Dva a pol setu som hral zle, hodnotí Kližan obrat na US Open

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Martin Kližan
Martin Kližan Foto: SITA/AP

NEW YORK 28. augusta (WEBNOVINY) – Slovenský tenista Martin Kližan prvý raz v kariére dosiahol obrat z 0:2 na sety, v 1. kole newyorských grandslamových US Open proti belgickému kvalifikantovi Stevovi Darcisovi pritom mal v treťom dejstve manko 2:4 a vo štvrtej časti dokonca prehrával 2:5. Napokon triumfoval 3:6, 2:6, 7:6 (5), 7:5, 6:4.

Všetko o US OPEN nájdete

—-> TU

„Súperovi sa stalo osudným, že to viackrát nedokázal dopodávať vrátane tajbrejku tretieho setu, v ktorom viedol 5:4 a vtedy stratil oba servisy. Dva pol setu som hral úplne zle a pri takom výkone by ma porazil aj nejaký junior, ale nechcel som to Darcisovi dať zadarmo a dobre som využil šance. Som rád, že som konečne vyhral zápas po mesiaci zdravotných problémov v dôležitej fáze sezóny, čo bolo celé zle. O to viac je super, že som to takto otočil,“ povedal pre agentúru SITA Martin Kližan, ktorý v minulosti dva razy vyrovnal z 0:2 na 2:2, ale potom prehral rozhodujúcu časť.

Obrazom: Tretí deň na tenisovom turnaji US Open

„Ukázalo sa, aký je tenis nevyspytateľný. Belgičan totiž väčšinu zápasu bol lepší. Bol hore a ja dolu. Postupne som však získal veľké sebavedomie na servise a v úplnom závere to podľa mňa bolo najmä o morálno-vôľových vlastnostiach a kondičke. On nedávno trištvrte roka nehral a vtedy človek z toho predsa len vypadne,“ povedal 25-ročný Bratislavčan Kližan, ktorý teraz má v „maratónoch“ bilanciu 4:3, pričom ťahá šnúru troch takýchto úspechov.

Čaká ho Berdych

Momentálne 65. hráč počítačového poradia Kližan sa v 2. kole stretne s Čechom Tomášom Berdychom, 7. v hodnotení. Práve medzi najlepšími 64 v lokalite Flushing Meadows energický ľavák predvlani vynikol prostredníctvom zdolania renkingovo ešte o priečku vyššie postaveného Francúza Jo-Wilfrieda Tsongu.

Tretí deň na tenisovom turnaji US Open

„´Berďo´ dnes preukázal kvalitu, keď naložil nepríjemnému nezmarovi Hewittovi 3:0. Ani pri mojej vlaňajšej prehre s ním 3:6, 4:6, 4:6 na Wimbledone nebolo o čom, nemal som žiadnu šancu. Teraz sa budem snažiť zmeniť nejaké veci. Pôjdem na kurt s tým, že chcem vyhrať, a urobím pre to maximum, zabojujem. S trénerom Martinom Dammom si určite rozoberieme ten minuloročný zápas a pokúsime sa stanoviť čo najlepšiu taktiku. Berdych je svetový hráč, ale ja verím, že môžem uspieť,“ skonštatoval Kližan, ktorý s finalistom Wimbledonu 2010 prehral aj pred piatimi rokmi na antukovom challengeri v Prostějove (3:6, 6:7 /3/).

Čestný hosť v hľadisku

Kližana sprevádza v New Yorku okrem spomenutého kouča Damma a kondičného trénera Ivana Trebatického aj daviscupový kapitán Miloslav Mečíř. „Kedysi mi hovoril, ako sa občas naplno rozohral až v treťom či dokonca štvrtom sete. Teraz to takto vyšlo mne – akoby som začal hrať až v tom treťom sete. Miloš je čestným hosťom našej výpravy. Dnes super povzbudzoval nonstop až do konca. Na jeho pomery vlastne až príliš. Čudoval som sa, že sa v tom teple neunavil. Je to taká príprava na stretnutie s Američanmi,“ s úsmevom podotkol Kližan. Slovensko bude 12. – 14. septembra v Chicagu bojovať s USA o svetovú skupinu Davisovho pohára 2015.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin KližanMiloslav Mečíř