Hantuchová zažila zrejme životnú krivdu, v Paríži skončila

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Daniela Hantuchová prehrala v treťom kole Roland Garros s Angelique Ke
Foto: SITA/AP

PARÍŽ 30. mája (WEBNOVINY) – Slovenská tenistka Daniela Hantuchová (31.) prehrala v 3. kole dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži s Nemkou Angelique Kerberovou nasadenou ako ôsmou za 107 minút 5:7, 3:6.

Hantuchová bola v prvom sete nemeckej favoritke vyrovnanou súperkou, ale nezvládla koncovku. V druhom dejstve už na dvorci Suzanne Lenglenovej bola lepšou hráčkou 26-ročná nemecká ľaváčka s poľskými koreňmi Kerberová.

Všetko o Roland Garros nájdete —>>>

TU.

Pritom 31-ročná Slovenka predvádzala pestrejšiu aj útočnejšiu hru ako jej súperka, no doplácala na nevynútené chyby a nevyužité brejkbaly. Ich štatistika hovorí za všetko: Hantuchová premenila 3 z 10 príležitostí na brejk, kým Kerberová 6 zo 7.

Hantuchová neuspela v 3. kole rovnako ako pred ňou v skorších piatkových súbojoch Dominika Cibulková aj Karolína Schmiedlová. Znamená to, že slovenský ženský tenis už nemá v Paríži vo dvojhre zastúpenie.

Obrazom: Šiesty deň na Roland Garros

Popradská rodáčka Hantuchová sa prebojovala medzi najlepších 32 hráčok na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska siedmy raz v kariére, premiérovo od sezóny 2011. V parížskej dvojhre si zahrala celkovo 12. raz a jej miestnym maximom zostalo osemfinále z edícií 2002, 2006, 2010 a 2011.

Niekdajšia päťka počítačového poradia Hantuchová si zároveň pripísala päťdesiatu druhú účasť v hlavnej súťaži na turnaji veľkej štvorky, čo je to siedmy najvyšší počet medzi aktívnymi tenistkami. Z Paríža si odnáša prémiu 72 000 eur a 130 bodov do rebríčka. Zverenkyňa Petra Lundgrena Hantuchová má po piatku proti Kerberovej bilanciu 2:3.

Hantuchová mala šancu po dlhšom čase zdolať hráčku z Top 10 svetového rebríčka, ale nevyužila ju. Dosiaľ posledné víťazstvo nad hráčkou z hornej desiatky dosiahla 8. mája 2013, keď v Madride zdolala Češku Petru Kvitovú

Hantuchová uhrala gem po asi životnej krivde

Daniela Hantuchová hrá na profesionálnom okruhu už viac ako 15 rokov, ale životnú krivdu na kurte asi zažila až v piatok. V zápase proti Nemke Angelique Kerberovej za stavu 5:7, 1:3 mala výhodu pri svojom podaní, keď čiarový rozhodca zakričal „out“ po údere súperky.

Hantuchová odohrala loptičku nazad do dvorca, Kerberová už vzhľadom na verdikt nepokračovala (Jastrabie oko iba pre potreby televízie ukázalo, že loptička bola na čiare). Empajrová arbiterka Louise Azemarová-Engzellová po kontrole označila úder za dobrý a výmenu na prekvapenie všetkých pripísala Nemke – ohlásila zhodu.

Rozhodnutie neovplyvnilo celý zápas

Slovenke nepomohli protesty, nepochodila ani u supervízorky. Rozčúlenie sa striedalo s neveriacim úsmevom, tribúny Dvorca Suzanne Lenglenovej bučali a Kerberová len pasívne sledovala situáciu, neponúkla riešenie v duchu fair play, čiže opakovanie loptičky napriek chybe funkcionárov. Hantuchová napokon predmetný gem získala.

Všetci sme len ľudia a robíme chyby. Bola som však prekvapená, že keď sa pomýlila rozhodkyňa, nezasiahla ani supervízorka. Určite však toto rozhodnutie nezmenilo zápas v môj neprospech. Predtým aj potom som robila chyby a nevyužila som veľké množstvo šancí,“ uviedla k inkriminovanej situácii D. Hantuchová v rozhovore pre Rádio Slovensko. K celému stretnutiu ešte dodala: „Na konci bola už horšia viditeľnosť. Niektoré loptičky som zle videla a vyplynuli z toho ľahké chyby. Prehrala som, ale tretí raz za sebou som postúpila na grandslamovom turnaji do 3. kola a to nie je zlý výsledok. Navyše, hrala som proti ôsmej hráčke sveta a ten zápas bol v mojej réžii, až na tie nevyužité šance. Treba ísť ďalej a poučiť sa z toho.“

Kerberová si to presne nepamätá

Keď dostala Kerberová po stretnutí na tlačovej konferencii otázku, ako videla predmetnú a značne kontroverznú situáciu s pripísaním „fiftínu“ na jej stranu ona, vyhýbavo odpovedala: „Nepamätám sa už, čo sa presne stalo. Neviem teda povedať, kto mal pravdu. Viem len, že som sa snažila zachovať si koncentráciu na ďalšiu loptičku a nie sa zbytočne rozptyľovať diskusiou s rozhodkyňou.“

Na ďalšiu otázku akreditovaných médií, či si nebola vedomá toho, že Hantuchová od nej žiada vysvetlenie sporného momentu a potvrdenie, že hra bola prerušená až keď sa loptička ocitla na Kerberovej strane dvorca, Nemka opäť značne diplomaticky zopakovala: „Nie, lebo som v danej chvíli naozaj nevedela, kto bol v práve. Keď si tú situáciu pozriem teraz v televízii, budem sa vedieť vyjadriť. Vtedy to nebolo možné, lebo som si chcela zachovať koncentráciu na zápas.

Obrazom: Daniela Hantuchová v Paríži skončila na rakete Kerberovej

Dvojhra žien – 3. kolo:

Angelique Kerberová (Nem.-8) – Daniela Hantuchová (SR-31) 7:5, 6:3 za 107 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniela HantuchováDominika CibulkováKarolína SchmiedlováNa Li