Skvelá Magdaléna Rybáriková si zahrá o titul v New Havene

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Magdaléna Rybáriková
Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková si šiesty raz v kariére zahrá o titul na turnaji hlavného ženského okruhu WTA. Foto: SITA/AP

NEW HAVEN 22. augusta (WEBNOVINY) – Slovensko-česko finále dvojhry odohrajú v sobotu po 21.00 h SELČ na tenisovom turnaji WTA Connecticut Open v americkom New Havene (dotácia 710 000 USD, tvrdý povrch). Proti sebe sa postavia Magdaléna Rybáriková a Petra Kvitová. Rybáriková si v prvom semifinále poradila s rovnako nenasadenou Taliankou Camilou Giorgiovou za 83 minút 6:2, 6:4.

Obrazom: Magdaléna Rybáriková sa prebojovala v New Havene do finále

V druhom semifinále dvojka podujatia Kvitová zdolala nenasadenú Austrálčanku Samanthu Stosurovú za 73 minút 6:3, 6:1. Pre 25-ročnú Rybárikovú to bude šieste finále na hlavnom profesionálnom okruhu WTA, zatiaľ má úspešnú bilanciu 4 víťazstvá – 1 prehra.

O 17 mesiacov mladšia už dvojnásobná wimbledonská šampiónka Kvitová má spolu na konte 12 titulov a finálové skóre 12:4. Vo vzájomnej bilancii vedie česká ľaváčka 4:1. Zaujímavé je, že všetky zápasy odohrali tieto dve hráčky proti sebe v rámci turnajov nižšej kategórie ITF. Jediné víťazstvo si pripísala Rybáriková pred tromi rokmi v máji na antuke v Prahe (6:3, 6:4).

Slovenka lepšie podávala a robila menej chýb

Rybáriková si v prvom semifinále poradila s rovnako nenasadenou Taliankou Camilou Giorgiovou za 83 minút 6:2, 6:4 najmä vďaka účinnému podaniu a presnejšej ruke.

Víťazka urobila podľa štatistického zápisu iba deväť nevynútených chýb, kým zdolaná hráčka až 33. Na víťazné údery to bolo oveľa tesnejšie: 20-21 z pohľadu slovenskej tenistky. Výšia účinnosť podania na strane slovenskej hráčky sa premietla aj do štatistiky es a dvojchýb. V esách to bolo 7:2 pre Rybárikovú a vo dvojchybách 7:1 pre Giorgiovú.

Rybáriková a Giorgiová hrali proti sebe vôbec prvý raz. Dvadsaťdvaročná Talianka bola vzhľadom na vyššie postavenie v rebríčku (38., resp. 68. miesto) miernou favoritkou, ale nepotvrdila to. Dôležitým faktorom bola aj úspešnosť pri premieňaní brejkbalov. Rybáriková trikrát vzala súperke podanie z piatich možností, kým jej talianska protivníčka z jedenástich príležitostí na brejk nevyužila ani jednu.

„Bolo pre mňa veľmi dôležité držať si svoje podanie. Možno som mala aj šťastie pri niektorých brejkbaloch, ale pri viacerých som vytiahla dobrý servis. Najmä pri druhom podaní som zahrala tie správne uhly, ktoré fungovali,“ skonštatovala Rybáriková pre server WTA. Na adresu svojej súperky ešte poznamenala: „Zdalo sa mi, že v tomto stretnutí mala len plán „A“. Ak sa naučí využívať v zápasoch aj plán „B“, bude to výborná hráčka.“

Magdaléna Rybáriková sa prebojovala v New Havene do finále
Foto: SITA/AP

Slovenská fedcupová reprezentantka Rybáriková má zatiaľ na konte štyri turnajové víťazstvá vo dvojhre. Dva získala vo Washingtone (2012, 2013) a po jednom v Memphise (2011) a Birminghame (2009). Vo finále neuspela doteraz iba raz, v roku 2011 v čínskom Kuangčou.

„Som veľmi vďačná za toto finále. Po štvrtkovom náročnom štvrťfinálovom zápase som si nebola istá, či dokážem rýchlo zregenerovať a oddýchnuť si, ale podarilo sa to. Neviem, čím to je, že sa mi v Amerike tak darí. Možno tým, že mi vyhovujú tunajšie turnaje na tvrdom povrchu aj celkovo bezproblémová organizácia okolo nich. Všetko funguje, cítim sa tu výborne,“ povedala Rybáriková ešte v prvom interview na kurte organizátorom.

Návrat do najlepšej päťdesiatky rebríčka

Zverenkyňa Petra Hubera postúpila po prvý raz v tomto roku do finále dvojhry na turnaji hlavného okruhu WTA a zároveň prvýkrát v kariére si zahrá o titul na podujatí WTA z vyššej kategórie Premier.

Magdaléna Rybáriková sa prebojovala v New Havene do finále
Foto: SITA/AP

Rybáriková je momentálne až piata najlepšia slovenská tenistka, keďže v singlovom rebríčku za posledné dva týždne klesla zo 44. na 68. miesto. Finále v New Havene znamená pre ňu návrat do najlepšej päťdesiatky. V prípade zisku titulu bude atakovať prvú štyridsiatku. Má už istotu prémie 64 000 USD a 305 bodov do rebríčka.

Slovenská hráčka v prvom sete dvakrát vzala talianskej súperke podanie (1:0 a 4:1). Za stavu 5:2 si Rybáriková esom vypracovala druhý setbal (prvý mala pri podaní súperky v predchádzajúcom geme) a po obrannom údere Giorgiovej do siete ho aj premenila. V druhom sete sa Slovenke podaril brejk na 3:1 a vzápätí ho napriek dvom brejkbalom súperky potvrdila na 4:2.

Ďalšiu hrozbu straty podania odvrátila Rybáriková v ôsmom geme a zvýšila na 5:3. V deviatom geme mala returnujúca Slovenka na rakete prvý mečbal, ale Talianka ho ešte odvrátila. Koncovka bola ešte poriadne dramatická. Rybáriková dala najprv súperke ďalšie tri šance na prelomenie podania, ale všetky aj vďaka dobrému servisu odvrátila. Sama potom premenila v poradí tretí mečbal efektným volejom do otvorenej časti kurtu.

Kvitovej finálový hetrik v New Havene

Druhé semifinále malo ešte jednoznačnejší priebeh ako to prvé. Dvadsaťštyriročná Kvitová nad o šesť rokov staršou Stosurovou najmä v druhom sete absolútne dominovala a napokon zvíťazila 6:3, 6:1. Víťazka zahrala 26 víťazných úderov popri 15 nevynútených chybách a pridala aj 11 es a 76% víťazných bodov po prvom podaní.

Súperke odvrátila všetky štyri brejkové príležitosti. Stosurová (25. v rebríčku WTA) mala pomer víťazných úderov a nevynútených chýb 7-18. „Nedívam sa na číslo, ale pocitovo viem, že som zahrala veľmi dobre. Som šťastná, že som mohla predviesť takú hru, ako som si to pred zápasom predsavzala,“ cituje server WTA Kvitovú.

Česká hráčka má mimoriadne úspešnú bilanciu na „harde“ v Connecticut Open Tennis Center. V roku 2012 podujatie v New Havene vyhrala, vlani prehrala vo finále so Simonou Halepovou a teraz si do tretice zahrá o turnajový titul.

Dvojhra – semifinále:

Magdaléna Rybáriková (SR) – Camila Giorgiová (Tal.) 6:2, 6:4 za 83 minút

Petra Kvitová (ČR-2) – Samantha Stosurová (Aus.) 6:3, 6:1 za 73 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Camila GiorgiováMagdaléna RybárikováPetra KvitováSamantha Stosurová