Skvelý Lukáš Lacko postúpil do 3. kola Australian Open

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Australian Open - 3. deň
Slovenský tenista Lukáš Lacko počas zápasu 2. kola Australian Open, v ktorom porazil Izraelčana Dudiho Selu 6:2, 3:6, 6:2, 6:4. Melbourne, 18. január 2017. Foto: SITA/AP

MELBOURNE 18. januára (WebNoviny.sk) – Slovenský tenista Lukáš Lacko si po piatich rokoch zahrá v 3. kole hlavnej súťaže dvojhry na grandslamových Australian Open v Melbourne. V stredu sa proti 31-ročnému Izraelčanovi Dudimu Selovi (67.) ako kvalifikant vzoprel nepriaznivej vzájomke 1:6, víťaza minulotýždňového challengeru v Canberre prekonal 2:6, 6:3, 6:2, 6:4.

Slovenský tenista v úvode zápasu dvakrát prepustil podanie súperovi, prvý gem získal za stavu 0:4 a výsledkom bolo hladkých 2:6 v prvom sete. V druhom dejstve Lackovi vyšiel brejk na 4:2 a tento náskok si už udržal do jeho konca.

V treťom sete slovenský tenista v úvode zaostával 0:2, neskôr však trikrát prelomil súperovo podanie, a za stavu 5:2 pri svojom servise využil tretí setbal. Vo vyrovnanom štvrtom sete Lacko rozhodujúco brejkol Selu v deviatom geme za stavu 4:4 a neskôr čistou hrou pri svojom podaní to dotiahol na 6:4.

Obrazom: Australian Open – 3. deň

Od druhého setu bol zápas v réžii Lacka

Lacko využil 6 z 11 brejkových situáci, o svoje podanie prišiel štyrikrát. Odvrátil až 8 brejkbalov, čo mohol byť jeden z rozhodujúcich faktorov. Na jednotlivé fiftíny celkovo to bolo 113:103 v prospech víťaza.

„Bolo 0:4, kým som získal pôdu pod nohami. Kľúčové bolo neprestať dôverovať veciam, na ktorých sme pracovali, a zotrvať pri stanovenej taktike. Ďalšie tri sety už boli v mojej réžii. Posledné tri zápasy som so Selom prehral vždy hladko, nemusel sa natrápiť na víťazstvo, ja som vtedy hral zle. Momentálne som však na inej úrovni. Začiatok roka je väčšinou taký, že sa môže stať všeličo,“ povedal Lacko.

Dvadsaťdeväťročný slovenský tenista (121. v rebríčku ATP) odohral proti 31-ročnému Selovi (67.) už ôsmy duel, ale len druhýkrát sa tešil z víťazstva. Predtým neuspel v ostatných piatich konfrontáciách, naposledy vlani na tráve v Newporte (3:6, 2:6). Jediný jeho doterajší triumf pochádzal už zo sezóny 2011 (6:7 /4/, 7:5, 6:3 na „harde“ v Memphise).

V ďalšom kole vyzve nasadeného Nišikoriho

Postupom do 3. kola si Lacko vyrovnal nielen svoje maximum z Australian Open spred štyroch rokov, ale aj celkovo z turnajov „veľkej štvorky“. Rovnako ďaleko sa dostal aj na Wimbledone 2012 a 2016. Najbližším súperom Lacka bude turnajová päťka Japonec Kei Nišikori. Proti vysokému favoritovi má kariérnu bilanciu 0:2.

„Nišikori je favorit, to musím uznať. Na turnajoch zväčša zostáva až do konca, ale pripravím sa aj naňho a pokúsim sa prekvapiť,“ predznamenal Lacko, ktorý spolupracuje s Filipom Havajom. Dosiaľ posledným Slovákom v osemfinále na vrcholnej scéne je Martin Kližan od newyorských US Open 2012.

Niekdajší 44. hráč singlového renkingu ATP Lacko sa zo 121. pozície v hodnotení k 16. januáru posunul v online prepočte na 107. miesto a prípadný piatkový úspech by mu vyniesol deviatu desiatku. Útok na osobný rekord na Majors však nebude jednoduchý. Člen TK Kúpele Piešťany, ktorý má zázemie v akadémii Love 4 Tennis Erika Csarnakovicsa v Bratislave, totiž bude čeliť 27-ročnému japonskému finalistovi US Open 2014 v New Yorku Kei Nišikorimu (5.). So zverencom Michaela Changa a Danteho Bottiniho má štatistiku 0:2 po prehrách v Miami 2012 a Washingtone 2014.

Dvojhra mužov – 2. kolo:

Lukáš Lacko (SR) – Dudi Sela (Izr.) 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 za 135 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kei NišikoriLukáš LackoMartin Kližan