Djokovič pokazil Mannarinovi oslavu, Federer zničil Willisa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty z tretieho dňa Wimbledonu
Srbský tenista Novak Djokovič počas zápasu druhého kola Wimbledonu, v ktorom porazil Francúza Adriana Mannarina. Londýn, 29. jún 2016. Foto: SITA/AP

LONDÝN 29. júna (WebNoviny.sk) – Srbský líder svetového rebríčka tenistov Novak Djokovič je prvým známym účastníkom 3. kola dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (27. júna – 10. júla, celková dotácia 28,1 milióna libier, tráva).

V stredu si v 2. kole poradil za 124 minút s Francúzom Adrianom Mannarinom 6:4, 6:3, 7:6 (5). V treťom sete Djokovič napokon nedoplatil na premrhanie náskoku 5:3. Hralo sa pod zatiahnutou strechou Centre Courtu, na „vonkajších“ dvorcoch sú plachty chrániace pred dažďom.

Djokovič si pripísal jubilejný 30. zápasový úspech na veľkej štvorke v rade, prostredníctvom tejto série osamel na historickej tretej pozícii za Američanom Don Budgom (37) a Austrálčanom Rodom Laverom (31). Odpútal sa od 29-zápasovej Laverovej inej šnúry. V premiérovom vzájomnom súboji pokazil Mannarinovi (55.) jeho stredajšie 28. narodeniny. Medzi najlepšími 32 si zmeria sily s úspešným zo súboja Thomaz Bellucci (Braz.) – Sam Querrey (USA-28). Do 3. kola Wimbledonu sa prebojoval ôsmy raz v rade. V 2. kole na Majors neprehral od nezdaru s Rusom Maratom Safinom v sezóne 2008 práve pri Temži.

Nie, nie som prehnane prekvapený z toho, že som sa dostal na tú métu 30, lebo sám na seba kladiem značné nároky. Samozrejme, som veľmi vďačný za to, že som v stave hrať na vysokej úrovni konzistentne na grandslamových podujatiach, lebo na tých záleží najviac. Určite je to teda štatistika, na ktorú som veľmi hrdý,“ uviedol Djokovič.

Zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu Djokovič sa usiluje o čistý hetrik v britskej metropole a celkovo svoj štvrtý miestny triumf, prvý raz sa radoval pred piatimi rokmi. Dvadsaťdeväťročný Belehradčan hrá na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka 2016 ako šampión z tohtoročných rovnako cenných melbournských Australian Open a parížskeho Roland Garros. Prvú polovicu pravého Grand Slamu pred ním naposledy zvládol Američan Jim Courier v roku 1992, v All England Lawn Tennis and Croquet Clube potom zaváhal v 3. kole. Tenisový svet čaká na tzv. kalendárny Grand Slam od sezóny 1969 a takéhoto kúsku spomenutého Lavera.

„Nole“ Djokovič sa môže stať iba druhým mužom po Budgovi s piatimi Majors v zbierke bez prerušenia. Američanova séria z rokov 1937 a 1938 dokonca mala šesť položiek.

Obrazom: Najkrajšie momenty z tretieho dňa Wimbledonu

Willis zožal ovácie ako po triumfe

Švajčiarsky tenista Roger Federer nasadený ako tretí zvíťazil za 84 minút 6:0, 6:3, 6:4 nad domácim hneď dvojnásobným kvalifikantom Marcusom Willisom v azda najočakávanejšom zápase 2. kola dvojhry mužov. Keď lektor pre adeptov bieleho športu vo Warwick Boat Clube Willis v tričku s iniciálkami svojho súpera získal pod zatiahnutou strechou Centre Courtu za stavu 0:6, 0:1 prvý gem, zožal ovácie akoby triumfoval na celom podujatí. Nielen pri rozcvičke sa obaja aktéri neubránili pobaveným úsmevom pod vplyvom absurdnosti celej situácie.

Myslím si, že Marcus vniesol na kurt neuveriteľnú energiu. Bolo to veľmi osviežujúce,“ povedal Federer, citovalo ho twitterové konto podujatia. Obaja nastrieľali 9 es, na dvojchyby to bolo 0:3. Víťaz premenil 5 z 12 brejkbalov a sám odstránil obe takéto hrozby. Mal pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 37:14, zdolaný 24:21. Na jednotlivé fiftíny to bolo 91:65.

Willis v pondelok hral svoj premiérový duel v „main draw“ na hlavnej profesionálnej úrovni, pôvodne mal v ten deň školiť mládež do 10 rokov. Namiesto toho sa stal renkingovo najnižšie postaveným kvalifikantom v grandslamovom 2. kole, od newyorských US Open 1988, na ktorých sa do takejto fázy predral domáci Jared Palmer ako 923. v systéme. Willis ako junior bol na 15. priečke v tzv. kombinovanom svetovom rebríčku ITF, na Wimbledone sa v príslušnej súťaži dvakrát dostal do 3. kola, prehral v ňom s Portugalčanom Gastaom Eliasom, resp. Austrálčanom Bernardom Tomicom.

Federer čaká na titul z Majors už od Wimbledonu 2012

Federer sa raduje zo svojho 304. zápasového triumfu na grandslamovej scéne. Priblížil sa k absolútnemu maximu v podaní Američanky s českým pôvodom Martiny Navrátilovej (306). V 3. kole bude čeliť úspešnému zo súboja Daniel Evans (V. Brit.) – Alexandr Dolgopolov (Ukr.-30). Ak uspeje, bude to jeho 150. triumf na najrýchlejšom podklade. Bazilejský rodák iba raz na hlavnej scéne prehral so súperom mimo Top 200: už v roku 2000 v Barcelone to bolo proti Španielovi Sergimu Bruguerovi, vtedy 249. v hierarchii. Na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka asi naposledy predtým zažil Federer podobne uvoľnenú atmosféru, keď si v roku 2008 k nemu na lavičku po nepárnom geme prisadol lúčiaci sa Slovák Dominik Hrbatý.

Ak 34-ročný niekdajší líder hodnotenia Federer pri svojom 18. štarte v britskej metropole pridá do zbierky 8. trofej, osamie na čele historického poradia pred Britom Williamom Renshawom a Američanom Petom Samprasom. Na 18. titul z Majors však grandslamový rekordér medzi mužmi čaká už od Wimbledonu 2012. Nedávno chýbal na rovnako hodnotnom parížskom antukovom Roland Garros po ťažkostiach s chrbtom. Vlani v All England Lawn Tennis and Croquet Clube Federer nestačil vo finále na Srba Novaka Djokoviča.

Výsledky stredajších stretnutí dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Wimbledone v Londýne (27. júna – 10. júla, celková dotácia 28,1 milióna libier, tráva):

Dvojhra mužov – 1. kolo:

Dominic Thiem (Rak.-8) – Florian Mayer (Nem.) 7:5, 6:4, 6:4

Tomáš Berdych (ČR-10) – Ivan Dodig (Chor.) 7:6 (5), 5:7, 6:1, 7:6 (2)

Bernard Tomic (Aus.-19) – Fernando Verdasco (Šp.) 4:6, 6:3, 6:3, 3:6, 6:4

Alexander Zverev (Nem.-24) – Paul-Henri Mathieu (Fr.) 6:3, 6:4, 6:2

Radu Albot (Mold.) – Gastao Elias (Portug.) 3:6, 6:2, 7:5, 6:4

Jiří Veselý (ČR) – Igor Sijsling (Hol.) 6:2, 6:4, 7:6 (7)

2. kolo:

Novak Djokovič (Srb.-1) – Adrian Mannarino (Fr.) 6:4, 6:3, 7:6 (5)

Roger Federer (Švaj.-3) – Marcus Willis (V. Brit.) 6:0, 6:3, 6:4

Na štvrtok odložené stretnutia dvojhry mužov:

1. kolo:

John Isner (USA-18) – Marcos Baghdatis (Cypr.) – pre dážď prerušené za stavu 7:6 (2), 1:3, podávať bude Baghdatis

Lucas Pouille (Fr.-32) – Marius Copil (Rum.) – pre dážď prerušené za stavu 6:4, 4:6, 1:0, podávať bude Copil

Federico Delbonis (Arg.) – Fabio Fognini (Tal.) – pre dážď prerušené za stavu 4:6, 6:1, 1:4, podávať bude Delbonis

Albano Olivetti (Fr.) – Matthew Barton (Aus.) – pre dážď prerušené za stavu 7:6 (7), 6:7 (5), 3:6, 7:6 (5), 3:3, podávať bude Barton

Donald Young (USA) – Leonardo Mayer (Arg.) – pre dážď prerušené za stavu 6:4, 7:5, 3:6, 2:1, podávať bude Mayer

Horacio Zeballos (Arg.) – Michail Južnyj (Rus.) – pre dážď prerušené za stavu 4:6, 4:5, podávať bude Južnyj

2. kolo:

Lukáš Lacko (SR) – Ivo Karlovič (Chor.-23)

Julien Benneteau (Fr.) – Kei Nišikori (Jap.-5)

Andreas Seppi (Tal.) – Milos Raonic (Kan.-6)

Marin Čilič (Chor.-9) – Sergij Stachovskij (Ukr.)

David Goffin (Belg.-11) – Édouard Roger-Vasselin (Fr.)

Nicolas Mahut (Fr.) – David Ferrer (Šp.-13) – pre dážď prerušené za stavu 3:1, podávať bude Ferrer

Grigor Dimitrov (Bul.) – Gilles Simon (Fr.-16) – pre dážď prerušené za stavu 1:0 na gemy, Simon na podaní vedie 30:15

Jack Sock (USA-27) – Robin Haase (Hol.)

Thomaz Bellucci (Braz.) – Sam Querrey (USA-28) – pre dážď prerušené za stavu 4:6, 2:5, podávať bude Bellucci

Daniel Evans (V. Brit.) – Alexandr Dolgopolov (Ukr.-30) – pre dážď prerušené za stavu 6:6, v tajbrejku 0:0, na podaní v ňom začne Evans

Nicolás Almagro (Šp.) – Denis Istomin (Uzb.)

Pierre-Hugues Herbert (Fr.) – Damir Džumhur (Bosna a Herc.)

Jérémy Chardy (Fr.) – Steve Johnson (USA) – pre dážď prerušené za stavu 0:1 na gemy, podávať bude Chardy

Andrej Kuznecov (Rus.) – Gilles Muller (Lux.)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander ZverevAlexandr DolgopolovAndreas SeppiBernard TomicDavid FerrerDavid GoffinDenis IstominDominic ThiemDominik HrbatýDonald YoungÉdouard Roger-VasselinFabio FogniniFernando VerdascoGilles MullerGilles SimonGrigor DimitrovHoracio ZeballosIvo KarlovičJack SockJérémy ChardyJohn IsnerJulien BenneteauKei NišikoriLucas PouilleLukáš LackoMarcos BaghdatisMarin ČiličMichail JužnyjMilos RaonicNicolás AlmagroNicolas MahutNovak DjokovičPierre-Hugues HerbertRobin HaaseRoger FedererSam QuerreySergij StachovskijThomaz BellucciTomáš Berdych