5:2 a na servise v deviatej hre premenila tretí setbal. K tomu odskočila na 2:0 v úvode druhého dejstva a definitívu navodila brejkovou poistkou v piatom geme. Na príjme uspela aj v siedmej hre.

„Bolo to klasické grandslamové 1. kolo. Na Domči bolo vidieť, že je trochu nervózna. Nebola taká uvoľnená, ako býva v ďalšej fáze turnaja. Napriek tomu, že viedla 3:0, ešte sa hľadala. Postupne však hrala čoraz lepšie. Súperka podala solídny výkon,“ glosoval tréner Matej Lipták pre spravodajstvo Slovenského tenisového zväzu (STZ). Zázemie slovenskej jednotky okrem neho aktuálne tvoria Cibulkovej otec Milan, snúbenec Michal Navara a fyzioterapeut Jozef Ivanko. „Naša fyzio nám vypadla, tak sme ho oslovili,“ vysvetlil Lipták.

Víťazka mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 18:17, zdolaná skončila na hodnotách 9:16. Cibulková zužitkovala polovicu z desiatich brejkbalov, Čeng Sa-saj zrealizovala jednu takúto šancu zo štyroch. Ázijčanka urobila šesť dvojchýb a zvládla iba tretinu z pätnástich zákrokov pri sieti. Na jednotlivé fiftíny to bolo 62:47.

Dvojhra žien – 1. kolo:

Dominika Cibulková (SR-22) – Čeng Saj-saj (Čína) 6:3, 6:1

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Carla Suárezová-NavarrováDominika CibulkováMatej LiptákMichal Navara