Kerberová prekonala Plíškovú, získala titul na US Open

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty z finále US Open
Nemecká tenistka Angelique Kerberová s víťaznou trofejou z US Open. New York, 10. september 2016. Foto: SITA/AP

NEW YORK 11. septembra (WebNoviny.sk) – Nemecká tenistka Angelique Kerberová nasadená ako druhá zvíťazila za 127 minút 6:3, 4:6, 6:4 nad českou desiatkou podujatia Karolínou Plíškovou v sobotňajšom finále dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (29. augusta – 11. septembra, dotácia 46 303 400 USD, tvrdý povrch Deco Turf II).

V treťom sete si poradila s mankom 1:3. V tejto sezóne má v „maratónoch“ pozoruhodne pozitívnu bilanciu 15:5. Raduje sa zo svojho druhého singlového titulu na veľkej štvorke po januárových melbournských Australian Open.

Na víťazné údery zvíťazila Plíšková

Kerberová síce zaostala na víťazné údery 21:40, zároveň však spáchala extrémne menej nevynútených chýb – 17:47. Premenila 4 z 5 brejkbalov, zdolaná len 2 zo 7. Plíšková zvládla 28 z 38 zákrokov pri sieti.

„Je to úžasné. Získala som druhý grandslamový titul v tejto sezóne, je to najlepší rok mojej kariéry, plnia sa mi sny. Pre mňa sa všetko akoby začalo práve tu pred piatimi rokmi, keď som sa dostala do semifinále. Teraz na rovnakom mieste držím trofej… Karolíne gratulujem k skvelým dvom týždňom. Má svetlú budúcnosť, dnes to bolo vynikajúce finále,“ povedala Kerberová na slávnostnom ceremoniáli.

„Potvrdila som si, že môžem konkurovať tým najlepším na svete. Zistila som, že dokážem predvádzať môj vrcholný tenis aj na najvýznamnejších scénach: Dúfam, že pre mňa to nebola posledná takáto príležitosť,“ skonštatovala Plíšková.

Obrazom: Najkrajšie momenty z finále US Open

Kerberová je novou svetovou jednotkou

Už od štvrtka bolo isté, že Kerberová bez ohľadu na výsledok z Arthur Ashe Stadium v pondelok vystrieda Američanku Serenu Williamsovú na vrchole singlového svetového rebríčka WTA. Jednotkou bude premiérovo v kariére. Celkovo má na konte okrúhlych desať primátov vo dvojhre na hlavnej profesionálnej úrovni. O dva úspechy prekonala svoj doteraz najlepší výkon na US Open, pred piatimi rokmi bola v semifinále.

Zverenkyňa Torbena Beltza Kerberová si odnáša z areálu USTA Billie Jean King National Tennis Center 2000 bodov do hodnotenia a prémiu 3,5 milióna USD brutto. Zdolanej 24-ročnej debutantke v takto významnom zápase na Majors „Kaji“ Plíškovej patrí 1300 bodov a 1,75 milióna amerických dolárov pred zdanením. K 12. septembru poskočí z 11. na 6. pozíciu v renkingu, o jedno miesto si zlepší osobný rekord. Až o štyri kola si posunula maximum na Majors.

V minulosti sa musela uspokojiť s 3. kolom na US Open 2014 a melbournských Australian Open 2015 a 2016. Teraz vymazala v osemfinále mečbal domácej veteránky so slávnou minulosťou Venus Williamsovej, o dve kolá neskôr prekonala aj jej mladšiu sestru Serenu. Držiteľka šiestich trofejí z hlavnej profesionálnej úrovne Plíšková bola prvou Češkou vo finále v New Yorku po 23 rokoch a takomto prieniku Heleny Sukovej.

Dvojhra žien – finále:

Angelique Kerberová (Nem.-2) – Karolína Plíšková (ČR-10) 6:3, 4:6, 6:4 za 127 minút (40, 47, 40)

Po troch prehratých finále prišiel triumf

Dvadsaťosemročná brémska rodáčka s poľskými koreňmi Kerberová sa v boji o trofej presadila po troch finálových sklamaniach z predchádzajúcich približne dvoch mesiacov. Na Wimbledone podľahla spomenutej S. Williamsovej, na OH v Riu de Janeiro Portoričanke Mónice Puigovej a na prípravnom podujatí v Cincinnati práve Kar. Plíškovej. V štatistike zo vzájomných duelov so zverenkyňou Jiřího Vaněka zvýšila na 5:3.

Kerberová bude druhou Nemkou na vrchole renkingu po legendárnej Steffi Grafovej, ktorá sa premiérovo objavila sa čele 17. augusta 1987 a naposledy bola takto vysoko 30. marca 1997. Dovedna panovala 377 týždňov, čo je rekord pred Američankou Martinou Navrátilovou (332) a Serenou (309).

Kerberová bude 22. rôznou líderkou, prvou novou od 30. januára 2012, keď sa to podarilo Bieloruske Viktorii Azarenkovej. Kerberová na začiatku sezóny zaostávala za S. Williamsovou o 6355 bodov, čo je viac ako hodnota troch celkových triumfov na Majors. Nemka bude jednoznačne najstaršou debutantkou na čele. Dosiaľ ňou bola Američanka Jennifer Capriatiová prostredníctvom veku 25 rokov a 7 mesiacov.

Plíšková robila priveľa chýb

Plíšková začala dvojchybou a neskôr klesla veľmi divokým forhendovým volejom na 15:40. Prvú hrozbu odvrátila esom, pri druhej jej praskla struna, čo znamenalo rezignovaný forhend vedľa – 0:1. Češka si kombináciou úderov z oboch strán popri čiarach vynútila brejkbal v druhej hre, Nemka ho vymazala presvedčivou postupnou ofenzívou a napokon sa posunula na 2:0 aj vďaka skvostnej forhendovej kontre. Plíšková sa po nezachytenom úvode rozšvihala, esom zakončila gem na nulu – už iba 1:2. Vo štvrtej hre si najmä prostredníctvom ďalších elegantných výstrelov popri čiarach utvorila dva jednotlivé možnosti. Najprv pokazila bežný forhend, potom bekhendový return. Kerberová znova odolala – 3:1. Češka následne pustila súperku zo 40:15 na zhodu, ale nie ďalej – 2:3.

Podnecujúca Plíšková sa proti reagujúcej Kerberovej dostala na príjme v šiestom geme z 0:30 na 30:30, nezvládla však forhend z pohybu v stredne dlhej výmene a Nemka oslavne zaťala päsť po svojom forhendovom víťaznom údere – viedla 4:2, stále si udržiavala náskok brejku. Češka smečom za stavu 40:30 (z pôvodných komfortných 40:0) pridala kontaktný gem na ukazovateľ skóre.

Robila však v porovnaní s Nemkou priveľa chýb vyplývajúcich z rizika, pričom striehnuca „stena“ za sieťou jej neumožňovala kompromisnejší prístup. Kerberová forhendom do protipohybu išla na 5:3. Plíšková dobehnutím naivného stopbalu vyrovnala na 30:30 na servise v deviatom geme, ale spáchala svoju druhú dvojchybu v zápase a len sa prizerala forhendovému obhodeniu z hĺbky dvorca do otvoreného krídla vpravo od seba – 3:6.

Najkrajšie momenty z finále US Open
Foto: SITA/AP

Rozhodovalo aj Jastrabie oko

Kerberová si vydobyla výhodu otvoriť druhú časť na podaní a aj sa dostala do vedenia 1:0 pomerne bez ťažkostí na 30. Publikom o čosi podporovanejšia Plíšková potom síce zo 40:0 pripustila zhodu, ale vyrovnala na 1:1. Stále jej však chýbal bod zlomu. Pri brejkbale v tretej hre pokazila hrateľný forhendový kros a ďalšiu príležitosť už nemala. Vzápätí aspoň dala v pohode na 2:2. Na returne ešte viac pritlačila. Mala 30:15 a bekhendom popri čiare navodila zhodu, znova však nepripojila nadstavbu – 2:3, následne jasne 3:3.

Češka sa neochvejne uchádzala o šancu na príjme, sústavne bola aktívnejšia, hoci aj úmerne častejšie zlyhávala. V siedmom geme z opticky málo sľubných 0:30 preklopila na 40:30 bekhendovým krosom, ktorý odobrilo Jastrabie oko, a následne účinnejšie zvládla hektiku pri sieti: jej reflexívny lob doplachtil pred základnú čiaru – 4:3. Z eufórie ju nepochybne prebralo skóre 15:30 na servise.

Stupňovaným tlakom dala na 30:30, Nemkin omyl jej doprial gembal a Plíškovej zafungovalo podanie – 5:3. Kerberová mala 40:15 v deviatej hre, ale mizerným kraťasom dovolila zhodu, napokon predsa len skorigovala na 4:5 aj cez svoju druhú dvojchybu. Češka pri podávaní na set začala zbytočne prepáleným forhendom, na 15:30 spadla vinou nesprávneho odhadu (márne čakala na výkrik „out!“). Esom však pretočila na 40:30 a Nemka vyhodila defenzívny forhend spoza tela.

Najkrajšie momenty z finále US Open
Foto: SITA/AP

Kerberovej skúsenosti sa prejavili v závere

Kerberovou nezdar neotriasol – presvedčivo sa ujala vedenia v rozhodujúcom sete. Plíšková ešte suverénnejšie udržala krok. Na príjme v tretej hre mala náskok 30:15 a bekhendom popri čiare si výborne nabila, poslala však rutinný forhend z „téčka“ do siete. Vzápätí jej Nemka prispela chybou, tie sa v jej hre akosi množili. Priebežne sa zachránila servisom, potom však kontrolné zariadenie Hawk-Eye potvrdilo ďalší brejkbal Češky a tá bola efektívna od prvej rany – 2:1 a podanie. Brejk potvrdila na 15, Kerberová „čistou hrou“ znížila.

V šiestej hre iniciatívne išla úspechu v ústrety, vynucovala si zlyhania a pri jej brejkbale Plíšková neupratala bekhend do dvorca – 3:3. V hojdačkovej pasáži Nemka klesla na 0:30 v tzv. Tildenovom geme, Češka však nepotrestala ustráchané druhé podanie. Kerberová potom do konca tejto hry pripomenula, že jednotkou systému nebude náhodou. Plíškovej bezradne vyznievajúci forhend vedľa dokonal obrat v tomto geme i na gemy 4:3 z 1:3. Češka zachytila nápor – 4:4, hoci od skóre 30:0 ešte prišla zápletka v podobe dvoch zhôd.

Nemka vstúpila do absolútnej koncovky naozaj rezolútne – 5:4 na nulu. Češka už musela, na servise to nikdy nie je ľahké ani pre známu majsterku es. Kerberová forhendovým „winnerom“ udala tón, Plíšková prehnala bekhend, ďalšou chybou z nervozity dodala súperke tri mečbaly a vložila priveľa sily do obehnutého forhendu… Skúsenosti v závere výrazne prehovorili, podporili výsostne solídny výkon víťazky.

Prehľad výsledkov vzájomných stretnutí Kerberovej s Kar. Plíškovou (5:3):

2011 Kodaň (Dán.) tvrdý povrch 1. kolo Kerberová 6:2, 6:2

2014 Dauha (Katar) tvrdý povrch 2. kolo Kerberová 7:6 (2), 6:4

2014 Norimberg (Nem.) antuka štvrťfinále Plíšková 7:6 (5), 6:4

2015 Sydney (Aus.) tvrdý povrch semifinále Plíšková 6:3, 6:2

2015 Birmingham (V. Brit.) tráva finále Kerberová 6:7 (5), 6:3, 7:6 (4)

2015 Stanford (USA) tvrdý povrch finále Kerberová 6:3, 5:7, 6:4

2016 Cincinnati (USA) tvrdý povrch finále Plíšková 6:3, 6:1

2016 New York (USA) – US Open (GS) tvrdý povrch finále Kerberová 6:3, 4:6, 6:4

Cesta Kerberovej za titulom:

1. kolo: Polona Hercogová (Slovin., 120. vo svetovom rebríčku) 6:0, 1:0 – skreč, Hercogová po 33 minútach odstúpila

2. kolo: Mirjana Lučičová-Baroniová (Chor./57.) 6:2, 7:6 (7) za 92 minút

3. kolo: Catherine Bellisová (USA-Q/158.) 6:1, 6:1 za 55 minút

4. kolo (osemfinále): Petra Kvitová (ČR-14/16.) 6:3, 7:5 za 88 minút

štvrťfinále: Roberat Vinciová (Tal.-7/8.) 7:5, 6:0 za 78 minút

semifinále: Caroline Wozniacka (Dán./74.) 6:4, 6:3 za 87 minút

finále: Karolína Plíšková (ČR-10/11.) 6:3, 4:6, 6:4 za 123 minút

Prehľad výsledkov predchádzajúcich dvadsiatich finále dvojhry žien na US Open:

1996 Steffi Grafová (Nem.) – Monica Selešová (USA) 7:5, 6:4

1997 Martina Hingisová (Švaj.) – Venus Williamsová (USA) 6:0, 6:4

1998 Lindsay Davenportová (USA) – Martina Hingisová (Švaj.) 6:3, 7:5

1999 Serena Williamsová (USA) – Martina Hingisová (Švaj.) 6:3, 7:6 (4)

2000 Venus Williamsová (USA) – Lindsay Davenportová (USA) 6:4, 7:5

2001 Venus Williamsová (USA) – Serena Williamsová (USA) 6:2, 6:4

2002 Serena Williamsová (USA) – Venus Williamsová (USA) 6:4, 6:3

2003 Justine Heninová (Belg.) – Kim Clijstersová (Belg.) 7:5, 6:1

2004 Svetlana Kuznecovová (Rus.) – Jelena Dementievová (Rus.) 6:3, 7:5

2005 Kim Clijstersová (Belg.) – Mary Pierceová (Fr.) 6:3, 6:1

2006 Maria Šarapovová (Rus.) – Justine Heninová (Belg.) 6:4, 6:4

2007 Justine Heninová (Belg.) – Svetlana Kuznecovová (Rus.) 6:1, 6:3

2008 Serena Williamsová (USA) – Jelena Jankovičová (Srb.) 6:4, 7:5

2009 Kim Clijstersová (Belg.) – Caroline Wozniacka (Dán.) 7:5, 6:3

2010 Kim Clijstersová (Belg.) – Vera Zvonarevová (Rus.) 6:2, 6:1

2011 Samantha Stosurová (Aus.) – Serena Williamsová (USA) 6:2, 6:3

2012 Serena Williamsová (USA) – Viktoria Azarenková (Biel.) 6:2, 2:6, 7:5

2013 Serena Williamsová (USA) – Viktoria Azarenková (Biel.) 7:5, 6:7 (6), 6:1

2014 Serena Williamsová (USA) – Caroline Wozniacka (Dán.) 6:3, 6:3

2015 Flavia Pennettová (Tal.) – Roberta Vinciová (Tal.) 7:6 (4), 6:2

Prehľad jednotiek svetového rebríčka WTA Tour tenistiek vo dvojhre:

Chris Evertová (USA) – po prvý raz k 3. 11. 1975 (spolu 260 týždňov počas celej kariéry)

Evonne Goolagongová-Cawleyová (Aus.) 26. 4. 1976 (2)

Martina Navrátilová (USA) 10. 7. 1978 (332)

Tracy Austinová (USA) 7. 4. 1980 (21)

Steffi Grafová (Nem.) 17. 8. 1987 (377)

Monika Selešová (USA) 11. 3. 1991 (178)

Arantxa Sánchezová-Vicariová (Šp.) 6. 2. 1995 (12)

Martina Hingisová (Švaj.) 31. 3. 1997 (209)

Lindsay Davenportová (USA) 12. 10. 1998 (98)

Jennifer Capriatiová (USA) 15. 10. 2001 (17)

Venus Williamsová (USA) 25. 2. 2002 (11)

Serena Williamsová (USA) 8. 7. 2002 (309 vrátane tohto týždňa)

Kim Clijstersová (Belg.) 11. 8. 2003 (20)

Justine Heninová (Belg.) 20. 10. 2003 (117)

Amélie Mauresmová (Fr.) 13. 9. 2004 (39)

Maria Šarapovová (Rus.) 22. 8. 2005 (21)

Ana Ivanovičová (Srb.) 9. 6. 2008 (12)

Jelena Jankovičová (Srb.) 11. 8. 2008 (18)

Dinara Safinová (Rus.) 20. 4. 2009 (26)

Caroline Wozniacka (Dán.) 11. 10. 2010 (67)

Viktoria Azarenková (Biel.) 30. 1. 2012 (51)

Angelique Kerberová (Nem.) 12. 9. 2017 (zatiaľ 1)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Amélie MauresmováAna IvanovičováAngelique KerberováArantxa Sánchezová-VicariováCaroline WozniackaChris EvertováDinara SafinováFlavia PennettováJelena DementievováJelena JankovičováJennifer CapriatiováJustine HeninováKarolína PlíškováKim ClijstersováMaria ŠarapovováMartina HingisováMartina NavrátilováPetra KvitováPolona HercogováRoberta VinciováSamantha StosurováSerena WilliamsováSteffi GrafováSvetlana KuznecovováVenus WilliamsováVera ZvonarevováViktoria Azarenková