Kližan a Balász otvoria súboj Slovenska proti Maďarsku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Davis Cup: Slovensko - Maďarsko
Zľava: Martin Kližan a Attila Balázs počas tlačovej konferencie pri príležitosti žrebu pred stretnutím Slovensko - Maďarsko v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2017 tenisových reprezentačných družstiev mužov. Bratislava, 2. február 2017. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 2. februára (WebNoviny.sk) – Jednotka domáceho kádra Martin Kližan a dvojka hostí Attila Balázs otvoria v piatok o 15.00 h bratislavské stretnutie Slovensko – Maďarsko v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2017 tenisových reprezentačných družstiev mužov.

„Je mi v podstate jedno, že hrám prvý. Možno je to trochu výhoda, keďže si človek vie časovo zorganizovať program vďaka tomu, že presne vie, kedy hrá. Očakávam od seba hlavne dobrý výkon,“ tvrdí Kližan. „Dúfam, že sa na nás príde pozrieť veľa ľudí,“ doplnil. Jeho súper Balázs to vidí podobne: „Veľmi sa teším, že si zahrám v otváracom dueli tohto stretnutia. Súpera poznám, možno sa mi podarí ho zaskočiť. Uvidíme, ako to v piatok dopadne na kurte.“

Po nich sa na tvrdom povrchu Premier Court pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC predstavia druhý singlista v hierarchii slovenského tímu Lukáš Lacko proti lídrovi maďarskej zostavy Mártonovi Fucsovicsovi. Rozhodol o tom štvrtkový žreb programu v dejisku.

Na sobotňajšiu štvorhru (14.00 h) nahlásili kapitáni Miloslav Mečíř a Gábor Köves páry Kližan, Andrej Martin, resp. Fucsovics, Balázs. Majú však právo na zmeny rovnako ako v súvislosti s nedeľňajšími dvojhrami (postupne od 13.00 h). Program záverečného dňa predbežne má podobu Kližan – Fucsovics a následne Lacko – Balázs. V nominácii Slovenska je okrem uvedeného tria aj Jozef Kovalík, maďarské kvarteto dopĺňajú Gábor Borsos a Levente Gödry.

Hrať sa bude loptami Dunlop

Mečíř disponuje všetkými štyrmi momentálne najvyššie rebríčkovo postavenými singlistami SR: Kližan je na 36. priečke v renkingu ATP, Lackovi patrí 108. post, Kovalík sa nachádza na 115. mieste a Martin figuruje na 135. pozícii. Bez výnimky je to vyššie postavenie, ako má jednotka súpera Fucsovics na 159. priečke. Nasledujú 284. Balázs, 809. Borsos a 1272. Gödry, pričom poslední dvaja spomenutí sa skôr venujú štvorhre.

„Maďari budú na tvrdom povrchu o niečo silnejší, než boli na antuke. Vtedy ešte nehral ani Attila Balázs, myslím si, že je to pre nich veľká posila. Budem držať palce našim, aby to dobre zvládli. Áno, Martin Kližan je v prvom zápase favoritom, nechcem však podceňovať súpera ani predbiehať udalosti. Treba hrať do poslednej lopty. Určite by bolo prínosom, keby sme získali prvý bod hneď na začiatku. Už pri nominácii som premýšľal o tom, akú dvojicu zvoliť na štvorhru. Týmto som si bol istejší. Dúfam, že budú obaja v pohode. Martin sa snáď v prvom zápase veľmi nezoderie. Andrej mal minulý týždeň zdravotné ťažkosti, ale zlepšuje sa to. Verím, že budú môcť nastúpiť v takomto zložení,“ povedal Mečíř bezprostredne po žrebe.

Výsledok vlaňajšieho stretnutia:

– tiež v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny (hralo sa 15. – 17. júla):

MAĎARSKO – SLOVENSKO 0:3

– Budapešť, Európa Tenisz Center, antuka vonku

Péter Nagy – Andrej Martin 4:6, 2:6, 4:6 za 137 minút

Márton Fucsovics – Jozef Kovalík 7:6 (5), 4:6, 6:7 (5), 1:6 za 213 minút

Márton Fucsovics, Levente Gödry – Andrej Martin, Igor Zelenay 2:6, 2:6, 3:6 za 97 minút

Pozn.: Záverečné dve dvojhry pre nepriazeň počasia zrušili.

Hrať sa bude loptami Dunlop. Vstupenky na piatok a nedeľu stoja zhodne 10 eur, na sobotu je cena 5 eur. Lístky sú v predaji v sieťach Ticketportal.sk a Predpredaj.sk aj na recepcii Národného tenisového centra. Hlavným rozhodcom bude Poliak Grzegorz Wójcik, empajrovými Britka Fiona Edwardsová a Američan Greg Allensworth, kontrolný systém Jastrabie oko obslúži Švéd Anders Wennberg.

Nominácie:

SLOVENSKO

Martin Kližan (36. vo svetovom rebríčku ATP vo dvojhre, 219. vo štvorhre)

Lukáš Lacko (108. / 581.)

Jozef Kovalík (115. / 1164.)

Andrej Martin (135. / 82.)

kapitán: Miloslav Mečíř

MAĎARSKO

Márton Fucsovics (159. / 608.)

Attila Balázs (284. / 917.)

Gábor Borsos (809. / 314.)

Levente Gödry (1272. / 704.)

kapitán: Gábor Köves

Víťaz sa pobije o svetovú skupinu

Víťaz postúpi do play-off o svetovú skupinu MS tímov ITF 2018 (bude sa hrať 15. – 17. septembra 2017). Zdolaného bude čakať jesenná záchranárska úloha proti niekomu z tria Holandsko, Poľsko a Bosna a Hercegovina.

Finalisti ročníka 2005 Slováci sa pokúsia nadviazať proti Maďarom na úspech 3:0, ktorý v rovnakej fáze Davis Cupu dosiahli vlani v júli na antuke v Budapešti (následne prehrali v boji o elitu s Austrálčanmi na tráve v Sydney 0:3). Záverečné dve dvojhry vtedy zmaril dážď.

Slováci v predchádzajúcich troch sezónach prehrali v prelínačke o elitnú šestnástku, vždy u súpera (2014 USA, 2015 Poľsko, 2016 spomenutá Austrália). V „II. lige“ v systéme tejto súťaže sú nepretržite od sezóny 2007. Figurujú na 18. priečke v daviscupovom renkingu ITF, Maďarom patrí 34. miesto.

Tím SR sa predstaví pred vlastnými fanúšikmi premiérovo od marca 2015, keď v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny takisto v NTC zdolal Slovincov 5:0. Odvtedy absolvoval štyri stretnutia vonku. Slovensko ťahá v domácom prostredí sériu siedmich triumfov od bratislavskej prehry so Srbskom 1:4 v septembri 2008 v play-off o elitu.

SLOVENKO – MAĎARSKO

– 2. kolo I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2017 tenisových reprezentačných družstiev mužov

(3. – 5. februára, Bratislava – Aegon aréna NTC, tvrdý povrch Premier Court v hale)

Piatok (dvojhry postupne od 15.00 h):

Martin Kližan – Attila Balázs / bilancia: 1:2 (vrátane juniorskej)

Lukáš Lacko – Márton Fucsovics / bilancia: 0:1

Sobota (štvorhra od 14.00 h):

Martin Kližan, Andrej Martin – Márton Fucsovics, Attila Balázs

Nedeľa (dvojhry postupne od 13.00 h):

Martin Kližan – Márton Fucsovics / bilancia: 0:0

Lukáš Lacko – Attila Balázs / bilancia: 0:1

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej MartinIgor ZelenayJozef KovalíkLukáš LackoMartin KližanMiloslav MečířPeter Nagy
Firmy a inštitúcie Slovenská tenisová reprezentácia