Djokovič aj Federer v semifinále US Open senzačne vypadli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty zo semifinále dvojhry mužov na US Open

NEW YORK 6. septembra (WEBNOVINY) – Japonský tenista Kei Nišikori a Chorvát Marin Čilič sa v pondelok 8. septembra o 23.00 h SELČ stretnú vo finále dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku. Obaja sa takto ďaleko na veľkej štvorke dostali premiérovo, v sobotňajšom semifinále si poradili s jasnými favoritmi Novakom Djokovičom, resp. Rogerom Federerom.

Všetko o US OPEN nájdete

—-> TU

Obrazom: Najkrajšie momenty zo semifinále mužov na US Open

Prvý Ázijčan v singlovom grandslamovom finále

Dvadsaťštyriročný Nišikori nasadený ako desiaty zvíťazil nad lídrom svetového rebríčka ATP Novakom Djokovičom zo Srbska za 172 minút 6:4, 1:6, 7:6 (4), 6:3. Stal sa prvým ázijským zástupcom v boji o singlovú trofej vo dvojhre na Majors.

Nad jeho štartom na tomto podujatí pritom visel v auguste otáznik po menšej operácii palca na pravej nohe. Do medzinárodných otvorených majstrovstiev USA 2014 bolo Nišikoriho osobným rekordom na vrcholných podujatiach štvrťfinále Australian Open 2012, priamo v lokalite Flushing Meadows osemfinále ročníka 2008. Vlani už v 1. kole nestačil na Brita Daniela Evansa.

„Zdolať hráča číslo jeden je úžasný pocit. Azda sa môj úspech postará v Japonsku o rozruch. Aj na diaľku vnímam podporu z domoviny. Dúfam, že sa na finále dokážem dobre zregenerovať. Bol som dnes trochu stiesnený, pretože na mňa predsa len doľahol význam prvého grandslamového semifinále. Navyše, podmienky boli náročné. Očakával som, že to bude ďalší dlhý duel. Súper začal po prvom sete hrať lepšie, počínal si agresívnejšie. Za stavu 1:1 som sa snažil čo najrýchlejšie zabudnúť na ten druhý set a znova sa naplno koncentrovať,“ povedal podľa BBC Nišikori a k vplyvu svojho slávneho kouča dodal: „Michael Chang mi veľmi pomohol, práve vďaka nemu tu teraz stojím.“

Nišikori sa v bilancii z duelov s 27-ročným zverencom Borisa Beckera a Mariána Vajdu Djokovičom ujal vedenia 2:1, hoci spočiatku prehrával. Nadviazal na takmer tri roky starý triumf z Bazileja. Djokovič si mohol zahrať v piatom finále na US Open v neprerušenej sérii a šiestom celkovo, ale tesne to nezvládol.

Najkrajšie momenty zo semifinále dvojhry mužov na US Open

Pochvala od Djokoviča pre kompletného tenistu

Húževnatý Japonec mal na hlavnom dvorci Arthur Ashe Stadium areálu USTA Billie Jean King National Tennis Center v lokalite Flushing Meadows štatistiku brejkbalov 5 zo 7, zdolaný 4 z 13. Práve efektivita v kľúčových okamihoch zajvne rozhodla, pretože na „winnery“ aj nevynútené chyby to bolo vzácne vyrovnané – Srb mal pomer 38:35, víťaz 37:34. „Nolemu“ napokon nestačilo ani 13 es.

„Gratulujem Nišikorimu k zaslúženému víťazstvu. Bol lepším hráčom na dvorci. Nikdy som ho nevidel hrať z forhendovej strany lepšie ako v tomto zápase. Jeho obojručný bekhend je tiež veľmi solídny. Jeden najlepších na okruhu. Hrá rýchlo a agresívne, dokáže zaútočiť takmer z každého úderu. Je to už kompletný hráč a dobrá správa pre Japonsko aj celý ázijský tenis, že majú takého tenistu,“ pochválil Djokovič svojho premožiteľa Nišikoriho.

Nišikori vyvrátil oprávnenosť špekulácií o tom, že mu nebudú stačiť sily po dvoch päťsetových „maratónoch“: osemfinálovom proti Kanaďanovi Milosovi Raonicovi a štvrťfinálovom so Švajčiarom Stanom Wawrinkom. V kontexte so svojím zranením a operačným zákrokom na palci pravej nohy pred vrcholom „hardovej“ sezóny poznamenal: „Som naozaj šťastný z postupu do finále. Ak si uvedomím, že naplno som začal udierať do loptičky len niekoľko dní pred začiatkom US Open a vôbec som netušil, čo môžem od seba očakávať, toto prevýšilo všetky moje očakávania. Išiel som to len skúsiť, čo sa podarí, a teraz toto…“

Najlepší zápas Čiliča v kariére

Neskôr v sobotu Čilič, štrnástka „pavúka“, ešte presvedčivejšie prekonal miestneho šampióna zo sezón 2004 – 2008 Rogera Federera zo Švajčiarska, dvojku žrebu, za 105 minút 6:3, 6:4, 6:4.

Čilič prestrieľal Federera vo víťazných úderoch 43:28 a využil štyri z ôsmich príležitostí vziať mu podanie. Svoj servis odovzdal 33-ročnému favoritovi jediný raz. V treťom sete dosiahol 25-ročný semifinalista AO 2010 obrat z 0:2. Vlani na tomto podujatí nútene absentoval, keďže si odpykával 4-mesačný dištanc za porušenie antidopingových pravidiel.

„Prežívam neuveriteľné chvíle. Nikdy by som nepovedal, že dokážem hrať tenis až tak dobre. Toto bol najlepší zápas z celej mojej kariéry,“ nadchýnal sa Čilič ešte v prvom interview na kurte pre ESPN.

Najkrajšie momenty zo semifinále dvojhry mužov na US Open

Takmer dvojmetrový (198 cm) rodák z bosnianskeho Medžugorja je prvým Chorvátom vo finále grandslamového turnaja od roku 2001, keď na Wimbledone s voľnou kartou senzačne triumfoval jeho súčasný tréner Goran Ivaniševič. A to malo Chorvátsko pred pár rokmi v hre hráčov elitnej svetovej desiatky Maria Ančiča či päťky Ivana Ljubičiča.

„Od prvej do poslednej loptičky som hral tenis svojho života. Keď narastal môj náskok, fanúšikovia sa začali dožadovať návratu Federera do zápasu, o to som to mal ťažšie najmä v treťom sete. V dôležitých momentoch som sa však mohol oprieť o podanie, čo mi veľmi pomáhalo,“ dodal Čilič, ktorý zahral 13 es a premenil na body až 87% loptičiek zo svojho prvého podania.

Už legendárny Federer nevyužil možnosť pridať do jagavej zbierky grandslamových trofejí osemnástu a šiestu z New Yorku. Stále platí, že charizmatický bazilejský rodák čaká na ďalší prírastok z turnajov veľkej štvorky od Wimbledonu 2012. „Výsledok je spravodlivý. Môj súper hral tenis vysokej úrovne. Keď to potreboval, podal tak, aby mal z toho body. Ja som možno nechytil svoj najlepší deň, ale klobúk dolu pred Marinom, ako zahral. Keď som v treťom sete viedol 2:0, hneď si stratené podanie vzal naspäť. Bola to pre mňa možnosť, ale nevyužil som ju,“ hodnotil Federer aj pre server ATP World Tour.

Bilancia finalistov zatiaľ 5:2 pre Nišikoriho

Šampión mužskej dvojhry si odnesie prémiu 3 milióny USD, zdolaného uteší 1,45 milióna amerických dolárov. Nišikori, 11. v hodnotení, vedie v bilancii zo vzájomných súbojov s Čiličom (16.) povzbudzujúco 5:2. Dvakrát nastúpili súčasní finalisti proti sebe aj na US Open. V roku 2010 sa v 2. kole zrodilo päťsetové víťazstvo Nišikoriho 5:7, 7:6 (6), 3:6, 7:6 (3), 6:1 a o dva roky neskôr v 3. kole triumfoval Čilič v štyroch setoch 6:3, 6:4, 6:7 (3), 6:3.

Najkrajšie momenty zo semifinále dvojhry mužov na US Open

V trénerskom zmysle pôjde o duel Američana Michaela Changa a Chorváta Gorana Ivaniševiča, v minulosti dvojok renkingu. „Bude to výnimočný deň pre nás oboch. Zvíťaziť na grandslamovom turnaji znamená zapísať sa do tenisovej histórie. Budú tam veľké emócie. Oba naše doterajšie súboje na US Open sa hrali v ťažkých podmienkach a boli nesmierne náročné. Toto finále asi nebude iné,“ povedal Čilič.

Okrem toho, že New York uvidí nového šampióna v mužskej dvojhre, len druhý raz po roku 2003 sa stane, že každý zo štyroch grandslamových turnajov bude mať iného víťaza.

Dosiaľ posledným novým šampiónom na úrovni Majors sa v januári na melbournských Australian Open stal Švajčiar Stan Wawrinka. Roland Garros ovládol v tomto roku Španiel Rafael Nadal a Wimbledon Srb Novak Djokovič.

Štyroch rôznych víťazov priniesol aj rok 2012 (Djokovič /Melbourne/, Nadal /Paríž/, Federer /Londýn/, Andy Murray /New York/). Predtým ešte na začiatku éry velikánov Federera, Nadala a Djokoviča sa v roku 2003 tešili na grandslamovej úrovni: Andre Agassi, Juan Carlos Ferrero, Federer a Andy Roddick.

Dvojhra mužov – semifinále:

Kei Nišikori (Jap.-10) – Novak Djokovič (Srb.-1) 6:4, 1:6, 7:6 (4), 6:3 za 172 minút

https://www.youtube.com/watch?v=Bv9hsdW6BcQ

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andre AgassiAndy MurrayAndy RoddickGoran IvaniševičJuan CarlosJuan Carlos FerreroKei NišikoriMarin ČiličNovak DjokovičRafael NadalStan Wawrinka