Schmiedlová nestačila v prvom kole Wimbledonu na Halepovú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Karolína Schmiedlová
Anna Karolína Schmiedlová na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone, v zápase proti Coco Vandeweghovej, ktorej podľahla 4:6, 2:6. (Anglicko, Londýn, 29. júna 2015) Foto: SITA/AP

LONDÝN 27. júna (WebNoviny.sk) – Slovenská tenistka Karolína Schmiedlová prehrala za 65 minút 4:6, 1:6 s jasne favorizovanou Rumunkou Simonou Halepovou nasadenou ako piatou v pondelňajšom zápase 1. kola dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (27. júna – 10. júla, celková dotácia 28,1 milióna libier, tráva). Bol to premiérový vzájomný duel. Zdolaná si odnáša štartovné 30 000 libier brutto a 10 bodov do renkingu.

Schmiedlová v otváracom dejstve sľubne vyrovnala z 1:4 s dvojitým brejkom na 4:4, lenže potom pri vlastnom podaní neuhrala ani fiftín a na príjme v desiatom geme neodolala štvrtému setbalu. V druhej časti získala napokon jediný gem za stavu 0:2. Mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 4:24, postupujúca 13:16. Slovenka si neprospela šiestimi dvojchybami.

„Keď som zo stavu 1:4 vyrovnávala na 4:4, hrala som celkom dobre. Potom som si to pokazila. Hlúpo som si prehrala servis vlastnou vinou. Mala som šancu vyrovnať aj na 5:5… Škoda prvého setu. Keď bolo tých 1:4, uvoľnila som sa. Videla som, že nemám čo stratiť, ale potom som zacítila tlak. Tým, že nemám v tomto roku vyhraté zápasy, si neverím. V druhom sete som už narobila viac chýb a Halepová hrala dobre,“ povedala Schmiedlová pre spravodajstvo Slovenského tenisového zväzu (STZ).

Obrazom: Najkrajšie momenty z prvého dňa Wimbledonu

„Kaja hrala v tréningu opäť dobre, ale v zápase jej znova utiekol začiatok. Potom sa jej podarilo uvoľniť sa a do stavu 4:4 hrala dobre, ale keď má potvrdzovať, akoby prestala hrať. Zrazu má strach… Všetko pramení z nedostatku sebavedomia. Preto pôjdeme po wimbledonskej štvorhre na 50-tisícový turnaj ITF do Nemecka, aby okúsila aj víťazstvá. S Kajou sa trénuje dobre, pracuje, robí všetko, čo treba. V tréningu hrá so všetkými hráčkami vyrovnane. Tréning a zápas sú však dve rozdielne veci. Nemôžem chcieť, aby v momentálnom stave víťazila nad Muguruzovou alebo Halepovou. Ak však bude hrať s tenistkami okolo stovky v rebríčku, mohlo by sa to zlomiť. V jej hre vidím progres, ešte ho však nepreniesla do zápasov. To je proces, ktorý nejaký čas trvá. Ja určite z boja neutekám. Po turnaji v Nemecku Kaju čaká obhajoba prvenstva na antuke v Bukurešti, nasleduje Bastad a olympijská príprava na ´harde´ asi v Bratislave,“ načrtol český kouč Jaroslav Levinský.

Dvadsaťjedenročná zverenkyňa Jaroslava Levinského „Kajka“ Schmiedlová, 40. vo svetovom rebríčku WTA, inkasovala 15. prehru v rade na individuálnej scéne. Na zápasový úspech turnajového typu čaká už od 9. januára, keď v austrálskom Sydney triumfovala nad Švajčiarkou Timeou Bacsinszkou. Medzitým si pripísala len dve víťazstvá v rámci Pohára federácie reprezentačných družstiev žien.

V tejto sezóne je jej singlová bilancia 3:17. Žreb teraz nebol príliš naklonený tomu, aby Slovenka zastavila negatívny trend. Proti členkám Top 10 aktuálne má skóre 0:6. Najcennejším úspechom pre ňu zostáva triumf nad vtedajšou jedenástkou systému Caroline Wozniackou z Dánska vlani v čínskom Wu-chane.

Pre držiteľku minuloročných singlových trofejí z Katovíc a Bukurešti Schmiedlovú je doterajším maximom na veľkej štvorke 3. kolo Roland Garros 2014 a US Open 2015. V britskej metropole ani pri štvrtom pokuse v „main draw“ neprešla cez úvodnú prekážku, v prvom prípade to bolo z pozície tzv. lucky loserky z kvalifikácie.

Darrenom Cahillom trénersky vedená 24-ročná finalistka rovnako hodnotného parížskeho antukového Roland Garros Halepová 2014 sa na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka prebojovala predvlani do semifinále. Minulý rok senzačne nestačila v 1. kole na Janu Čepelovú, po dvanástich mesiacoch si dala pozor na inú košickú výzvu. Rumunku medzi najlepšími 64 vyzve 36-ročná talianska dobyvateľka RG 2010 Francesca Schiavoneová (111.).

Dvojhra žien – 1. kolo:

Simona Halepová (Rum.-5) – Karolína Schmiedlová (SR) 6:4, 6:1 za 65 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Francesca SchiavoneováKarolína SchmiedlováSimona Halepová