Nevoľnost diváka Cibulkovú nestopla, na Wimbledone postúpila

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dominika Cibulková
Slovenská tenistka Dominika Cibulková počas zápasu prvého kola Wimbledonu, v ktorom zdolala Chorvátku Mirjanu Lučičovú-Baroniovú. Londýn, 28. jún 2016. Foto: SITA/AP

LONDÝN 28. júna (WebNoviny.sk) – Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako devätnásta zvíťazila za 104 minút 7:5, 6:3 nad skúsenou o 20 cm vyššou Chorvátkou Mirjanou Lučičovou-Baroniovou v utorňajšom stretnutí 1. kola dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne.

Úspech proti 34-ročnej semifinalistke tohto podujatia zo sezóny 1999 sa nerodil ľahko. Postupujúcu vyzve v 2. kole austrálska reprezentantka Daria Gavrilovová (56.). S 22-ročnou moskovskou rodáčkou ešte Cibulková nehrala. Už má garanciu 70 bodov do hodnotenia a prémie 50 000 libier brutto.

Obrazom: Najkrajšie momenty z druhého dňa Wimbledonu

„Nebola som pred zápasom nervózna. Po vyhratom turnaji človeku narastie sebavedomie. Uvedomuje si však aj očakávania a novú šancu. Dva dni voľna po Eastbourne som v hlave spracovávala, čo mám pred sebou. Veľmi mi v tom pomáha môj mentálny kouč Radek Ševčík, konzultácie mi dával po telefóne. Vedela som, že s Lučičovou ma čaká ťažký zápas, tráva je jej najlepší povrch. Už som s ňou vo Wimbledone hrala a nebolo to ľahké. Je to hráčka, ktorá neustále útočí. Nastupovala som proti nej s rešpektom, nič som nepodcenila. V druhom sete po vedení 4:0 na mňa doľahla únava. To sa mi už dlho nestalo. Keď bolo 4:3, vravela som si: ´haló, haló, to sa samé nedohrá!´ Hneď som súperku brejkla a už to išlo,“ povedala Cibulková pre web STZ.

„Som v 2. kole a aj keď mi mnohí pripomínajú blížiaci sa termín mojej svadby 9. júla, na ktorú sa mimochodom veľmi teším, aj táto skutočnosť ma motivuje hrať čo najlepšie. A nestresovať sa. S Gavrilovovou budem hrať prvý raz, v tomto roku som s ňou trénovala v Madride. Je to výborná obranárka, mladá hráčka, nebojí sa, nemá čo stratiť. Čakám opäť náročný zápas, ale iný ako v 1. kole. Verím, že dostanem príležitosť využiť môj agresívny tenis,“ skonštatovala Cibulková.

Zápas prerušili pre nevoľnosť diváka

Dvadsaťsedemročnej Cibulkovej, 18. vo svetovom rebríčku WTA po minulotýždňovom celkovom triumfe na prípravnom podujatí v Eastbourne, nevyšla vstupná fáza. Klesla na 1:3 a k tomu čelila brejkbalu v piatom geme. Hrozbu však odvrátila a napokon priebežne preklopila na 4:3 a return.

Po šiestej hre pritom zápas prerušili pre nevoľnosť diváka v hľadisku pri dvorci č. 18. „Zdalo sa mi, že pridlho trvalo, kým postihnutú diváčku dostali na nosidlá, zrejme ju museli najprv stabilizovať. Myslel som si, že sa hráčky budú odznovu rozohrávať. Videl som, že Dominika mala z tej situácie rešpekt. Tenisti sú však v tomto smere profesionáli a vedia sa skoncentrovať. Dokázala to aj Dominika, brejkla súperku a bola na koni,“ povedal pre spravodajstvo Slovenského tenisového zväzu kouč Matej Lipták, zároveň kapitán fedcupovej reprezentácie SR k nepríjemnému intermezzu.

Bratislavčanka nezužitkovala v ôsmom geme tri jednotlivé brejkbaly (4:4) a v porovnateľne dramatickej desiatej hre dokonca setbal na príjme. Posunula sa však na 6:5 a v dvanástej hre premenila od stavu 40:15 druhú možnosť, celkovo tretiu.

V tejto pasáži Slovenka napokon nazbierala šesť hier v rade na 7:5, 4:0, čím naznačila rozuzlenie vo svoj prospech, ešte však prišla zápletka. Lučičová-Baroniová (53.) totiž znížila na 3:4. Vtedy si však neudržala servis a už nedostala šancu na nápravu. Cibulková na „winnery“ zaostala 11:25, zároveň však urobila výrazne menej nevynútených chýb – 9:28. Premenila 5 z 11 brejkbalov, súperka 3 zo 4.

„Po víťaznom turnaji to nebýva jednoduché. Nastupovať na grandslame po emóciách, ktoré sme zažili v Eastbourne, je ťažké. V minulosti takéto situácie Dominika horšie zvládala. Navyše, Lučičová na tráve bola pomerne ťažká súperka. Chorvátka hrá štýlom, ktorý Domči nevyhovuje. Vedel som, že má pred sebou náročné okolnosti aj ťažkú súperku a som šťastný, že to Dominika zvládla. Zápas v jej podaní nebol úplne ideálny, hľadala sa, ale je to nový turnaj a podmienky. Zdôrazňoval som, že musí zostať pokojná, aj keď bude pod tlakom. Domča našla tajming a systém, v ktorom sa cítila v pohode. Ak by lepšie servovala, mohla vyhrať ľahšie,“ zhodnotil Lipták.

Lučičová-Baroniová piatykrát nenašla recept na Cibulkovú

Niekdajšia členka Top 10 Cibulková zvýšila v bilancii zo vzájomných súbojov s Lučičovou-Baroniovou už na 5:0. V tom premiérovom pred piatimi rokmi tiež v 1. kole medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka triumfovala tesne 3:6, 6:3, 8:6, vlani na tvrdom povrchu v Tokiu skrečom pri skóre 6:4, 1:0.

Finalistka rovnako hodnotných melbournských Australian Open 2014 Cibulková má v All England Lawn Tennis and Croquet Clube v britskej metropole osobný rekord v podobe štvrťfinále zo sezóny 2011. Vlani krátko po štvormesačnej zdravotnej odmlke prehrala zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka už v 1. kole v derby s Danielou Hantuchovou (5:7, 0:6).

Držiteľka už šiestich singlových titulov z hlavnej profesionálnej úrovne Cibulková zhodou okolností druhý raz za sebou uspela presne 7:5, 6:3, v sobotu takto zdolala Češku Karolínu Plíškovú vo finále v spomenutom Eastbourne.

Dvojhra žien – 1. kolo:

Dominika Cibulková (SR-19) – Mirjana Lučičová-Baroniová (Chor.) 7:5, 6:3 za 104 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daria GavrilovováDominika CibulkováMatej Lipták