Martin a Kližan prehrali štvorhru, Maďari sa ujali vedenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Davis Cup: Slovensko - Maďarsko
Slovenskí reprezentanti, zľava: Martin Kližan a Andrej Martin počas štvorhry v stretnutí 2. kola I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára mužských reprezentačných družstiev 2017 medzi Slovensko - Maďarsko. Bratislava, 4. február 2017. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 4. februára (WebNoviny.sk) – Domáci tenisti Martin Kližan a Andrej Martin značne nečakane prehrali za 190 minút 3:6, 6:2, 3:6, 7:6 (5), 1:6 s Attilom Balázsom a Mártonom Fucsovicsom v sobotňajšej štvorhre v rámci bratislavského stretnutia Slovensko – Maďarsko v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2017 reprezentačných družstiev mužov (3. – 5. februára). Napokon neťažili z toho, že vo štvrtom sete si vynútili piaty z manka 5:6 a príjem.

Hostia teda pred dvoma nedeľňajšími dvojhrami vedú mečbalovo 2:1. Program sa začne odvíjať o 13.00 h a predbežne má podobu Kližan – Fucsovics a Lukáš Lacko – Balázs, môžu sa však udiať zmeny v zložení. Slováci zatiaľ v DP trikrát predviedli obrat z 1:2 po debli, naposledy v septembri 2004 takisto v Národnom tenisovom centre proti Nemcom.

Spolu hrali pred ôsmimi rokmi

Dvadsaťsedemroční Bratislavčania Kližan a Martin spoločne hrali na seniorskej úrovni premiérovo od januára 2009. V sezóne 2006 ako pár neuspeli vo finále wimbledonskej štvorhry juniorov.

Kližan je v debli na 219. priečke v renkingu ATP (už však bol aj na 73. mieste a má na konte štyri primáty z hlavnej profesionálnej úrovne ATP World Tour), Martinovi patrí 82. pozícia a nazbieral tucet challengerových trofejí. Balázs sa nachádza vo štvorhre na 917. mieste a Fucsovics figuruje na 608. poste. Kližan teraz má vo štvorhrách zarátaných do MS tímov ITF bilanciu 3:1, Martin 3:3, Balázs 4:2 a Fucsovics 5:6.

„Bolo to nesmierne vyrovnané, rozhodovalo sa na drobnostiach. Prvý aj tretí set sme rovnako dobre mohli získať my, naopak – štvrtý nám napokon patril, hoci sa zdal byť stratený. Maďari veľmi dobre servovali, bolo ťažké brejknúť ich. Škoda, že sme sa s Martinom nedokázali stretnúť vo viacerých dôležitých fázach: chvíľu to išlo mne, chvíľu jemu, málokedy zároveň. Ja som sa na kurte vôbec necítil fyzicky dobre. Bol som dlhšie chorý, postupne mi dochádzali sily, zložito sa mi burcovalo. Počas týždňa nebolo veľa priestoru na potrénovanie štvorhry a po odmlke v nej mi to nešlo tak, ako by som si predstavoval, chýbala mi väčšia istota pri volejoch. Prehra ma veľmi mrzí,“ povedal Martin pre RTVS.

„Určite by sme boli radšej, ak by sme po dnešku viedli 2:1 my. Je to nepríjemné. Maďari teraz majú veľkú výhodu, ale ešte to nie je stratené. Dúfam, že oba nedeľňajšie zápasy budú ´živé´. Základným predpokladom na obrat je vyrovnanie na 2:2. Kližko sa vo dvojhrách cíti lepšie a pevne verím, že na tú svoju sa dostatočne zregeneruje a dobre naladí. Dnes sa mi nezdal byť úplne vo svojej koži, mal výpadky a robil chyby, na aké nie sme uňho zvyknutí,“ skonštatoval kapitán Slovákov Miloslav Mečíř a dodal: „Maďari zahrali výborne, prekvapili nás. Fucsovics už v piatok ukázal, že táto hala mu svedčí, bol v optimálnej pohode a všetko, čo potreboval, mu tam po oba dni padalo. O Balázsovi sme si mysleli, že je predsa len skôr antukár, ale držal sa na servise aj pri sieti, hostia sa dobre dopĺňali, boli aktívnejší, viac sa tlačili dopredu. Škoda, že nám utiekol začiatok piateho setu, potom sa to už ťažko zachraňovalo.“

Davis Cup: Slovensko - Maďarsko
Foto: SITA/Marko Erd

Porazený tím čakajú záchranárske práce

V piatkových dvojhrách na tvrdom povrchu v Aegon aréne NTC najprv zvíťazil Kližan nad Balázsom 6:1, 6:2, 3:6, 6:4 a potom Jozef Kovalík prehral s Fucsovicsom 2:6, 7:6 (4), 3:6, 4:6, takže pred víkendom bol stav 1:1. Kovalík hral namiesto pôvodne nominovaného Lacka, ktorého minimálne dočasne odstavili žalúdočné problémy. V nominácii hostí sú aj Gábor Borsos a Levente Gödry.

Víťaz postúpi do play-off o svetovú skupinu MS tímov ITF 2018 (bude sa hrať 15. – 17. septembra 2017). Zdolaného bude čakať jesenná záchranárska úloha proti niekomu z tria Holandsko, Poľsko a Bosna a Hercegovina. Finalisti ročníka 2005 Slováci sa pokúšajú pripomenúť proti Maďarom úspech 3:0, ktorý v rovnakej fáze dosiahli minulý rok v lete (následne prehrali v boji o elitu s Austrálčanmi na tráve v Sydney 0:3).

Slováci v predchádzajúcich troch sezónach prehrali v prelínačke o elitnú šestnástku, vždy u súpera (2014 USA, 2015 Poľsko, 2016 spomenutá Austrália). V „II. lige“ v systéme tejto súťaže sú nepretržite od sezóny 2007. Figurujú na 18. priečke v daviscupovom renkingu ITF, Maďarom patrí 34. miesto.

Tím SR hrá pred vlastnými fanúšikmi premiérovo od marca 2015, keď v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny takisto v NTC zdolal Slovincov 5:0. Odvtedy absolvoval štyri stretnutia vonku. Slovensko ťahá v domácom prostredí sériu siedmich triumfov od bratislavskej prehry so Srbskom 1:4 v septembri 2008 v play-off o elitu.

Stav stretnutia rozhodujúceho 2. kola I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2017 tenisových reprezentačných družstiev mužov (3. – 5. februára, Bratislava – Aegon aréna NTC, tvrdý povrch Premier Court v hale):
SLOVENSKO – MAĎARSKO 1:2

po sobotňajšej štvorhre

Sobota – štvorhra:

Martin Kližan, Andrej Martin – Attila Balázs, Márton Fucsovics 3:6, 6:2, 3:6, 7:6 (5), 1:6 za 190 minút (32, 25, 44, 60, 29)

Slováci museli zmeniť postavenie

Kližan na servise proti Fucsovicsovi stojacemu na forhendovej strane a Balázsovi na bekhendovej hneď klesol na 0:30 a Slováci neodolali brejkbalu za stavu 15:40. Fucsovics potom bol pri potvrdzovaní presvedčivý – 2:0. Martin stojaci na príjme vpravo (takže obaja hostitelia mali forhendy zvonka) poľahky upravil pri svojom podaní na 1:2. Balázs v pohode zvýšil na 3:1 a Martinov bekhendový volej do siete znamenal brejkbal hostí v piatom geme, v ktorom domáci pôvodne viedli 40:15. Fucsovics prepálil forhend zozadu a Slováci predsa len dali na 2:3. Fucsovics na 30 upravil na 4:2. Martin skorigoval na nulu, Balázs novými loptami takisto neprišiel ani o fiftín – 5:3 pre Maďarov, ktorí si nekompromisnou ofenzívou zakončenou Balázsovým smečom dodali setbal, neprešli za príjem. Kližanova dvojchyba však navodila druhú hrozbu a Balázs prepálil Martina.

Slováci na druhý set zmenili svoje postavenie, proti Fucsovicsovi to nepomohlo. Domáci však tentoraz zachytili úvod setu, Martin na nulu dal na 1:1. Navyše, parádny Martinov bekhendový return popri čiare navodil 40:15 na Balázsov servis a Maďar spáchal dvojchybu. Kližan úplne suverénne potvrdil únik – 3:1. Martin príjmom nastolil nádejných 30:30 pri Fucsovicsom servise a Kližanov return nachytal Balázsa, hostia však brejkbal vymazali a išli na 2:3, čoskoro mali 2:4. Navyše, spadli na 0:40 proti Balázsovi, keď Kližan nasmeroval svoj rezolútny naskočený forhend zozadu presne pomedzi súperov. Slováci nekompromisne aj dosiahli poistku a vzápätí sa novými loptami dopodávali na 30. Balázs zozadu prehnal obranný forhend.

Fucsovics ani na začiatku tretieho dejstva na servise neváhal (1:0) a potom bekhendovým returnom pristihol podávajúceho Martina v tzv. mŕtvej zóne, čo Maďarom utvorilo šancu na brejk. Balázsov lob z ťažkej pozície dopadol za. Slováci si vydreli stav 1:1. Pri zhode proti Balázsovi Fucsovics trestuhodne zaváhal pri sieti, ale aj Maďari sa ubránili, viedli 2:1. Kližan sa vymanévroval z manka 0:30 – 2:2. Fucsovics však na servise stále šéfoval – 3:2. Maďar k tomu bekhendovým obhodením dal na 30:15 proti Martinovi a Slováci si neporozumeli v ofenzíve. Kližan odstránil prvú hrozbu jasným volejom, pri druhej Martin neodolal v zložitej obrannej situácii.

Kližan v úvode siedmej hry frustrované zlomil raketu. Akoby ho to naštartovalo k energickým zákrokom rezultujúcim do brejkbalu proti Balázsovi, ale Maďari sa vymanili z ťažkostí – 5:2 a v ôsmej hre setbal, Kližan ho eliminoval priamo podaním. Martin zaváhal pri sieti, šikovne to napravil sériou volejov, napokon predsa len prišla korekcia na 3:5 zásluhou esa na „téčko“. Fucsovics si pri podávaní na set dovolil dvojchybu (za stavu 30:0), ale nepripustil zápletku. Pri setbale odletel Kližanov príjem mimo.

Davis Cup: Slovensko - Maďarsko
Foto: SITA/Marko Erd

„Kanára“ Maďarom nedopriali

Martin hneď v otváracom geme štvrtej časti čelil brejkbalu, vymazal ho kombináciou servis – volej. Fucsovics vzápätí dobre prebehol, Balázs pri druhej možnosti pokazil return. Napokon vybojovaných 1:0 pre slovenský tandem. Fucsovics bol na servise neochvejný. Slováci mali aj šťastie, že za stavu 15:15 proti Kližanovi prepálil Balázs zvládnuteľný volej. Napokon v tejto hre odolali trom jednotlivým brejkbalom. Zahrávali sa, zároveň sami seba hecovali takýmito úspechmi pod obrovským tlakom.

Martinov volej medzi Maďarov znamenal relatívne sľubných 30:15 proti Balázsovi, Slováci však nepridali nadstavbu – 2:2. Martin suverénne išiel na 3:2. Fucsovics na 15 vyrovnal na 3:3. Kližan si poradil so stavom 30:30. Maďari však sústavne vyznievali uvoľnenejšie, vzhľadom na pozíciu outsiderov v cudzom prostredí to aj bolo pochopiteľné. Balázs na nulu vyrovnal na 4:4. Martin bez drámy išiel na 5:4, Fucsovics na 5:5. Maďari proti Kližanovi navodili vďaka Fucsovicsovi výstražných 30:30 (zo svojho priebežného manka 0:30) a rovnaký hráč im potom dokonca dodal brejkbal. Sám ho premenil bekhendovým volejom.

Slováci na pokraji prehry zabojovali a unikli na 40:15 proti Balászovi a pri druhej možnosti Martin vytĺkol Fucsovicsovi bloky. Maďarov bekhendový volej odletel vedľa – 6:6. V tajbrejku Slováci zvládli okamžitý minirebrejk na 1:1. Z 1:2 dvoma výbornými zásahmi preklopili na 3:2. Vtedy Balázs spáchal drahú dvojchybu. Maďari znížili na 3:4, podávajúci Martin odvážnym smečom zvýšil na 5:3. Fucsovics pri následnom skóre 3:6 vymazal oba setbaly proti svojmu podaniu, ale Kližan zabral forhendovým obhodením popri čiare.

Domácu eufóriu priebežne stlmil druhý gem piateho setu. Maďari proti Kližanovi viedli 30:0 a Fucsovics im bekhendovým obhodením vynútil dva brejkbaly. Pridal forhendový kros, ktorý aj po kontakte s páskou preletel okolo Martina – 0:2 a bleskovo aj 0:3. Navyše, rozbehnutí Maďari si vynútili brejkbal proti Martinovi a Fucsovics ho využil smečom, keď nestratil prehľad v hektickej prestrelke pri sieti. Po nedávnom vykresaní nádeje to bola ľadová sprcha pre priaznivcov domáceho tímu. „Kanár“ by to len zvýraznil, ale Kližan sa na servise pri skóre 0:5 dostal z dvoch mečbalov v rade. Vedenie 40:0 na returne proti Balázsovi bolo zábleskom, nádej – aj cez štvrtý brejkbal – rýchlo pominula.

Výsledky piatkových dvojhier:

Martin Kližan – Attila Balázs 6:1, 6:2, 3:6, 6:4 za 142 minút

Jozef Kovalík – Márton Fucsovics 2:6, 7:6 (4), 3:6, 4:6 za 149 minút

Zostávajúci program:

Nedeľa – dvojhry postupne od 13.00 h:

Martin Kližan – Márton Fucsovics / bilancia: 0:0

Lukáš Lacko – Attila Balázs / bilancia: 0:1

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej MartinJozef KovalíkLukáš LackoMartin KližanMiloslav Mečíř
Firmy a inštitúcie Slovenská tenisová reprezentácia