Cibulková predviedla v druhom kole Wimbledonu skvelý obrat

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dominika Cibulková
Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa v druhom kole Wimbledonu poriadne natrápila. Foto: SITA/AP

LONDÝN 25. júna (WEBNOVINY) – Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako desiata zvíťazila v stredajšom mimoriadne dramatickom stretnutí 2. kola dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne nad belgickou debutantkou na tomto podujatí Alison van Uytvanckovou v ich premiérovom vzájomnom dueli za 154 minút 3:6, 6:3, 8:6.

„Bol to veľmi náročný zápas. Súperka nemala čo stratiť, hrala veľmi nepríjemne, menila rytmus slajzami, dobre sa bránila. Nevedela som o nej skoro nič, akurát môj tréner videl jeden jej zápas na Roland Garros, keď vtedy prichádzal do úvahy náš súboj,“ povedala Cibulková pre agentúru SITA.

Všetky najnovšie správy z Wimbledonu nájdete

—–> TU.

V rozhodujúcom dejstve pritom Cibulková prehrávala 2:5. „V prvom sete som porobila pár zbytočných chýb, ušlo mi to. Od druhého setu mi to začalo ísť lepšie na príjme, keď som sa postavila viac dopredu. Môj tlak už bol efektívnejší. Škoda, že na začiatku tretieho setu sa mi nepodarilo využiť viaceré šance, ona vtedy vytiahla kvalitné podania, vždy mi to utieklo pomedzi prsty. Za toho stavu 2:5 som vedela, že je to stále len o jeden brejk a ona si to bude musieť uhrať,“ rekapitulovala 25-ročná desiatka svetového rebríčka.

Bratislavčanka ani za výrazne nepriaznivého stavu nestratila nádej a koncept: „Bojovala som o každú loptičku, dostala som sa v tej koncovke do ´laufu´, hitovala som jej to, potriafala som viacero úderov k čiaram. Celkovo to bol veľmi kvalitný zápas. Trochu som aj čakala, že z jej strany prídu nejaké hlúpe chyby, nič také sa však nedialo, musela som si to uhrať sama. Som veľmi rada, že som to napokon zvládla. Nie je len fráza, že na grandslamových podujatiach neprichádzajú úspechy nejako jednoducho. Bolo by príjemnejšie postúpiť jednoducho, ale takýto zápas mi, keď už prišiel a dopadol dobre, samozrejme, dodá veľa sebavedomia a vnútornej sily.“

Obrazom: Tretí deň na Wimbledone

Finalistka januárových melbournských rovnako hodnotných Australian Open Cibulková bude v 3. kole čeliť Češke Lucii Šafářovej, proti ktorej má bilanciu 3:0 bez straty čo i len setu.

„Pamätám si ten náš duel spred takmer troch rokov v Linzi. Určite to bude ďalšia nepríjemná súperka, ľaváčka, veľmi skúsená. Vo štvrtok budem mať voľnejší program, hrám iba štvorhru. Musím sa dobre zregenerovať a takticky pripraviť na piatok, rozobrať si to s koučom. Dúfam, že po 3. kole budem mať proti Šafářovej ešte priaznivejšiu štatistiku.“

Cibulková už má istotu prémie 71 000 libier a 130 bodov do svetového rebríčka, v ktorom figuruje na 10. priečke. Napokon neinkasovala prehru, ktorá by bola najhoršou od nezdaru vo finále vo februárovom malajzijskom Kuala Lumpure – vtedy ju prekonala Chorvátka Donna Vekičová, v tej chvíli 95. v systéme.

Dvadsaťročná Van Uytvancková figuruje na 89. pozícii v renkingu WTA (najvyššie bola na 85. stupienku) a jej osobným rekordom podľa postavenia prekonanej súperky zostáva predvlaňajší bruselský triumf nad Xeniou Pervakovou, vtedy 39. v hodnotení. Zverenkyňa Michiela Antheunisa a Ann DeVriesovej má na konte stále len tri úspechy proti hráčkam z hornej päťdesiatky. Na veľkej štvorke hrala rodáčka z Vilvoorde tretí raz. Na januárových Australian Open aj v máji na Roland Garros sa lúčila v 1. kole.

Slovensko okrem Cibulkovej už nemá zastúpenie vo dvojhre na tomto podujatí. V 1. kole neuspeli Martin Kližan, Lukáš Lacko, Daniela Hantuchová, Magdaléna Rybáriková, Karolína Schmiedlová a Jana Čepelová. Cibulková sa ešte predstaví aj vo štvorhre po boku Belgičanky Kirsten Flipkensovej.

Dvojhra žien – 2. kolo:

Dominika Cibulková (SR-10) – Alison van Uytvancková (Belg.) 3:6, 6:3, 8:6 za 154 minút

Dvadsaťpäťročná Bratislavčanka viedla v úvodnom sete 3:2 s brejkom, ale súperka si odvtedy pripísala štyri hry v rade. V druhej časti Cibulková pustila Van Uytvanckovú z 3:1 na 3:3, následne však prišla jej séria troch získaných hier.

V otváracom geme rozhodujúceho dejstva mala Slovenka tri jednotlivé brejkbaly, Belgičanka všetky odstránila razantným prvým podaním. V druhej hre sama nezužitkovala štyri šance na príjme, v porovnateľne dramatickom treťom geme si poradila s dvoma hrozbami. Bolo jasné, že prerazenie servisu prinesie veľkú psychickú výhodu po tejto zdĺhavej fáze boja o každučký fiftín. Nadobudla ju Van Uytvancková, keď odskočila na 3:1. Brejk potvrdila cez 15:30 a na 5:2 išla dokonca z 0:30.

Favorizovaná Cibulková v kritickom okamihu hladko upravila na 3:5 a mala 40:15 na príjme, lenže inkasovala nechytateľný servis a potom poslala bekhend do siete v dlhej výmene, v ktorej mala neúčinnú prevahu.

Presadila sa až pri tretej možnosti (viedol k nej trest za prieťahy prípravy na podanie, Belgičanka len hrubozrnne zakliala od frustrácie), keď Van Uytvancková nenašla postačujúcu odpoveď na forhend zo stupňovaného tlaku – už len 4:5 z pohľadu Slovenky a servis. Povzbudená Cibulková bez vážnejšej zápletky dala na 5:5 a vzápätí dokonca zvládla brejk (z manka 15:30), keď zabral jej bekhend popri čiare. Slovenka podávala na postup, nezískala ani fiftín – 6:6.

Povestne bojovná Cibulková neopadla a od stavu 30:15 na príjme v trinástej hre si dvoma vydarenými bekhendovými krosmi dopriala opakovanú príležitosť dopodávať sa. Zvládla to presvedčivo na 15. Van Uytvanckovej pod mečbalovou ťarchou uletel bekhend.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniela HantuchováDominika CibulkováDonna VekičováJana ČepelováKarolína SchmiedlováLukáš LackoMagdaléna RybárikováMartin Kližan