Lacko aj Kovalík sú vo finále kvalifikácie Wimbledonu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lukáš Lacko
Slovenský tenista Lukáš Lacko. Foto: SITA/AP

LONDÝN 22. júna (WebNoviny.sk) – Slovenský tenista Lukáš Lacko nasadený ako jedenásty zvíťazil za 57 minút suverénne 6:2, 6:3 nad Francúzom Alexandrom Sidorenkom v stredajšom zápase 2. kola trojkolovej kvalifikácie o postup do hlavnej súťaže dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone na tráve v Londýne.

Lacko ešte so Sidorenkom nikdy neprehral

Vo štvrtok sa Lacko vo finále kvalifikácie stretne s nemeckou dvadsaťtrojkou „pavúka“ Tobiasom Kamkem (133.). Proti tomuto tridsiatnikovi má skóre 3:2, nehrali spolu už päť rokov a na tráve ešte nikdy. Rivalita trvá od sezóny 2006.

Dvadsaťosemročný piešťanský rodák Lacko, 124. v renkingu ATP, už vedie nad rovesníkom Sidorenkom (232.) v ich celkovej vzájomnej bilancii 3:0, stále bez straty setu. Hrali pritom proti sebe premiérovo po ôsmich rokoch.

V roku 2012 bol Lacko na tomto podujatí v 3. kole hlavnej singlovej súťaže, v rovnakej sezóne sa mu to podarilo aj na melbournských Australian Open. Niekdajší 44. muž hodnotenia Lacko nechýbal vo wimbledonskej hlavnej súťaži dvojhry od sezóny 2009 vrátane.

Kovalík vyhral drámu

Vo finále kvalifikácie si zahrá aj ďalší Slovák Jozef Kovalík. zvíťazil za 170 minút 6:3, 6:7 (5), 13:11 nad Kolumbijčanom Alejandrom Fallom v stredajšom extrémne dramatickom stretnutí 2. kola trojkolovej kvalifikácie o postup do hlavnej súťaže dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone na tráve v Londýne.

V treťom sete Kovalík napokon nepykal sa nevyužitie dovedna troch mečbalov na príjme vo dvoch gemoch, z nich dvoch v rade v dvanástej hre. Od stavu 6:6 sám odvrátil spolu štyri brejkbaly v troch rôznych hrách.

Vo štvrtkovom finále kvalifikácie bude súperom Kovalíka (128. v renkingu) 26-ročná moldavská pätnástka „pavúka“ Radu Albot (111.), a to pri vyrovnanej bilancii 2:2 (bez výnimky trojsetové maratóny), 23-ročný Bratislavčan mal navrch vo dvoch čerstvejších predvlaňajších challengerových dueloch. Na tráve ešte proti sebe nestáli.

Kovalík čelil skúsenému 32-ročnému ľavorukému Fallovi (213., v minulosti bol na 48. pozícii) prvý raz v kariére. Juhoameričan je osemfinalistom parížskeho antukového Roland Garros 2011. V britskej metropole bol v sezóne 2012 v 3. kole, v roku 2010 v 1. kole viedol 2:0 na sety nad Švajčiarom Rogerom Federerom, ale nezúročil to.

Zverenec Borisa Borgulu v rámci programu NTC Kovalík si v „main draw“ na veľkej štvorke zatiaľ zahral raz, v januári na melbournských Australian Open podľahol Argentínčanovi Marcovi Trungellitimu za 141 minút v troch setoch 4:6, 6:7 (1), 5:7.

Dvojhra mužov – kvalifikácia – 2. kolo:

Lukáš Lacko (SR-11) – Alexandre Sidorenko (Fr.) 6:2, 6:3 za 57 minút

Jozef Kovalík (SR-19) – Alejandro Falla (Kol.) 6.3, 6:7 (5), 13:11 za 170 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef KovalíkLukáš Lacko