Video: Lacko si na Australian Open vyrovnal svoje maximum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Australian Open - 5. deň
Slovenský tenista Lukáš Lacko gratuluje Japoncovi Keiovi Nišikorimu k víťazstvu po ich vzájomnom zápase v 3. kole Australian Open, v ktorom náš tenista prehral trikrát 4:6. Melbourne, 20. január 2017. Foto: SITA/AP

MELBOURNE 20. januára (WebNoviny.sk) – Tretie kolo dvojhry bolo konečnou pre slovenského tenistu Lukáša Lacka na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne. Kvalifikant Lacko v súlade s predpokladmi nestačil na turnajovú päťku Japonca Keia Nišikoriho a podľahol mu za 131 minút 4:6, 4:6, 4:6.

Kvalifikant Lacko na Australian Open zvládol päť zápasov

Favorit bodom z podania premenil prvý mečbal. Lacko sa rozlúčil po dobrom výkone, ale kvalita na strane hráča prvej svetovej päťky bola zrejmá. Na víťazné údery to bolo 46:26 pre Nišikoriho, vo vynútených chybách 32:24. Lacko si pomohol 12 esami.

„Nišikori prekvapil rýchlou a útočnou hrou. Nerozohrával výmeny ako predtým. Okamžite útočil a v tom bol rozdiel oproti našim predchádzajúcim vzájomným zápasom, ale aj jeho prvým dvom kolám tu v Melbourne. Šiel za víťaznými údermi a aj mu to tam padalo,“ komentoval priebeh zápasu Lacko.

Obrazom: Australian Open – 5. deň

Postupom do 3. kola Lacko vyrovnal v Melbourne svoje miestne aj grandslamové maximum. Odnáša si prémiu 130 000 AUD brutto a spolu s kvalifikáciou 115 bodov do rebríčka. V jeho „online“ verzii sa aktuálne ocitol na 108. mieste, pred turnajom mu patrila 121. priečka. „Najmä v treťom sete som musel čeliť niekoľkým náročným momentom, bol to dobrý zápas a som spokojný so svojím výkonom,“ uviedol Kei Nišikori v prvom interview na kurte. To ešte nevedel, že v osemfinále ho čaká súboj so Švajčiarom Rogerom Federerom, ktorý si bez väčších problémov poradil s Tomášom Berdychom 6:2, 6:4. 6:4.

Lacko na tohtoročnom Australian Open ako úspešný kvalifikant zvládol päť zápasov, v 3. kole hlavnej súťaže na AO bol po druhý raz a po piatich rokoch. Dvadsaťdeväťročný člen TK Kúpele Piešťany Lacko, ktorý má zázemie v akadémii Love 4 Tennis Erika Csarnakovicsa v Bratislave, čelil 27-ročnému japonskému finalistovi US Open 2014 v New Yorku Nišikorimu po tretí raz v kariére. Aktuálne je jeho bilancia už 0:3 na zápasy a 1:8 na sety po prehrách v Miami 2012, Washingtone 2014 a Melbourne 2017.

„Mal som istú šancu v druhom sete trochu zápas zdramatizovať, ale Nišikori si to ustrážil. Škoda, že som mu nezobral aspoň set. V každom som zaostal o brejk so svetovou päťkou. Cítil som v nohách aj tých 16 setov z minulých zápasov, takže celkovo sa nemám za čo hanbiť. Trošku si polepším v rebríčku, to je dobrý odraz do ďalšej práce v sezóne,“ zhodnotil Lacko.

Zápas prerušil dážď

O osude prvého setu rozhodol jeden brejk v prospech favorizovaného Japonca. V siedmom geme Nišikori vzal Lacko podanie a vzápätí potvrdil na 5:3 a neskôr aj 6:4. Z druhého setu stihli odohrať iba jeden gem, keď sa nad Melbourne Parkom spustil prudký lejak a vyhnal aktérov z kurtu. Potom prišla k slovu zaťahovacia strecha a vysušovacia čata.

Po necelej štvrťhodine sa mohlo pokračovať a Nišikori potvrdil brejk na 2:0. Keď neskôr zvýšil na 4:0 a 5:1, zdalo sa, že Lacka definitívne zlomil. Slovenský tenista sa však vypol k ofenzívnejšiemu výkonu. Zvýšil úspešnosť podania a predviedol aj niekoľko efektívnych útokov. Premenil vôbec prvý brejkbal v zápase na 3:5, znížil aj na 4:5, no v desiatom geme už neodvrátil druhý setbal súpera. Japoncovi pomohol nevynútenou chybou z bekhendu, keď trafil do siete.

V treťom sete prišiel Lacko o podanie v piatom geme, keď predtým nevyužil stav 40:30. Nišikori potvrdil na 4:2 a tento náskok a záver si už nenechal ujsť. Lacko ešte skúšal zabojovať, znížil na 4:5, ale trojsetový koniec proti zverencovi Michaela Changa a Danteho Bottiniho nedvrátil.

Dvojhra mužov – 3. kolo:

Lukáš Lacko (SR) – Kei Nišikori (Jap.-5) 4:6, 4:6, 4:6 za 131 minút

https://www.youtube.com/watch?v=uA-vTk_uBuU

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kei NišikoriLukáš Lacko