Murray, Federer a Tsonga sú v osemfinále Australian Open

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Australian Open - 5. deň
Francúzsky tenista Jo-Wilfried Tsonga počas zápasu 3. kola Australian Open, v ktorom zdolal Američana Jacka Socka 7:6 (4), 7:5, 6:7 (8), 6:3. Melbourne, 20. január 2017. Foto: SITA/AP

MELBOURNE 20. január (WebNoviny.sk) – Ani americký tenista Sam Querrey na Australian Open nezastavil lídra svetového rebríčka Andyho Murrayho a podľahol mu hladko 4:6, 2:6, 4:6.

„S plynutím zápasu som mal z tej nohy čoraz lepší pocit. Ku koncu som sa hýbal dobre, bolo to veľmi pozitívne,“ referoval Murray podľa AP, k štvrtkovému senzačnému zaváhaniu srbského rivala Novaka Djokoviča proti uzbeckému držiteľovi voľnej karty Denisovi Istominovi uviedol: „Samozrejme, že ma to prekvapilo. Novakova bilancia na tomto turnaji hovorí za všetko, podosahoval tu neskutočné úspechy.“

Obrazom: Australian Open – 5. deň

Murray si pripísal 179. zápasový triumf na veľkej štvorke

Querrey vlani stopol Djokoviča práve v 3. kole Wimbledonu, teraz to nedokázal pripomenúť. „Dnes nestál na druhej strane dvorca Djokovič, ale Querrey, takže mojou úlohou bolo koncentrovať sa na tohto súpera, ísť do toho s čistou hlavou a vhodnou stratégiou a zahrať dobre. Zvládol som to. Pochopiteľne, ak by z toho napokon bolo finále, výpadok Novaka môže mať svoj význam,“ uznal Brit.

Murray sa posunul na historické štvrté miesto v tzv. Open Ere podľa počtu zápasových úspechov na južnej pologuli. Dostal sa na hodnotu 48, dotiahol sa k Američanovi Andremu Agassimu a svojmu českému koučovi Ivanovi Lendlovi. Vedie Švajčiar Roger Federer (83) pred Djokovičom (58) a Švédom Stefanom Edbergom (56). Na úroveň 48 sa v sobotu môže vyštverať aj Španiel Rafael Nadal. Murray si zároveň pripísal 179. zápasový triumf na veľkej štvorke celkovo, čím osamel na ôsmej priečke v otvorenej ére pred spomenutým Edbergom.

https://www.youtube.com/watch?v=9ymPG9HkOxc

Wawrinka vyradil Troického

Do osemfinále postúpil aj dobyvateľ AO 2014 Wawrinka, ktorý si poradil so Srbom Viktorom Troickým 3:6, 6:2, 6:2, 7:6 (7). Premožiteľ Martina Kližana z 1. kola nedoplatil vo štvrtom sete na to, že sa dvakrát nedopodával k triumfu. Nepykal ani za premrhanie náskoku 5:2 v tajbrejku.

Wawrinka podľa webu ATP skonštatoval: „Dvakrát sa nedopodávať k postupu, to sa veru nestáva často… Nepredvádzal som sústavne práve najlepší tenis, ale som ďalej a mám z toho radosť. Panovali náročné podmienky, pofukovalo, nebolo jednoduché dostať sa do rytmu.“

https://www.youtube.com/watch?v=yEPMX6HY7l0

Finalista edície 2008 Jo-Wilfried Tsonga z Francúzska vyradil Američana Jacka Socka, Talian Andreas Seppi poslal domov Belgičana Steva Darcisa, Nemec Mischa Zverev si poradil s Tunisanom Malekom Jazirim, po deviatich rokoch si utvoril nový osobný rekord na Majors. A. Murray bude hrať s M. Zverevom, Wawrinka so Seppim, Tsongu čaká Daniel Evans, ktorý vyradil domáceho Bernarda Tomica.

Hladký postup Federera

Iba hodina a pol stačila Rogerovi Federerovi na prekonanie Tomáša Berdycha. Sedemnásťnásobný grandslamový šampión nasadený ako sedemnásty nestratil ani set, desiatku „pavúka“ potrestal za bezduchý výkon výsledkom 6:2, 6:4, 6:4.

Berdych v 23. vzájomnom zápase neprerušil negatívnu šnúru piatich prehier s Federerom, v Melbourne cez neho neprešiel ani na štvrtý pokus, vlani na ňom stroskotal vo štvrťfinále. „Šialené, ako rýchlo sa to celé zbehlo. Prekvapil som sám seba. Najmä po tom, čo som sa v prvých dvoch kolách trochu trápil,“ povedal Federer.

Švajčiar v súťaži zatiaľ stratil iba set ešte v 1. kole s Rakúšanom Jürgenom Melzerom. Proti Berdychovi predviedol 40 víťazných úderov proti 17 nevynúteným chybám, pomohol si 8 esami. Čechovi nestačilo ani 13 bodov priamo z podania, na konte mal 26 víťazných úderov a 14 nevynútených chýb. „Tak trochu som dúfal, že proti renkingovo lepšie postaveným hráčom sa mi bude presadzovať ľahšie, pretože ich dobre poznám a niekedy je ťažšie zdolať snaživého a neprečítaného kvalifikanta. Takýto výsledok som napriek tomu neočakával, a už vôbec nie, že nebudem čeliť ani jednému brejkbalu. To ma naozaj prekvapilo. Beriem to ako dobrý mentálny test,“ uviedol Federer podľa oficiálneho webu podujatia.

Federera v osemfinálovom 4. kole čaká súboj s Kei Nišikorim, ktorý si porovnateľne hladko poradil s Lukášom Lackom trikrát 6:4. Rekonvalescent po zraneniach ľavého koleno a chrbta má s päťkou svetového rebríčka priaznivú vzájomnú bilanciu 4:2, na grandslamovej úrovni sa ešte nestretli. „Jeho tenis sa mi veľmi páči. Má jeden z najlepších bekhendov, radosť pozerať, ako to dáva po čiare alebo krížom cez dvorec. Aj jeho returny druhého podania sú nádherné. K tomu rýchle nohy a silná hlava. Keď chytí rytmus, je ťažké ho zastaviť. Bude to úplne iná káva ako proti Tomášovi, nebude to len o podaní,“ predpovedal Federer.

Tridsatpäťročný Bazilejčan Federer hrá v hlavnej súťaži v metropole Viktórie 18. raz a ešte nikdy sa mu nestalo, že by sa neprebojoval aspoň do 3. kola. Na GS má proti kvalifikantom skóre 26:1. Stále platí, že renkingovo najhoršia Federerova prehra na vrcholnej scéne je jeho nezdar proti Mariovi Ančičovi na Wimbledone 2002. Chorvát vtedy bol 154. v hierarchii.

Dvojhra mužov – 3. kolo (piatkové výsledky)

Kei Nišikori (Jap.-5) – Lukáš Lacko (SR) 6:4, 6:4, 6:4

Andy Murray (V. Brit.-1) – Sam Querrey (USA-31) 6:4, 6:2, 6:4

Stan Wawrinka (Švaj.-4) – Viktor Troicki (Srb.-29) 3:6, 6:2, 6:2, 7:6 (7)

Roger Federer (Švaj.-17) – Tomáš Berdych (ČR-10) 6:2, 6:4, 6:4

Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-12) – Jack Sock (USA-23) 7:6 (4), 7:5, 6:7 (8), 6:3

Daniel Evans (V. Brit.) – Bernard Tomic (Aus.-27) 7:5, 7:6 (2), 7:6 (3)

Andreas Seppi (Tal.) – Steve Darcis (Belg.) 4:6, 6:4, 7:6 (1), 7:6 (2)

Mischa Zverev (Nem.) – Malek Jaziri (Tun.) 6:1, 4:6, 6:3, 6:0

Už známe dvojice v osemfinálovom 4. kole dvojhry mužov

– horná polovica žrebu

Andy Murray (V. Brit.-1) – Mischa Zverev (Nem.)

Roger Federer (Švaj.-17) – Kei Nišikori (Jap.-5)

Stan Wawrinka (Švaj.-4) – Andreas Seppi (Tal.)

Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-12) – Daniel Evans (V. Brit.)

Sobotňajší program 3. kola dvojhry mužov

– dolná polovica žrebu, zhora podľa „pavúka“

Gael Monfils (Fr.-6) – Philipp Kohlschreiber (Nem.-32)

Alexander Zverev (Nem.-24) – Rafael Nadal (Šp.-9)

Roberto Bautista-Agut (Šp.-13) – David Ferrer (Šp.-21)

Gilles Simon (Fr.-25) – Milos Raonic (Kan.-3)

Dominic Thiem (Rak.-8) – Benoit Paire (Fr.)

Ivo Karlovič (Chor.-20) – David Goffin (Belg.-11)

Grigor Dimitrov (Bul.-15) – Richard Gasquet (Fr.-18)

Pablo Carreno-Busta (Šp.-30) – Denis Istomin (Uzb.)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander ZverevAndreas SeppiAndy MurrayBenoit PaireBernard TomicDavid FerrerDavid GoffinDenis IstominDominic ThiemGael MonfilsGilles SimonGrigor DimitrovIvo KarlovičJack SockJo-Wilfried TsongaKei NišikoriMilos RaonicPablo Carreno-BustaPhilipp KohlschreiberRafael NadalRichard GasquetRoberto Bautista-AgutRoger FedererSam QuerreyStan WawrinkaSteve DarcisTomáš BerdychViktor Troicki