Cibulková bojovala takmer tri hodiny, ale v Paríži vypadla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty zo siedmeho dňa Roland Garros

PARÍŽ 28. mája (WebNoviny.sk) – Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako dvadsiata druhá prehrala za 161 minút 4:6, 6:3, 1:6 so španielskou dvanástkou podujatia Carlou Suárezovou-Navarrovou v sobotňajšom kvalitnom stretnutí 3. kola dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži. O centimeter vyššia a takisto 27-ročná postupujúca znížila v bilancii zo vzájomných duelov s Bratislavčankou na 2:3, pričom spočiatku zaostávala 0:3.

Obrazom: Najkrajšie momenty zo siedmeho dňa Roland Garros

Cibulková získala 130 bodov do svetového rebríčka

Cibulková po tom, ako v marci frustrujúco prehrala s členkami Top 5 Agnieszkou Radwanskou z Poľska a Španielkou Garbine Muguruzovou-Blancovou zhodne 5:7 v rozhodujúcom dejstve na amerických „hardoch“ v Indian Wells a Miami, ťahala sériu siedmich úspechov v trojsetových zápasoch, ôsmy triumf takého typu v rade nepridala.

„Bol to veľmi kvalitný zápas, naozaj vysoký level tenisu. Neskutočne veľa lôpt som nedokázala premeniť na zisk gemu pri vlastnom podaní aj na príjme a ona vyťažila z minima maximum. Nič mi nedala zadarmo a ja som sa v dôležitých okamihoch často unáhlila a prehnala som to v nevhodnú chvíľu. Bolo to o nevyužitých príležitostiach, tie ma dnes stáli zápas. Prvýkrát sme spolu hrali na antuke, na ktorej ten štýl Suárezovej-Navarrovej najviac písal. Bojovala som až do konca a nehovorím, že to bol úžasný výkon, ale zahrala som okej. Robila som, čo som mohla, vymačkala som sa bez rezervy. Žiaľ, taký býva šport – občas to nestačí. Bol to dobrý tenis, ale so zlým koncom pre mňa. Tretie kolo na grandslamovm turnaji nie je to, čo by ma uspokojilo. Som smutná a sklamaná, musím to však stráviť,“ povedala v konferenčnom telefonáte so slovenskými médiami Cibulková, ktorá na víťazné údery zaostala 30:34, obe urobili 48 nevynútených chýb. Slovenka premenila 5 z 15 brejkbalov, Španielka 7 z 20. Zdolaná v konečnom súčte zaostala symbolicky o jednu loptičku (107:108).

Slovenská jednotka si odnáša prémiu 102 000 eur brutto a 130 bodov do svetového rebríčka WTA. V piatok nedohrala 2. kolo štvorhry po boku Belgičanky Kirsten Flipkensovej proti maďarsko-kazašskému páru Tímea Babosová, Jaroslava Švedovová nasadenému ako štvrtému pre žalúdočné kŕče (skreč za priaznivého stavu 4:1).

Držiteľku piatich singlových trofejí na hlavnej profesionálnej scéne Cibulkovú môže sobotňajší nezdar mrzieť o to viac, že Suárezová-Navarrová bude v osemfinále čeliť 21-ročnej kazašskej reprezentantke s ruským pôvodom Julii Putincevovej, až 60. v systéme a teda predsa len žiadnej prevratnej hviezde (v šestnástke na vrcholnom podujatí je premiérovo).

Zverenkyňa Xaviera Budóa Bartumeua a Marca Casabóa v barcelonskej Pro-Ab Team Tennis Academy dosiahla svoj 20. zápasový úspech na tomto podujatí (popri siedmich prehrách), čím sa dotiahla na Cibulkovú (20:9).

Od začiatku apríla má Cibulková lichotivú zápasovú štatistiku 14:3

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková neuspela proti 14. žene počítačového poradia a vo francúzskej metropole dvojnásobnej štvrťfinalistke Suárezovej-Navarrovej (2008, 2014) ani v predchádzajúcej konfrontácii vlani v októbri v osemfinále na „harde“ v hale v Moskve (4:6, 5:7).

Cibulková z deviatich vystúpení v „main draw“ vo francúzskej metropole skončila v piatich prípadoch práve v 3. kole, do osemfinále pri Seine sa neprebila od sezóny 2012. Celkovo má na Majors medzi najlepšími 32 skóre 7:13.

Bývalá členka Top 10 Cibulková, aktuálne 25. v hodnotení, bola na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska najďalej v semifinále edície 2009. Na Majors má osobný rekord v podobe finále z melbournských Australian Open 2014.

Minulý rok v Paríži zo zdravotných dôvodov absentovala po marcovej operácii v oblasti ľavej päty, takže teraz si renkingovo prospela napriek prehre v relatívne skorej fáze. Príliš však neposilnila svoje vyhliadky na zotrvanie nad čiarou koncosezónneho „výberového“ šampionátu WTA Finals v Singapure. Na začiatku RG figurovala na poslednej postupovej ôsmej pozícii v bodovaní „Road“.

Od začiatku apríla má Cibulková lichotivú zápasovú štatistiku 14:3, v rámci predmetného obdobia triumfovala v Katoviciach a bola vo finále na podujatí so štatútom Premier Mandatory v Madride. Tento rok však stojí proti členkám Top 15 nepriaznivo 1:5, jediný úspech dosiahla proti Poľke Agnieszke Radwanskej v španielskej metropole.

Dvojhra žien – 3. kolo:

Carla Suárezová-Navarrová (Šp.-12) – Dominika Cibulková (SR-22) 6:4, 3:6, 6:1 za 161 minút (72, 48, 41)

I. set

Slovenka v otváracej hre eliminovala brejkbal forhendom popri čiare do protipohybu, ale potom poslala bežný bekhend do siete a prepálila aktívny forhend – 0:1. Následne Cibulková na príjme premenila svoju štvrtú šancu. Utvorila si ju forhendovým returnom a pridala ďalší účinný príjem – 1:1.

Pri piatom brejkbale v treťom geme predviedla Španielka bravúrnu forhendovú kontru s krátkym nápahom – 1:2 po dlhočizných 23 minútach. Slovenka potom mala dve možnosti na returne, ale po 32 minútach obojstrannej driny od základnej čiary napokon zaostávala 1:3, hoci rovnako dobre mohla viesť 4:0.

Navyše, defenzívnym forhendom mimo klesla Cibulková na 15:40 v piatej hre. Vyškriabala sa na zhodu, ale Suárezová-Navarrová si útokom utvorila tretiu príležitosť a dostala darček v podobe dvojchyby – 1:4.

Slovenka si podľa diania na kurte určite nezaslúžila mať manko dvoch brejkov, polovicu z neho zmazala efektívnym príjmom – 2:4 a cez nepríjemný stav 15:30 aj 3:4. Suárezová-Navarrová sa však napríklad aj skvostným bekhendom do kratšej strany na čiaru v pohode posunula na 5:3.

Najkrajšie momenty zo siedmeho dňa Roland Garros
Cibulková stále bola agilná, robila však proti odolnej súperke priveľa nevynútených chýb. Bežecky porovnateľne disponovaná Španielka predvádzala vyváženejší, ekonomickejší a účelnejší výkon.

Slovenka viedla v deviatej hre 40:15, lenže spáchala tretiu dvojchybu, nestihla spracovať return a len sa bezmocne prizerala bekhendovému zakončeniu: setbal. Španielka aj pred zrakom fedcupovej kapitánky Conchity Martínezovej lacno pokazila príjem druhého servisu a napokon si musela ísť tento set dopodávať. Začala svojou prvou dvojchybou a nemala na bekhendové skrátenie – 0:30, ale dvoma bekhendovými „winnermi“ sa dostala na 30:30 a ďalším vymazala brejkbal.

Cibulková ofenzívou zrušila celkovo druhý setbal, proti tretiemu trafila ambiciózny forhend na čiaru, stanovila to až empjarová rozhodkyňa (pôvodne sa ozvalo zahlásenie „out“.) Slovenka potom mala ďalšie tri možnosti vyrovnať na 5:5, nešli jej však returny a od šiestej zhody Suárezová-Navarrová dva razy zabrala kombináciou servis a forhend do uvoľnenej časti dvorca – 6:4, keď sedem z desiatich gemov prinieslo aspoň jednu zhodu.

II. set

Slovenkina reakcia na frustrujúci vývoj skóre bola ohurujúca: do prerušenia totiž získala tucet loptičiek v rade, bekhendom popri čiare potvrdila brejk, bleskovo viedla 3:0.

Suárezová-Navarrová si vtedy vyžiadala ošetrenie, obviazali jej pravé stehno. Z 0:30 sa dostala na 30:30, nevyhla sa však brejkbalu a pokazila forhend – 4:0 pre Slovenku. Španielka druhým brejkbalom upravila na 1:4 (Cibulkovej forhend v sieti) a cez dve zhody aj na 2:4.

Slovenka včas utíšila vzopätie: tzv. čistou hrou išla na 5:2. Na príjme v ôsmom geme viedla 30:15 a pri zhode si returnom dopriala setbal. Prehnala pri ňom bekhend, napokon už iba 5:3. V deviatej hre mala Cibulková manko 15:30, ale neskôr si bodom z podania utvorila druhý setbal a nezaváhala.

III. set

Po takmer dvoch hodinách boja nasledovalo tretie dejstvo. Suárezová-Navarrová, ktorá si z nohy zložila bandáž, doň vstúpila na podaní úplne suverénne, Cibulková vôbec nie. Klesla na 15:30 a neskôr čelila trom jednotlivým brejkbalom.

Španielka dvakrát zlyhala vo fyzicky náročnej výmene, ale potom Slovenka bekhendom bez rovnováhy neprehodila sieť – 0:2. Znova – ako na začiatku celého stretnutia – rozhodovali detaily. Náskokom povzbudená Španielka sa bez zásadnejších problémov odpútala už na 3:0.

Povestné „momentum“ vykĺzlo Slovenke z rúk a jej manévrovací priestor sa zmenšil. Priam kritické to už bolo, keď Cibulková po troch gembaloch vo štvrtej hre pokazila od tretej zhody dva bekhendy.

Suárezová-Navarrová zďaleka nebola o toľko lepšia, ale ukazovateľ skóre nemilosrdný. Španielka vyhodeným forhendom spod tlaku klesla na servise na 15:40 a len položila raketu na bekhendový return do rohu. Slovenka mala záchytný bod (1:4), zakrátko však bol znegovaný.

Cibulková vymazala dve hrozby v rade smelým prejavom, ale Suárezová-Navarrová si bekhendovým krosom vynútila tretiu a kvitovala bekhend za. Mala náskok 5:1 a nepripustila zápletku: z 15:30 obrátila na mečbal a bekhendom perfektne odpovedala na return.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Carla Suárezová-NavarrováDominika CibulkováJaroslava ŠvedovováTímea Babosová