Video: Djokovič a Wawrinka zabojujú o titul na US Open

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty zo semifinále US Open
Švajčiar Stan Wawrinka počas semifinálového zápasu US Open proti Japoncovi Kei Nišikoriovi. New York, 9. september 2016. Foto: SITA/AP

NEW YORK 10. septembra (WebNoviny.sk) – Srbský líder svetového rebríčka tenistov Novak Djokovič a Švajčiar Stan Wawrinka nasadený ako tretí si to rozdajú o titul v mužskej dvojhre na grandslamových US Open v New Yorku (29. augusta – 11. septembra, dotácia 46 303 400 USD, tvrdý povrch Deco Turf II).

Dvadsaťdeväťročný Djokovič po siedmy raz vo svojej kariére postúpil do finále dvojhry na tomto turnaji a zahrá si o štvrtý titul, 31-ročný Wawrinka bude mať záverečnom grandslamovom podujatí roka finálovú premiéru.

Obhajca trofeje Djokovič zvíťazil v úvodnom piatkovom semifinále nad Francúzom Gaelom Monfilsom nasadeným ako desiatym za 152 minút 6:3, 6:2, 3:6, 6:2. Obaja počas duelu boli v starostlivosti fyzioterapeuta. Djokovič hral v tejto fáze v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center okrúhly desiaty raz bez prerušenia. V druhom semifinále si Wawrinka poradil s Japoncom Keiom Nišikorim (6.) za 187 minút 4:6, 7:5, 6:4, 6:2. Finále mužskej dvojhry odohrajú v nedeľu od 22.00 h SELČ.

Víťaz 66 podujatí na hlavnej profesionálnej úrovni Djokovič je držiteľom tucta singlových titulov z veľkej štvorky, presadil sa vo svojom siedmom vrcholnom semifinále bez prerušenia. Nad 31-ročným hrdinom Australian Open 2014 a Roland Garros 2015 Wawrinkom (3.) vedie 20:4.

Obrazom: Najkrajšie momenty zo semifinále US Open

Djokovič zvýšil v proti Monfilsovi na 13:1

Dvadsaťdeväťročný Belehradčan Djokovič, vo Flushing Meadows okrem vlaňajška aj šampión zo sezóny 2011, zvýšil v kompletnej seniorskej štatistike proti Monfilsovi na 13:1. Stále platí, že jedinú prehru utrpel už v roku 2004 na podujatí ITF Futures na antuke v talianskom Bergame. Sériu svojich úspechov proti hráčom z krajiny galského kohúta natiahol na 17 zápasov. Na Majors má s nimi skóre 32:2, neprehral už v 23 takto dôležitých konfrontáciách s Francúzmi za sebou.

Dobyvateľ tohtoročných Australian Open aj Roland Garros Djokovič síce zvalil časť viny za svoju prehru už v 3. kole Wimbledonu s Američanom Samom Querreym na nešpecifikované osobné záležitosti, ktoré sa medzičasom urovnali, ale po nezdare v 1. kole na OH v Riu de Janeiro, kde ho vyradil Argentínčan Juan Martín Del Potro, poukázal na fyzický dôvod: zápästie nedominantnej ľavej ruky. Navyše, počas 1. kola v New Yorku proti Poliakovi Jerzymu Janowiczovi (6:3, 5:7, 6:2, 6:1) si nechal ošetriť pravé rameno. Na 2. kolo proti nemu vôbec nenastúpil Čech Jiří Veselý, v 3. kole za stavu 4:2 z pohľadu Srba skrečoval Rus Michail Južnyj a vo štvrťfinále pri skóre 6:3, 6:2 Francúz Jo-Wilfried Tsonga. Tri z piatich vystúpení pred semifinále teda nemali mečbalové rozuzlenie, tým druhým „normálnym“ bolo osemfinále proti Britovi Kylovi Edmundovi (6:2, 6:1, 6:4).

Bol to zvláštny zápas

Zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu Djokovič sa v značne zvláštne vyznievajúcom súboji („Čo sa to tam deje? Nechápem…“ – Bieloruska Viktoria Azarenková na twitteri za všetky krútenia hlavou) nevyvaroval priebežných výkyvov, do ktorých akoby sa nechal vtiahnuť rivalovým neortodoxne uvoľneným, ba občas až laxne pôsobiacim prejavom, ale celkovo sa na Arthur Ashe Stadium vyhol naozaj zásadným ťažkostiam. Celkovo predviedol účelnejší, cieľavedomejší a koncentrovanejší výkon. Súper si ležérnym prejavom občas vyslúžil bučanie zmäteného publika. V prvom sete pustil Djokovič tridsiatnika Monfilsa, 12. v renkingu, z 5:0 na 5:3 (aj cez premrhanie náskoku 40:0 na servise v siedmej hre) a čelil dvom brejkbalom za sebou v deviatom geme, ale včas odrazil nápor. V druhej časti sa favorit presadil na príjme v tretej aj piatej hre. V ôsmom geme sa dopodával na nulu.

Priznávam, bol to zvláštny zápas. Ale proti Gaelovi sa nehrá ľahko, on je značne nepredvídateľný na kurte. Mal som náskok 5:0 za menej než 20 minút a všetko sa zdalo byť výborne nastavené. Za stavu 5:1 ma však na servise zaskočilo, čo začal robiť súper. Len tam tak stál a tváril sa, že veľa toho už neodohrá. Ak by som sa však vydal k sieti, prišlo by svetové obhodenie z jeho rakety. To je však Gael a spôsom, akým momentálne hrá. Má rád variabilnosť, rád sa nechá stiahnuť do defenzívy a potom udiera. Miluje dlhé výmeny. Na konci zápasu sme už obaja mali toho plné zuby, lebo podmienky boli náročné – teplo a vlhko, čo bolo iné ako v predchádzajúcich stretnutiach na turnaji. Vedeli sme však, že to také bude a bolo to rovnaké pre oboch. Vážim si toto víťazstvo,“ skonštatoval Djokovič na tlačovej konferencii po zápase. „Musel som niečo zmeniť na svojej hre. Rýchlo som prehrával 0:5 a mal som to nechať len tak na 0:6? Pokúsil som sa urobiť niečo nečakané a dostať pochybnosti do súperovej hlavy,“ vysvetlil svoje značne neštandardné počínanie na kurte Monfils.

Video: Najkrajšie momenty zápasu medzi Djokovičom a Monfilsom

https://www.youtube.com/watch?v=iNMOuF1SPdU

V treťom dejstve viedol Djokovič 2:0, ale aj mal manko 2:5 a čelil setbalu pri svojom podaní v ôsmej hre. Odolal a následne mal náskok 40:0 na returne, ale nedokázal sa vyhnúť štvrtej časti. V nej hneď v otváracom geme odvrátil jednu hrozbu straty podania. Vzápätí mu na returne nestačilo 40:0. Keď Srb neskôr predviedol brejk na 3:1, zdalo sa, že je hotovo, Francúz však ešte raz kontroval, upravil na 2:3. Djokovič potom v tejto nesúrodej fáze unikol na 4:2 a brejk tentoraz aj potvrdil. Následne už nepripustil zápletku.

Djokovič mal bilanciu es a dvojchýb 1:7, Monfils 11:11. Srb zaostal na „winnery“ 26:36, zároveň však spáchal extrémne menej nevynútených chýb – 27:52. Premenil 8 z 20 brejkbalov, Francúz 4 z 11.

Monfils bol v semifinále na Majors druhý raz po parížskom antukovom Roland Garros 2008. V New Yorku dosiaľ najďalej hral vo štvrťfinále v rokoch 2010 a 2014. V pondelok sa ocitne na 8. pozícii v hodnotení, už bol aj o priečku vyššie. Proti úradujúcim jednotkám hierarchie má teraz štatistiku 1:16, výnimku dodal duel so Španielom Rafaelom Nadalom v katarskej Dauhe 2009. Posledným Francúzom, ktorý zdolal úradujúceho lídra systému, zostáva od 2. kola US Open 2000 Arnaud Clément, ktorý vtedy vyradil Američana Andreho Agassiho.

Na kurte si poriadne vytrpeli

Wawrinka prehral prvý set s Nišikorim 4:6 a v druhom v úvode zaostával 0:2. Vzápätí vyrovnal na 2:2 a v dvanástom geme druhýkrát vzal súperovi podanie na triumf 7:5. V treťom sete síce skúsený Švajčiar prišiel o náskok 4:1, ale koncovku zvládol brejkom na 6:4 a získal rozhodujúcu kontrolu nad zápasom. Vo štvrtom dejstve odskočil na 3:0 a neskôr pri podaní súpera premenil druhý mečbal na 6:2. Stretnutie sprevádzalo vysoké vlhko a od stavu 4:3 pre Wawrinku s brejkom v treťom sete sa dohrávalo v halových podmienkach, keď pre dážď zatvorili strechu na Štadióne Arthura Ashea. Švajčiar vedie nad Japoncom vo vzájomnej bilancii už 4:2. Wawrinka mal tesne pozitívnu bilanciu víťazných úderov (38-37), Japonec v tejto štatistike pravdy výrazne zaostal (27-47). Víťaz si pomohol 10 esami, hoci zároveň predviedol 8 dvojchýb. Zdolaný hráč využil iba 4 z 15 brejkbalov, čo bol tiež jeden z dôvodov Japoncovej prehry.

Kei hral na začiatku veľmi dobre, ja som si musel počkať na svoje šance a poriadne zabojovať. Neskôr som agresívnejšou hrou dostal súpera na dištanc a zápas pod kontrolu. Na kurte sme si obaja poriadne vytrpeli. V náročných podmienkach bolo dôležité nevybíjať si energiu negatívnymi reakciami a ukazovaním vlastnej slabosti,“ uviedol Stan Wawrinka podľa portálu BBC. „Som veľmi sklamaný najmä z nezvládnutej koncovky druhého setu. Potom bol už môj súper lepším hráčom na kurte a ja na konci príliš unavený,“ skonštatoval Nišikori.

Video: Najkrajšie momenty zápasu medzi Wawrinkom a Nišikorim

https://www.youtube.com/watch?v=WP_SpGcLE0M

Dvojhra mužov – semifinále:

Novak Djokovič (Srb.-1) – Gael Monfils (Fr.-10) 6:3, 6:2, 3:6, 6:2 za 152 minút

Stan Wawrinka (Švaj.-3) – Kei Nišikori (Jap.-6) 4:6, 7:5, 6:4, 6:2 za 187 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Gael MonfilsJo-Wilfried TsongaJuan Martin Del PotroKei NišikoriMichail JužnyjNovak DjokovičStan WawrinkaViktoria Azarenková