Kližan v prvom kole Wimbledonu neuspel, podľahol Kukuškinovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Martin klizan
Martin Kližan sa vo štvorhre Wimbledonu veľmi neohrial. Foto: SITA/AP

LONDÝN 28. júna (WebNoviny.sk) – Slovenský tenista Martin Kližan prehral s kazašským reprezentantom Michailom Kukuškinom za 170 minút síce v troch setoch, ale zároveň frustrujúco tesne 6:7 (7), 6:7 (5), 4:6 v utorňajšom stretnutí 1. kola dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (27. júna – 10. júla, celková dotácia 28,1 milióna libier, tráva). Odnáša si 10 bodov do svetového rebríčka ATP a štartovné 30 000 libier pred zdanením.

Rekonvalescent po štvrťročných problémoch s plantárnou fascitídou na pravej nohe Kližan povzbudzujúco odvrátil tri brejkbaly v rade hneď v prvom geme pri vlastnom podaní a sám využil prvú šancu na príjme v piatej hre. Kukuškin však z neskorších 2:4 preklopil na 5:4 a k tomu mal setbal na returne v desiatom geme. Nevyužil ho a nepremenil ani jednu možnosť v dvanástej hre. V tajbrejku Slovák mal manko 0:2, 1:4 aj 3:6, zlikvidoval však tri setbaly za sebou, dovedna ich v tej chvíli odstránil už päť. Šiesty eliminoval na servise za stavu 6:7, ale napokon predsa kapituloval.

Obrazom: Najkrajšie momenty z druhého dňa Wimbledonu

V druhej časti Kližan odvrátil dva jednotlivé brejkbaly v treťom geme a jednu hrozbu v piatom, neodolal však v siedmom. Následne predviedol okamžitý rebrejk a išiel aj na 5:4. Kukuškin v tejto „hojdačkovej“ fáze preklopil na 6:5 a podanie, aj cez jeden svoj setbal sa však nevyhol ďalšej lotérii. V nej uspel, keď Slovák štvrtý raz inkasoval minibrejk.

Keď naturalizovaný Kazach využil piaty brejkbal vo štvrtej hre tretieho dejstva a vzápätí sa posunul aj na 4:1, zdalo sa byť hotovo, Slovák však bojovne vyrovnal na 4:4. Neudržal si však servis v desiatom geme, čo už znamenalo koniec. Kukuškin zrealizoval štvrtý mečbal. Na esá vynikol 12:5 (dvojchyby 1:5), mal pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 45:44, zdolaný 35:58. Kližan zvládol 24 zo 44 zákrokov pri sieti (súper 9 z 19). Kazach dal iba 5 z 22 brejkbalov, súper 4 zo 7.

Kuriozitou bolo, že Kukuškin si pri svojom prvom mečbale zranil koleno. Ošetrili ho a napokon musel odohrať už iba päť loptičiek. Podľa STZ však z dvorca odchádzal krívajúc a je otázne, či bude môcť nastúpiť na 2. kolo.

„Kukuškin hral dobre. Čím lepší úder som mu dal, tým lepší mi vrátil. Keď som šiel na Wimbledon, nemal som žiadne očakávania. Počul som, ako rozprával Federer na tlačovke o tom, že sa tenisom baví. Aj ja sa snažím vnímať pri problémoch so zranenou nohou tenis inak. Chcem byť čo najviac fit a nechcem neustále riešiť víťazstvá a prehry. Ja som bol vždy súťaživý, aj nad Kukuškinom som chcel vyhrať. Teraz je však pre mňa dôležité, aby som bol zdravý a mohol hrať na turnajoch. Dnes ma problematická noha bolela viac, ako som čakal. Po zápase som šiel za českým fyzioterapeutom Michalom Novotným, s ktorým spolupracujem už tri roky. Potreboval by som viac trénovať i hrať, ale noha ma jednoducho nepustí. Challenger v Braunschweigu na budúci týždeň je otázny,“ povedal Martin Kližan pre web Slovenského tenisového zväzu (STZ).

Dvadsaťosemročný volgogradský rodák Kukuškin, 57. v hodnotení, nadviazal na úspech 7:6 (6), 7:5, ktorý proti Kližanovi (48.) dosiahol už pred šiestimi rokmi na antukovom challengeri v nemeckom Fürthe. Víťaz dvoch antukových challengerov zo začiatku tohto mesiaca Kukuškin (Prostějov, Moskva) bude v 2. kole hrať so španielskou štrnástkou „pavúka“ Robertom Bautistom-Agutom. Kazach predvlani bol v All England Lawn Tennis and Croquet Clube v 3. kole.

Dvadsaťšesťročný Petržalčan Kližan maródoval od polovice marca. V grandslamovom Paríži nedohral 1. kolo, predminulý týždeň bol v semifinále na antukovom challengeri v Poprade-Tatrách. Na veľkej štvorke zostáva osobným rekordom zverenca Martina Hromeca osemfinále newyorských US Open 2012, priamo v britskej metropole je to 2. kolo spred štyroch rokov. Na všetkých troch doterajších tohtoročných Majors sa ľavoruký bývalý 24. hráč hodnotenia Kližan lúčil už v 1. kole. Pred odchodom na zámorské „hardy“ vrátane olympijských hier v brazílskom Riu de Janeiro ešte pred sebou má antukové podujatia ATP World Tour v chorvátskom Umagu a nemeckom Hamburgu.

Dvojhra mužov – 1. kolo:

Michail Kukuškin (Kaz.) – Martin Kližan (SR) 7:6 (7), 7:6 (5), 6:4 za 170 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin Kližan