Víťazka Australian Open 2014 Na Li ukončila kariéru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Na Li
Čínska tenistka Na Li má oznámiť koniec kariéry. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 19. septembra (WEBNOVINY) – Čínska tenistka Na Li ukončila kariéru. Bývalú svetovú dvojku k odchodu do tenisového dôchodku donútili dlhodobé zdravotné problémy, trápili ju predovšetkým kolená. „Mám za sebou náročný rok, riešila som počas neho mnoho vecí. Rozhodla som sa skončiť kariéru, bolo to nevyhnutné,“ uviedla Na Li.

Obrazom: Čínska tenistka Na Li ukončila kariéru

Na rozlúčku napísala dlhý list, ktorý zverejnil web WTA. Poďakovala sa v ňom ľuďom za podporu, na prvom mieste svojim rodičom a manželovi. „Opúšťam súťažné pole a z môjho pohľadu je to správne rozhodnutie. Profesionálna kariéra si vyžaduje maximálny výkon a ja sa už nedokážem pripraviť na sto percent. Rozhodnutie ukončiť kariéru bolo náročnejšie ako vyhrať sedem zápasov na austrálskom grandslame vo veľkom teple. Mám za sebou náročné a bolestivé mesiace, chronické problémy mi už nedovolí hrať, ako by som chcela,“ uviedla Na Li.

O odchode Na Li do dôchodku sa hovorilo už začiatkom septembra, informáciu reportérky ESPN Mary Carillovej o Číňankinej rozlúčke počas turnaja WTA v Pekingu (27. septembra – 5. októbra) však vtedy dementoval Max Eisenbud, viceprezident hráčkinej zastupiteľskej spoločnosti IMG.

Tridsaťdvaročná šestka svetového rebríčka vo dvojhre Na Li sa pre zranenie pravého kolena odhlásila z letných podujatí v Montreale a Cincinnati a napokon absentovala aj na vrcholných newyorských US Open. Koleno ju trápilo počas celej kariéry.

Obrazom: Na Li v januárovom finále Australian Open porazila Dominiku Cibulkovú

Naposledy hrala súťažný zápas vo Wimbledone, kde vypadla v treťom kole s Barborou Záhlavovou-Strýcovou. Začiatkom septembra sa Na Li podľa mediálnych správ dozvedela od nemeckých špecialistov, že najlepším riešením bude koniec kariéry, keďže stav pravého kolena sa nezlepšuje a navyše v zlom stave je aj ľavé.

Na Li si teraz chce založiť rodinu a cestovať. „Uvidím z iného pohľadu tie krásne miesta, na ktorých som hrala. Rada spomalím svoj život a budem žiť viac v pokoji,“ uviedla v liste Na Li, ktorá si chce založiť tenisovú akadémiu a pomáhať aj rozvoju tenisu v Číne a odstrčeným deťom.

Populárna Číňanka je dvojnásobnou grandslamovou šampiónkou v singli. Najprv sa radovala na parížskom Roland Garros 2011 a v januári triumfovala na melbournských Australian Open, vo finále premohla Dominiku Cibulkovú. Na okruhu WTA vyhrala Na Li vyhrať deväť turnajov. Informácie zverejnil Courier Mail.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Na Li