Cibulková v Paríži stratila set, Konjuhovú dorazila kanárom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dominika Cibulková
Slovenská tenistka Dominika Cibulková počas zápasu úvodného kola Roland Garros, v ktorom zdolala Číňanku Čeng Saj-saj 6:3, 6:1. Paríž, 24. máj 2016. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 26. mája (WebNoviny.sk) – Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako dvadsiata druhá zvíťazila 6:4, 3:6, 6:0 nad Chorvátkou Anou Konjuhovou vo štvrtkovom stretnutí 2. kola dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži.

Bol to premiérový vzájomný duel 27-ročnej Bratislavčanky s 18-ročnou 76. ženou renkingu WTA. Cibulková je siedmy raz v kariére medzi najlepšími 32 vo francúzskej metropole. Už má istotu prémie 102 000 eur brutto a 130 bodov do svetového rebríčka.

„Teším sa, že som v 3. kole, je to super. Dnes to bol veľmi ťažký zápas. Naozaj som to vydrela. Konjuhová je presne typom tenistky, proti ktorým sa mi nehrá dobre. Chodila do toho, neumožňovala mi rozvinúť moju hru. Vtedy sa často dostávam do paniky. Začala som výborne, ale potom som pokazila pár lôpt, znervóznala som a Chorvátka to priebežne využila. Poskytla som súperke priestor a ona sa toho chytila. V druhom sete som sa s ňou chcela pretláčať namiesto toho, aby som hrala dĺžku. Presne to som robila v treťom sete a bolo to ono,“ povedala Cibulková pre RTVS.

Obrazom: Najkrajšie momenty z piateho dňa Roland Garros

Cibulkovú v ďalšom kole čaká dvanástka „pavúka“

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková bude v 3. kole v sobotu čeliť o centimeter vyššej španielskej dvanástke podujatia Carle Suárezovej-Navarrovej, s ktorou čoskoro budú mať podobnú časť priezviska (Slovenka sa 9. júla vydá za Michala Navaru).

Proti rovesníčke, 14. v hodnotení a vo francúzskej metropole dvojnásobnej štvrťfinalistke (2008, 2014), má skóre 3:1, pričom neuspela v zatiaľ poslednej konfrontácii vlani v októbri v osemfinále na „harde“ v hale v Moskve (4:6, 5:7). Všetky doterajšie konfrontácie boli na tvrdom povrchu. Cibulková z predchádzajúcich ôsmich vystúpeniach v „main draw“ na RG v polovici prípadov skončila práve v 3. kole.

„Proti Suárezovej-Navarrovej to bude úplne iný zápas. Ona ma nebude takto tlačiť, hrá veľa slajzov, predvádza taký ´chalanský´ tenis. Viem, čo od nej môžem očakávať, už sme spolu hrali veľakrát, proti Konjuhovej som nemala šajnu,“ skonštatovala Cibulková.

Cibulková začala proti Konjuhovej dobre, rýchlo viedla 2:0, brejk v druhom geme zvládla na nulu. Následne síce sama prišla o servis, ale z 2:1 odskočila na 5:1. Prvý pokus o dopodávanie sa k zisku tejto časti jej nevyšiel a nezužitkovala ani šesť setbalov na returne v dlhočiznej ôsmej hre s ôsmimi zhodami. V deviatom geme sa zápletka stupňovala: Slovenka viedla 40:15, ale neudržala si servis a už viedla iba 5:4 a príjem. Na returne sa však dostala znova na 40:15 a napokon premenila jubilejný desiaty setbal.

Konjuhová od úvodu druhej časti potvrdzovala výkonnostný progres z konca tej prvej. Unikla na 2:0. Cibulková síce vyrovnala na 2:2, ale neodolala brejkbalu v piatej hre a čoskoro mala manko 2:4, potom aj 3:5. Vtedy bez zisku čo i len fiftínu znova prišla o servis.

Na začiatku rozhodujúceho dejstva však Cibulková premenila druhý brejkbal, potvrdila to na 30 a posilnila svoje vyhliadky na úspech brejkovou „poistkou“ – 3:0. Na 4:0 sa posunula znova na 30. Navyše, Konjuhová nezabrala ani pri svojom treťom podávaní v tomto sete a napokon inkasovala „kanára“.

Konjuhová je bývalou jednotkou juniorského tzv. kombinovaného svetového rebríčka ITF

Jelenou Kostaničovou-Tošičovou trénersky vedená Konjuhová je niekdajšou jednotkou juniorského tzv. kombinovaného svetového rebríčka ITF. Vlani získala seniorský titul na tráve v Nottinghame, už v sezóne 2014 bola na rovnakom povrchu v 3. kole Wimbledonu.

Bývalá členka Top 10 Cibulková, aktuálne 25. v hodnotení, bola na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska najďalej v semifinále edície 2009. Na Majors má osobný rekord v podobe finále z melbournských Australian Open 2014. Minulý rok pri Seine zo zdravotných dôvodov absentovala, takže teraz si môže renkingovo výrazne prospieť a zároveň posilniť svoje vyhliadky na prienik nad čiaru koncosezónneho „výberového“ šampionátu WTA Finals v Singapure. Na začiatku RG figurovala na poslednej postupovej ôsmej pozícii v bodovaní „Road“.

Od začiatku apríla má Cibulková lichotivú zápasovú štatistiku 11:2, v rámci predmetného obdobia triumfovala v Katoviciach a bola vo finále na podujatí so štatútom Premier Mandatory v Madride.

Dvojhra žien – 2. kolo:

Dominika Cibulková (SR-22) – Ana Konjuhová (Chor.) 6:4, 3:6, 6:0

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dominika Cibulková