Tenista Murray prehovoril, chce rozvod Škótska s Britániou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Murray
Britský tenista Andy Murray. Foto: SITA/AP

LONDÝN 18. septembra (WEBNOVINY) – Britský tenista Andy Murray sa mesiace vyhýbal politizovaniu v téme možnej nezávislosti Škótska od Veľkej Británie. V deň celonárodného referenda však rodák zo škótskeho Dunblane náhle zmenil kurz a vo svojej reakcii na Twitteri vyzval Škótov, aby jednoznačne hlasovali za odtrhnutie krajiny od Veľkej Británie. Dvadsaťsedemročný tenista svoj postoj zdôvodnil najmä negatívnou kampaňou proti nezávislému Škótsku v uplynulých dňoch.

„Dnešok je veľkým dňom pre Škótsko! Negatívna kampaň posledných dní úplne zmenila môj pohľad. Teším sa na výsledok. Škóti, urobme to!“ napísal Murray približne 2,7 miliónu svojich obdivovateľov na sociálnej sieti.

Huge day for Scotland today! no campaign negativity last few days totally swayed my view on it. excited to see the outcome. lets do this!— Andy Murray (@andy_murray) Září 18, 2014

Murray je dnes jedným z najrešpektovanejších ľudí nielen v Škótsku, ale v celej Veľkej Británii. V roku 2012 sa stal olympijským víťazom v tenise a o rok neskôr ako prvý britský občan po 77 rokoch ovládol aj slávny Wimbledon. „Ak bude Škótsko nezávislé, viem si predstaviť, že budem reprezentovať iba túto krajinu,“ povedal Murray počas US Open v New Yorku.

Počas predchádzajúceho obdobia však momentálne dvanásty svetový tenista tvrdošijne odmietol reagovať na početné novinárske otázky o jeho postoji k nezávislosti krajiny, v ktorej sa narodil, od Veľkej Británie. Takticky sa zdráhal pridať na jednu či druhú stranu, aby si nepoškodil medzinárodné renomé. „Neviem toho veľa o politike. Už som raz v minulosti urobil tú chybu, že som komentoval politické dianie, a stálo ma to roky bolenia hlavy,“ vyhlasoval Murray ešte pred niekoľkými týždňami.

Obrazom: Referendum o osamostatnení sa v Škótsku

Ak si Škóti v referende presadia nezávislosť, Veľká Británia môže stratiť skvelého tenistu – dvojnásobného grandslamového šampióna a bývalú svetovú jednotku. Murray potom bude môcť oficiálne reprezentovať Škótsko na hlavnom tenisovom okruhu, grandslamových turnajoch aj v zápasoch Davisovho pohára. V tejto súvislosti nie je vôbec isté, či by Škóti vedeli dať dokopy svoj tím športovcov pre OH 2016 v Riu de Janeiro. Ak sa to nepodarí, mohli by na olympijskom vrchole Škóti naďalej reprezentovať Veľkú Britániu alebo súťažiť pod olympijskou vlajkou. To sú však zatiaľ špekulácie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andy Murray