Slováci remizujú s Maďarmi: Kližan vyhral, Kovalík prehral

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Martin Kližan
Slovenský tenisový reprezentant Martin Kližan počas zápasu 2. kola I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára mužských reprezentačných družstiev 2017 medzi Slovensko - Maďarsko. Bratislava, 3. február 2017. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 3. februára (WebNoviny.sk) – Náhradný druhý singlista domácich Jozef Kovalík prehral za 149 minút 2:6, 7:6 (4), 3:6, 4:6 s jednotkou hostí Mártonom Fucsovicsom v záverečnej druhej piatkovej dvojhre v rámci bratislavského stretnutia Slovensko – Maďarsko v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2017 tenisových reprezentačných družstiev mužov (3. – 5. februára).

Predtým na tvrdom povrchu v Aegon aréne NTC zvíťazil Martin Kližan nad Attilom Balázsom 6:1, 6:2, 3:6, 6:4, takže pred víkendom je stav 1:1.

Diváci sa slušne zabavili

Favorizovaný Kližan viac ako hodinu mal dianie na tvrdom povrchu v Aegon aréne NTC úplne pod kontrolou, ale Balázs postupne čoraz tuhšie vzdoroval, priebežne disponovane využil slabšiu fázu favorita. Zisk aspoň jedného setu si zaslúžil, celkový úspech nie.

„Bol to obojstranne dobrý zápas, pre divákov slušná zábava. Som spokojný s mojím výkonom a dôležité je, že vedieme 1:0, teraz budeme držať palce ´Jojovi´. Bude to ťažký duel a náskok 2:0 pred sobotou by bol fantastický, lebo štvorhra môže dopadnúť hocijako,“ povedal Kližan pre RTVS a dodal: „V treťom sete som sa necítil dobre, nebol som v pohode. Balázs vtedy zahral výborne, z gemu na gem sa zlepšoval. Vo štvrtom sete som trošku zmenil taktiku a myslím si, že som ho získal zaslúžene.“

Dvadsaťsedemročný Petržalčan Kližan, 36. v singlovom renkingu ATP, vyrovnal v bilancii zo všetkých vzájomných duelov proti 28-ročnému Balázsovi (284.) na 2:2. Rivalita sa začala už pred jedenástimi rokmi na juniorskej scéne. Slovák sa revanšoval Maďarovi za prehru 3:6, 4:6, ktorú inkasoval v sezóne 2012 na antuke v Bukurešti. Nadviazal na triumf 7:6 (5), 6:3 z tvrdého povrchu v hale v Heilbronne 2011.

Zverenec Martina Hromeca Kližan teraz má v Davis Cupe štatistiku 19:7, z toho vo dvojhre 16:7. V súbojoch spadajúcich do MS tímov ITF sa jeho šnúra získaných setov skončila na hodnote 22. Predvlani si pripísal všetkých 20 absolvovaných (na zápasy 7:0, pričom jeden bol iba dvojsetový), minulý rok v DP nehral. Balázs, ktorý dosiaľ najvyššie bol na 153. pozícii v hodnotení, aj to už pred siedmimi rokmi, klesol na 13:8 (v singli 10:6). Nastúpil premiérovo od apríla 2013 a budapeštianskej päťsetovej prehry s Luxemburčanom Gillesom Mullerom.

Davis Cup: Slovensko - Maďarsko
Foto: SITA/Marko Erd

Lacko má žalúdočné problémy

Jozef Kovalík hral namiesto pôvodne nominovaného Lukáša Lacka, ktorý má žalúdočné problémy. Dvadsaťštyriročný Bratislavčan Kovalík (115.) má proti rovesníkovi Fucsovicsovi (159.) skóre už iba 4:3, pričom obe predchádzajúce prehry utrpel v mládežníckom období. Vlani v júli na antuke v Budapešti práve v Davis Cupe triumfoval 6:7 (5), 6:4, 7:6 (5), 6:1, teraz na to nedokázal nadviazať.

Na sobotňajšiu štvorhru (14.00 h) nahlásili kapitáni Miloslav Mečíř a Gábor Köves páry Kližan, Andrej Martin, resp. Fucsovics, Balázs. Majú však právo na zmeny rovnako ako v súvislosti s nedeľňajšími dvojhrami (postupne od 13.00 h). Program záverečného dňa predbežne má podobu Kližan – Fucsovics a následne Lacko – Balázs. V nominácii Maďarska sú aj Gábor Borsos a Levente Gödry.

„Súper veľmi dobre podával, ja som na ten jeho servis nevedel nájsť recept a čítať ho. On si tým výrazne pomáhal a ja som si musel vybojovať gemy pri mojom podaní, uhrávať si to. V tom bol hlavný rozdiel. Škoda niekoľkých lôpt v treťom sete, v zlomových momentoch mi to nevychádzalo. Mohlo to byť aspoň vyrovnanejšie a to podanie by mu možno natoľko nepadalo, ak by som ho dostal pod väčší tlak priaznivejším vývojom skóre. Fucsovics stále bol hore a musím uznať, že si počínal výborne, hralo sa proti nemu ťažko,“ povedal Kovalík pre RTVS.

„Oba dnešné zápasy boli veľmi dramatické. Kližan začal dobre, ale Balázs sa sústavne zlepšoval. Veril som, že Martin prelomí tú krízu, ktorú mal od začiatku tretieho setu, napokon sa mu podarilo v závere sa predsa len uvoľniť a zobrať to do svojich rúk. Vyrovnal sa s tým a našiel v sebe tú silu, čo si veľmi cením. Zaslúži si pochvalu za dôležitý prvý bod, hoci v treťom a štvrtom sete už nebolo jasne vidieť, kto kraľuje. U Kovalíka sa ukázalo, že lopta je guľatá: Fucsovics mu vrátil tú vlaňajšiu budapeštiansku daviscupovú prehru. Jojo mal smolný začiatok, trošku ho to zrazilo, ťažko sa potom uvoľňoval. Cítil o to väčší tlak, že súper vynikajúco podával. O to drahšia bola každá chyba pri vlastnom servise. Myslím si, že som ho videl zahrať už aj lepšie,“ skonštatoval šéf realizačného štábu domácich Miloslav Mečíř.

Slováci sú v druhej lige od sezóny 2007

Olympijský víťaz zo Soulu 1988 k sobote uviedol: „Andrej má vo štvorhre veľa skúseností, hoci najlepšie výsledky dosahoval na antuke. Martin toho odohral veľa s rôznymi partnermi. Už hrali aj spolu. Nie sú síce vyložene nejako zohraní, ale v tejto zostave bez deblového špecialistu je to náš najsilnejší pár do štvorhry. Budem rád, ak už nenastanú komplikácie, pretože ten sobotňajší bod bude veľmi dôležitý, mnohé napovie.“

Víťaz postúpi do play-off o svetovú skupinu MS tímov ITF 2018 (bude sa hrať 15. – 17. septembra 2017). Zdolaného bude čakať jesenná záchranárska úloha proti niekomu z tria Holandsko, Poľsko a Bosna a Hercegovina. Finalisti ročníka 2005 Slováci sa pokúšajú pripomenúť proti Maďarom úspech 3:0, ktorý v rovnakej fáze dosiahli minulý rok v lete (následne prehrali v boji o elitu s Austrálčanmi na tráve v Sydney 0:3).

Slováci v predchádzajúcich troch sezónach prehrali v prelínačke o elitnú šestnástku, vždy u súpera (2014 USA, 2015 Poľsko, 2016 spomenutá Austrália). V „II. lige“ v systéme tejto súťaže sú nepretržite od sezóny 2007. Figurujú na 18. priečke v daviscupovom renkingu ITF, Maďarom patrí 34. miesto.

Tím SR hrá pred vlastnými fanúšikmi premiérovo od marca 2015, keď v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny takisto v NTC zdolal Slovincov 5:0. Odvtedy absolvoval štyri stretnutia vonku. Slovensko ťahá v domácom prostredí sériu siedmich triumfov od bratislavskej prehry so Srbskom 1:4 v septembri 2008 v play-off o elitu.

Stav stretnutia rozhodujúceho 2. kola I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2017 tenisových reprezentačných družstiev mužov (3. – 5. februára, Bratislava – Aegon aréna NTC, tvrdý povrch Premier Court v hale):
SLOVENSKO – MAĎARSKO 1:1

po piatkových dvojhrách

Martin Kližan – Attila Balázs 6:1, 6:2, 3:6, 6:4 za 142 minút (25, 38, 34, 45)

Jozef Kovalík – Márton Fucsovics 2:6, 7:6 (4), 3:6, 4:6 za 149 minút (27, 50, 37, 35)

Kližan hral, koľko potreboval

Kližan si forhendovým returnom okamžite utvoril dva brejkbaly, čiaru odobrilo Jastrabie oko. Šancu premenil ďalším kvalitným príjmom. Slovák klesol dvojchybou na 0:30, ale dostal sa z ťažkostí, hoci mu nepadalo prvé podanie – 2:0. Kližan bol razantnejší a komplexnejší, mal jasnú prevahu – 3:1 po necelej štvrťhodine. Vynútená Balázsova forhendová chyba v dlhej výmene dodala Slovákovi 40:15 na returne, Maďar kvitoval dve zbytočné zlyhania súpera. Kližan si však vydareným protiútokom utvoril ďalšiu príležitosť a Balázs vyhodil forhendový kros – 4:1 a bleskovo aj 5:1. Navyše, Maďar sa ani na servise v siedmej hre nevyhol problémom a za stavu 15:40 vôbec nemal nárok na forhendový stopbal.

Kližan hral, koľko potreboval, dostatočným spôsobom si udržiaval koncentráciu. Pritlačením vo výmene zavŕšil preklopenie z 0:30 na 40:30 na returne v druhej hre druhého setu a brejkbal zužitkoval rezolútnym bekhendom popri čiare – 2:0. Slovák mal šťastie, že páska siete pustila na druhú stranu jeho smeč za stavu 15:30 pri potvrdzovaní úniku – 3:0 cez dve zhody. Balázs cez jednu zhodu upravil na 1:3 a nádherným bekhendovým lobom si dodal premiérový brejkbal (z pôvodným 0:30 na returne). Slovákov dropšot z prevahy neprehovoril sieť.

Kližan po trochu laxnejšej pasáži pridal na disciplíne, priebojným bekhendom si utvoril brejkbal a pridal perfektnú defenzívu – 4:2. Balázsov výkon však pred naplnením prvej hodiny napriek tomu išiel nahor. Slovák v geme na 5:2 nechtiac pobavil netrafením smeču, nepykal za túto „minelu“. Maďar si síce aktivitou vynútil brejkbal, ale pokazil pri ňom hrateľný return. Navyše, spadol na 0:40 na podaní, odvrátil však všetky tri setbaly, Kližanovi trikrát nevyšlo riziko na returne. Balázs mu prospel dvojchybou a štvrtú hrozbu už nevymazal.

Davis Cup: Slovensko - Maďarsko
Foto: SITA/Marko Erd

Súper išiel nahor

Balázs však sústavne išiel nahor. Forhendovým returnom popri čiare si vypracoval brejkbal v piatej hre tretieho setu, len sa prizeral esu. Maďar sa dočkal ďalšej možnosti sa príjme v siedmej hre, keď Kližan poslal obehnutý forhend do siete. Slovákovi potom zlyhal tajming forhendu – 3:4. Kližan zvýšil agilitu, ale na príjme v ôsmej hre sa nedostal za 30:30. Balázs ťažil zo zvláštne chabej fázy oponenta a slabšieho pohybu – 5:3. K tomu Maďar dokonca mal setbal na príjme v deviatej hre, Slovák ho zaskočil odvahou. Proti neskoršiemu druhému setbalu dobre zaútočil, pri treťom však poslal bekhend vedľa. Rozloženie síl sa radikálne menilo.

Maďar zamieril do šatne, štvrté dejstvo však otvoril v pohode na nulu. Slovák dal na 1:1 iba cez zhodu. Stále mal akési ťažšie nohy a neistejšie ruky. Za stavu 30:30 na returne sa ani nepohol za skrátením. Navyše, pri skóre 1:2 čelil trom jednotlivým brejkbalom. Bez výnimky si pomohol podaním. Balázs sa vychyľujúcim returnom dopracoval ku štvrtej príležitosti, Kližan bravúrne zvládol ofenzívu nastolenú druhým servisom a napokon predsa len dal na 2:2. Maďara však bol plný kurt, stále predvádzal oveľa smelší, kvalitnejší a sebavedomejší výkon ako v prvých dvoch setoch – ľahkých 3:2.

V šiestom geme znamenal Slovákov pokazený bekhend brejkbal, Maďara pri ňom účinne ponaháňal. Balázs perfektne trafil return, Kližan proti druhému brejkbalu vytiahol krížny bekhend, vydrel si 3:3. Maďarova dvojchyba mu dopriala sľubných 30:15 a Balázs prehnal bekhend. Prvý brejkbal odstránil priamo servisom, pri druhom si však neporadil s agresívnym forhendovým returnom pod nohy. Kližan vstúpil do potvrdzovacieho gemu skvostným volejom spod kolien a poľahky doputoval ku skóre 5:3. Pri podávaní na víťazstvo za stavu 5:4 dal bekhendovým volejom na 40:0 a vypálil eso na „téčko“.

Davis Cup: Slovensko - Maďarsko
Foto: SITA/Marko Erd

Kovalíkovi nevyšiel úvod

Kovalík nezačal dobre. Okamžite klesol na 15:40 na servise a pokazil bežný forhend. Fucsovics potvrdil únik na nulu – 2:0. Slovák sa chytil v treťom geme. Vo štvrtom si forhendom do protipohybu utvoril dva brejkbaly. Maďar odstránil prvú hrozbu esom na „téčko“, pri druhej si pomohol podaním na telo a išiel na 3:1. Fucsovics si precíznym bekhendom doprial príležitosť na poistku na returne, Kovalík sa presadil servisom a znížil na 2:3, po ese súpera 2:4.

Slovák unáhleným forhendom do siete spadol na 15:30 na podaní v siedmej hre a prepálil forhend. Prvý brejkbal odstránil dôrazným krížnym forhendom, pri druhom však Maďar predviedol skvostný protiútok zakončený vstúpeným forhendom. Fucsovics podával na set, ofenzívou založenou na fungujúcom servise odskočil na 40:15 a forhendom popri čiare si vynútil Kovalíkovo bekhendové zlyhanie.

Kovalík sa v pohode na 15 pozitívne nastavil na začiatku druhej časti a pridal k tomu brejk cez 15:30 z jeho pohľadu. Ešte výraznejším povzbudením bolo potvrdenie brejku na nulu. Fucsovics reagoval rovnako jasne, upravil na 1:3. Dobehnutím stopbalu dal na 30:0 na príjme v piatom geme a Slovákov forhend do siete mu dodal dva brejkbaly. Pri prvom nemal Maďar nárok na vstúpený forhend, pri druhom zaletel jeho defenzívny bekhend za – napokon 4:1 pre domáceho hráča po peknej ofenzívnej kombinácii.

Kovalík na podaní v siedmej hre čelil nepríjemnému stavu 15:30, najmä kvalitnými servismi sa vymanil z ťažkostí – 5:2. Problémom sa nevyhol ani na podaní v deviatom geme. Za stavu 0:30 účinne zariskoval druhý servis, pri skóre 15:30 si nepostrážil prípravný forhend. Prvú hrozbu vymazal stupňovaným útokom, druhý ešte suverénnejšie. Potom sa pošmykol v snahe zareagovať na obehnutý forhend, tretiu možnosť Fucsovicsa eliminoval esom. Štvrtú priniesol ďalší Maďarov agresívny forhend a Slovák poslal forhend dosť mimo. Fucsovics po rebrejku aj vyrovnal na 5:5.

Slovák hodil raketu o zem

Kovalík si cez 30:30 aspoň vynútil istotu tajbrejku, Fucsovics tretí raz podával proti strate druhého dejstva. Zvládol to perfektne – 6:6. Slovák hneď dosiahol minibrejk, keď Maďarov slajz doplachtil vedľa – 2:0 a neskôr 3:1, lenže vtedy Kovalík nezmestil do dvorca bekhendový blok. Napravil to rezolútnym forhendom, išiel úspechu v ústrety – 4:2 a bekhendovým volejom z dobre pripravenej pozície dokonca 5:2 a servis. Kovalík sa dostal aj na 6:2 a potreboval tri setbaly. Zaúradoval bekhendom popri čiare.

Fucsovics v psychickej nevýhode netrafil bekhendový slajz za stavu 30:30 v otváracom geme tretej časti, napravil to kvalitným útokom a napokon sa ujal vedenia. Kovalík hladko vyrovnal. Vo štvrtom geme čelil zhode po ambicióznom forhende tesne vedľa a priebežne pykal za nedôrazný volej. Reparát vpredu zvládol perfektne a dal na 2:2 aj zásluhou topspinového lobu. V šiestej hre pokazil obehnutý forhend a znova bol v ohrození jeho servis, zabral bekhendom popri čiare. Maďar sa aj zásluhou dvoch prasiatkach dopracoval k druhej možnosti a Kovalíkov bekhend dopadol o milimetre mimo, potvrdilo to Jastrabie oko – 2:4 a aj 2:5. Maďar v deviatej hre podával na náskok 2:1 na sety. Slovák sa vydareným returnom dostal na 30:15. Fucsovics si prospel esom a pridal ďalšie dva efektívne servisy.

Slovák sa na servise v úvodnej pasáži štvrtého setu držal pomerne s istotou, Maďar však tiež. Na returne v šiestej hre Kovalík za stavu 30:30 neobstál v dlhočiznej výmene, Fucsovics vyrovnal na 3:3. Slovák po prvom fiftíne siedmeho gemu frustrovane šmaril raketu o zem, po chvíli mal manko 15:40. Maďar prehnal obehnutý forhend, ale privítal „naliaty“ forhend súpera do siete. Kovalík čoskoro zaostával už 3:5. Slovák cez dve zhody ešte prinútil Maďara dopodávať sa k triumfu. Fucsovics nezazmätkoval. Pevným krokom sa dostal na 40:0 (bodom priamo zo servisu) a vypálil nechytateľné podanie.

Zostávajúci program:

Sobota – štvorhra od 14.00 h:

Martin Kližan, Andrej Martin – Márton Fucsovics, Attila Balázs

Nedeľa – dvojhry postupne od 13.00 h:

Martin Kližan – Márton Fucsovics / bilancia: 0:0

Lukáš Lacko – Attila Balázs / bilancia: 0:1

Pozn.: Jozef Kovalík v piatok hral namiesto zdravotne indisponovaného Lukáša Lacka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej MartinJozef KovalíkLukáš LackoMartin KližanMiloslav Mečíř
Firmy a inštitúcie Slovenská tenisová reprezentácia