Cibulková je vo Wu-chane v semifinále, vyradila ďalšiu Češku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dominika Cibulková
Foto: SITA/AP

WU-CHAN 29. septembra (WebNoviny.sk) – Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako desiata zvíťazila za 149 minút tesne 6:3, 3:6, 6:4 nad Češkou Barborou Strýcovou v zápase štvrtkového štvrťfinále dvojhry na turnaji WTA Premier 5 Dongfeng Motor Wuhan Open v čínskom Wu-chane (dotácia 2,589 milióna USD, tvrdý povrch Decoturf II). Bol to jej prvý vzájomný duel s 30-ročnou 21. hráčkou systému. V rozhodujúcom sete Cibulková prehrávala 3:4 s brejkom. Stretnutie sa skončilo o 0.57 h už v piatok wu-chanského času.

V pondelok 3. októbra sa Cibulková definitívne znova ocitne v Top 10, kde premiérovo bola 31. marca 2014 a dosiaľ naposledy 31. júla 2016. Tento týždeň teoreticky ešte má v dosahu aj 7. pozíciu, ktorou by si o tri miesta zlepšila osobný rekord. Je vo svojom siedmom tohtoročnom semifinále, prvom od júlového stanfordského.

Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka Cibulková, momentálne oficiálne 12. v dlhodobom počítačovom poradí, predtým v rovnaký deň v osemfinálovom 3. kole v odloženom súboji dvoch grandslamových finalistiek prekonala inú výzvu z ČR Karolínu Plíškovú nasadenú ako piatu za 75 minút jasne 6:2, 6:2.

Boli to dva úplne odlišné zápasy. Ten prvá proti Káji som zvládla perfektne, dobre som returnovala, darilo sa mi od základnej čiary, vo výmenách som ju prevyšovala. Čakala som veľký boj, ale zásluhou jedného z najlepších výkonov z ostatného obdobia som hladko zvíťazila a len to zvýšilo moje sebavedomie,“ povedala pre agentúru SITA a pokračovala: „Proti Báre bol prvý set výborný, v druhom som sa jej trochu prispôsobila. Predsalen už na mňa padala únava, organizmus si okolo polnoci pomaly pýtal spánok. Vedela som, že v treťom sete sa musím zmobilizovať. Výborne mi vyšli posledné tri gemy. Veľmi si to cením a teším sa. Celkovo to pre mňa bol jeden z najnáročnejších dní v tejto sezóne.

S Kuznecovovou má pozitívnu bilanciu

V piatkovom semifinále bude Cibulková čeliť 31-ročnej ruskej deviatke tohto podujatia Svetlane Kuznecovovej (10.). Proti víťazke newyorských US Open 2004 a parížskeho Roland Garros 2009 a bývalej dvojke hodnotenia má bilanciu 4:3, hoci spočiatku zaostávala 0:3. Naposledy proti sebe stáli už v júni 2011 na tráve v holandskom Hertogenboschi a Slovenka uspela 7:5, 7:6 (4). Ostatný nezdar pochádza z čínskeho Pekingu 2008. V hornej polovici žrebu vo Wu-chane sa do semifinále prebojovali Češka Petra Kvitová a Rumunka Simona Halepová.

Slovenka v júni v jeden deň zvládla na tráve v anglickom Eastbourne najprv dohrávku proti Poľke Agnieszke Radwanskej, potom si poradila s Portoričankou Mónicou Puigovou, napokon v tomto dejisku získala titul. Bol jej šiesty a zatiaľ posledný na hlavnej profesionálnej úrovni. Mal „radovú“ hodnotu Premier bez prídavného označenia, teda tretiu najvyššiu v hierarchii Tenisovej asociácie žien (WTA) po Premier Mandatory a Premier 5 (aj Wu-chan) a pred kategóriou International. Veľká štvorka je v správe Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF).

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková bojuje na ázijskej šnúre aj o posilnenie svojich vyhliadok na štart na koncoročnom výberovom šampionáte WTA Finals 23. – 30. októbra v Singapure pre osem najlepších singlistiek sezóny. K 26. septembru figurovala na siedmej priečke v hodnotení Road iba o 18 bodov nad čiarou (teraz je to o značne sľubnejších 207 bodov – je to približne hodnota 215-bodového štvrťfinále v budúcotýždňovom Pekingu so štatútom Premier Mandatory). Vo Wu-chane už má Cibulková garanciu 350 bodov a prémie 117 770 USD brutto.

Slovenka zužitkovala hneď prvý mečbal

Finalistka melbournských Australian Open 2014 Cibulková bola v konfrontácii so skúsenou univerzálkou Strýcovou dlho rozhodujúcim spôsobom účinnejšia v dôležitých okamihoch. Pri skóre 1:1 na gemy odvrátila dva brejkbaly v rade, následne sa sama presadila na príjme z manka 0:40, únik potvrdila cez 30:30. Neskôr za stavu 4:2 vymazala tri hrozby za sebou pri svojom servise. V deviatej hre sa dopodávala cez manko 0:30. Navyše, do druhej časti vstúpila brejkom. Strýcová sa však vzoprela a preklopila na 4:1. Slovenka si v šiestom geme poradila so skóre 15:30, na 2:4 znížila cez štyri zhody. Následne dokonca predviedla brejk na 3:4, ale vtedy opäť prišla o servis a už sa nevyhla pokračovaniu, hoci na returne v deviatej hre viedla pomerne nádejne 30:15.

Strýcová vstúpila do svojho štvrtého rozhodujúceho setu na tomto podujatí z rovnakého počtu vystúpení tým, že predviedla obrat z 0:1 na 2:1 a podanie. Cibulková vo svojom treťom „maratóne“ na turnaji odpovedala rebrejkom na 2:2 a vzápätí v pohode išla na 3:2. Hojdačková fáza sa však neskončila. Češka preklopila na 4:3 a servis: zužitkovala druhú možnosť na príjme v tzv. Tildenovom geme. Slovenka bojovne zareagovala na returne (4:4) a potom bez zásadnejších problémov dala na 5:4. Strýcová podávala proti vyradeniu, čo je vždy zaťažujúca úloha, a neobstála. Spadla na 0:30, neskôr na 15:40, Slovenka zužitkovala hneď prvý mečbal. Cibulková premenila všetkých 6 svojich brejkbalov, zdolaná len 5 z 12.

Dvojhra – štvrťfinále:

Dominika Cibulková (SR-10) – Barbora Strýcová (ČR) 6:3, 3:6, 6:4 za 149 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barbora StrýcováDominika CibulkováPetra KvitováSimona Halepová