Jana Čepelová postúpila do druhého kola Wimbledonu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jana Čepelová
Slovenská tenistka Jana Čepelová. Foto: SITA/AP

LONDÝN 27. júna (WebNoviny.sk) – Slovenská kvalifikantka Jana Čepelová zvíťazila za 84 minút 7:5, 7:5 nad kolumbijskou tenistkou Marianou Duqueovou-Marinovou v pondelňajšom zápase 1. kola hlavnej súťaže dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne.

Dvadsaťšesťročnej 74. žene počítačového poradia odplatila debakel 1:6, 1:6, ktorý inkasovala vlani tiež na najrýchlejšom povrchu v kvalifikácii v Birminghame. Už má istotu prémie 50 000 libier brutto a 110 bodov do hodnotenia vrátane zvládnutej kvalifikácie.

Obrazom: Najkrajšie momenty z prvého dňa Wimbledonu

Bývalá členka Top 50 Čepelová spočiatku viedla nad Duqueovou-Marinovou 3:1, ale v ôsmej hre prišla o servis. V deviatom geme nepremenila dva jednotlivé brejkbaly, v desiatom pri svojom podaní odvrátila setbal. Napokon preklopila zo 4:5 na 7:5. Ešte výraznejší obrat predviedla v koncovke druhej časti, v ktorej mala manko 3:5.

„Som rada, že som zvládla prvý zápas po trojkolovej kvalifikácii. Určite to nebolo jednoduché. Minulý rok som s touto súperkou hladko prehrala. Vedela som teda, že bude nebezpečná. Bola som na ňu pripravená a som rada, že mi to vyšlo. Druhé kolo pravdepodobne bude proti druhej hráčke sveta. Nemám čo stratiť, budem si to užívať,“ uviedla Jana Čepelová pre agentúru SITA, keď ešte nepoznala nasledujúcu súperku.

„Kolumbijčanka potvrdila, že je na tráve výborná. Nedávno uhrala semifinále na Malorke a aj proti Janke predvádzala výborný tenis s nepríjemným slajzom. Na Janke však bolo vidieť, že z vydarenej kvalifikácie si do hlavného turnaja preniesla sebavedomie: keď otáčala pri setbale, zahrala najlepšie lopty v zápase. Aj v druhom sete prehrávala 3:5 a dokázala vystupňovať svoj výkon. V hlave mala tri víťazné zápasy z kvalifikácie a to zohralo rolu. Ak by v 2. kole hrala Janka proti Muguruzovej, iste by si uvedomila, že už v kariére vyhrala aj nad svetovou jednotkou a dvojkou. Určite sa favorizovanej súperky nezľakne. Tráva mojej zverenke sedí, hrá na nej pestro, aj takýto zápas považujem za otvorený,“ uviedol pre spravodajstvo Slovenského tenisového zväzu (STZ) kouč Martin Zathurecký.

V 2. kole bude Čepelová napokon čeliť spomenutej španielskej dvojke podujatia Garbine Muguruzovej-Blancovej, ktorá v pondelok prekonala Talianku Camilu Giorgiovú zďaleka nie bez ťažkostí 6:2, 5:7, 6:4. Slovenku teda čaká súboj s vlaňajšou finalistkou z britskej metropoly a zároveň hrdinkou nedávneho parížskeho antukového rovnako významného Roland Garros. S 22-ročnou Muguruzovou-Blancovou prehrala pred piatimi rokmi na podujatí ITF na antuke v Seville 4:6, 5:7.

Dvadsaťtriročná Košičanka Čepelová, 124. vo svetovom rebríčku, hrá v „main draw“ na veľkej štvorke 11. raz. Do pondelka naposledy to bolo vlani práve na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka. V 1. kole vtedy senzačne prekonala Rumunku Simonu Halepovú, následne podľahla jej krajanke Monice Niculescovej. Práve na tráve v Londýne pri svojom absolútnom debute na takto významnom fóre bola Čepelová v sezóne 2012 v 3. kole, ešte to netromfla.

Dvojhra žien – 1. kolo:

Jana Čepelová (SR) – Mariana Duqueová-Marinová (Kol.) 7:5, 7:5 za 84 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana Čepelová