Martin v Umagu titul nezískal, vo finále prehral s Fogninim

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Martin
Slovenský tenista Andrej Martin. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

UMAG 24. júla (WebNoviny.sk) – Slovenský tenista Andrej Martin nedotiahol do víťazného konca svoje týždnové úsilie o turnajový titul na podujatí Konzum Croatia Open na antuke v chorvátskom Umagu. Nenasadený Martin vo finále podľahol favorizovanej turnajovej štvorke, Talianovi Fabiovi Fogninimu 4:6, 1:6. Stretnutie trvalo 68 minút Fognini (39. v renkingu ATP) ho zakončil čistou hrou pri svojom podaní.

Bol to prvý vzájomný zápas 26-ročného Martina s o tri roky starším Fogininim. O vyrovnanom prvom sete rozhodol jediný brejk v prospech Fogniniho za stavu 5:4. Antukový špecialista sa potom rozohral k skvelému výkonu, na ktorý jeho slovenský súper nestačil. Martin v druhom sete uhral jediný gem za stavu 0:5 a vyhol sa nepopulérnemu „kanáru“.

Predtým si nezahral ani štvrťfinále

Zverenec Miloslava Grolmusa Martin napriek hladkej finálovej prehre dosiahol najväčší úspech svojej kariéry, na hlavnom okruhu ATP World Tour pred finále v Umagu nikdy nebol ani vo štvrťfinále. V tomto roku sa rodený Bratislavčan premiérovo prebojoval aj do 3. kola na grandslamovom antukovom vrchole Roland Garros. Martin si za Umag pripísal 150 bodov do hodnotenia ATP a prémiu 43 430 eur brutto, šampión získal 250 bodov a 82 450 eur pred zdanením.

„Škoda tých posledných dvoch gemov prvého setu, do stavu 4:4 to bol vyrovnaný a kvalitný zápas aj z Andrejovej strany. V druhom sete sa Fognini uvoľnil a potvrdil, že v dobrej fazóne na antuke vie poraziť asi každého hráča na svete. Všetci vedia, že ak mu to padá, je to veľmi ťažký súper. Všetka česť víťazovi, bol dnes lepší na kurte. Pre Andreja je to veľká skúsenosť do ďalších turnajov na hlavnom okruhu ATP. Z hľadiska celého turnaja má Andrej za sebou jeden fantastický týždeň. Už prvé kolo proti Stachovskému nebolo jednoduché. Päť odvrátených mečbalov proti Martinovi Kližanovi ho mimoriadne povzbudilo a najlepší tenis hral asi vo štvrťfinále proti Sousovi. Napriek finálovej prehre sme veľmi šťastní z toho, čo dosiahol na tomto turnaji,“ uviedol tréner Miloslav Grolmus pre agentúru SITA.

Martin sa dostane do prvej stovky

„Tak, ako sa mi v minulých zápasoch darilo v koncovkách setov, teraz mi záver prvého setu nevyšiel. Porobil som tam pár chýb a ukázalo sa, že to bolo rozhodujúce z hľadiska celého zápasu. Keď totiž Fognini vedie alebo má náskok setu, získa veľké sebavedomie. Potom sa už proti nemu hrá ťažko. Prehral som síce vo finále, ale je to pre mňa obrovská skúsenosť. Ďakujem všetkým divákom, ktorí ma prišli povzbudiť počas celého týždňa aj finále,“ povedal Andrej Martin pre SITA.

Sprievodným bonusom Martinovho skvelého vystúpenia v Umagu bude prienik do najlepšej stovky rebríčka ATP. Pred turnajom mu vo svetovom počítačovom poradí patrila 124. priečka, po sobotňajšom semifinálovom triumfe nad Carlosom Berlocquom sa ocitol na 98. pozícii v online hodnotení, jeho osobným rekordom dosiaľ bolo 105. miesto.

Zároveň tým predstihol Lukáša Lacka na pozícii slovenskej dvojky (Lackovi patrí 100. priečka). Daviscupový reprezentant SR Martin v Umagu zároveň prvý raz vo svojej kariére uspel aspoň v troch zápasoch v „main draw“ jedného podujatia na hlavnej profesionálnej úrovni, napokon uspel štyrikrát.

Dvojhra – finále:

Fabio Fognini (Tal.-4) – Andrej Martin (SR) 6:4, 6:1 za 68 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej MartinFabio Fognini