Slovákom prial žreb Davis Cupu, doma ich preveria Slovinci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Davis Cup v USA, Slováci nepostúpili medzi elitu
Slovenskí tenisti si ani v roku 2015 nezahrajú vo svetovej skupine Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov. V Chicagu ich zastavil v boji medzi elitu domáci tím USA. Foto: SITA, AP, na fotografii je Lukáš Lacko

DUBAJ 18. septembra (WEBNOVINY) – Tenisti Slovenska budú 6. – 8. marca hrať v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2015 reprezentačných družstiev mužov so Slovinskom, a to pred vlastnými fanúšikmi. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v Dubaji v SAE v rámci výročného valného zhromaždenia Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF).

Výhodu domáceho prostredia dodatočne žrebovali, pretože je to premiérový vzájomný súboj. Finalisti Davis Cupu 2005 Slováci sú v tejto sekcii MS tímov ITF od sezóny 2007. Minulý týždeň prehrali 0:5 s Američanmi v Chicagu v play-off o 16-člennú svetovú skupinu.

Je to veľmi prijateľný žreb

Postupujúci z duelu Slovensko – Slovinsko bude 17. – 19. júla v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny hrať s úspešným z marcového stretnutia Rumunsko – Izrael. Tím SR by v oboch prípadoch cestoval za súperom na základe pravidla o reciprocite.

Slovinsko v tejto sezóne zvíťazilo v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny nad Portugalskom 3:2, ale potom prehralo s Izraelom 1:3, zhodne hralo doma. V tejto „II. lige“ v rámci hierarchie DP účinkuje od roku 2011, keď v roku 2010 postúpilo z II. skupiny euroafrickej zóny. K 15. septembru sú v hornej stovke počítačového poradia ATP vo dvojhre Slovinci Blaž Rola (85.) a Blaž Kavčič (92.), v prominentnej stovke bol aj Aljaž Bedene (teraz 144.).

Slovensko figuruje na 25. priečke v renkingu krajín podľa ITF. Slovinsko je na 32. mieste, Izraelu patrí 20. post a Rumunsku 36. stupienok.

Obrazom: Davis Cup v USA, Slováci nepostúpili medzi elitu

Mali viac šťastia ako rozumu

Miloš Mečíř a Lukáš Lacko
Foto: SITA/Ján Slovák Foto: SITA/Ján Slovák

„V prvom rade považujem za veľké plus, že so Slovincami budeme hrať doma. V minulosti sme takéto zápasy zvládali pred vlastnými fanúšikmi oveľa lepšie ako vonku. Momentálne na tejto úrovni niet slabého súpera a mnohí Slovinci sa teraz ukazujú dobre, ale myslím si, že je to veľmi prijateľný žreb, ktorý nám dáva reálnu šancu na postup,“ povedal pre agentúru SITA prezident Slovenského tenisového zväzu (STZ) Tibor Macko.

„Konečne sme mali trochu šťastia! Máme silného súpera, ktorý disponuje vyrovnaným a nebezpečným tímom, ale hráme doma, čo môže byť vo vyrovnanom stretnutí jazýčkom na váhe,“ uviedol pre spravodajstvo STZ generálny sekretár Igor Moška priamo z Dubaja.

„S nadhľadom poviem, že vrátane tej výhody domáceho prostredia, na ktorú to pred žrebom príliš nevyzeralo, sme mali viac šťastia ako rozumu… Aj prípadné pokračovanie proti Izraelu alebo Rumunsku by určite bolo prijateľnejšie ako zápas so Španielskom, ktorého som sa obával. Momentálne sa však o stretnutí so Slovincami nedá nejako špekulovať, veď dovtedy zostáva ešte pol roka. Ak by sme vopred poznali výsledok, ani by nebolo treba hrať. Všetko sa ukáže až na kurte. V tenise je to čoraz vyrovnanejšie, často to dopadá tesne, láme sa to na pár loptičkách. Veľmi ma však potešila tá výhoda domáceho prostredia,“ priznal pre SITA kapitán Slovákov Miloslav Mečíř.

Norbert Gombos
Foto: SITA, AP

Dostali kvalitného súpera, je pre nich výzvou

„Nie je to najťažší možný súper, ale ani najľahší. Slovinci majú mladých chalanov okolo stovky vo svetovom rebríčku a tí vedia zahrať na všetkých povrchoch. Domáce prostredie teda bude v tomto prípade výhodou len v tom, že naši nemusia nikam cestovať. Nebude však až natoľko dôležité pri voľbe povrchu. Slovinský tím je výkonnosťou svojich členov približne na takej úrovni ako náš, aj štýlovo si tí hráči počínajú podobne, bude záležať na momentálnej forme. Rolu aj Bedeneho poznám, k tomu je tam Kavčič. Vidím to ako dosť vyrovnané,“ skonštatoval pre SITA Dominik Hrbatý, daviscupový rekordér SR, momentálne napríklad riaditeľ challengeru ATP v Trnave.

„Dostali sme kvalitného súpera, ktorý pre nás znamená výzvu. Slovensko má dvoch hráčov medzi 50. a 100. miestom v renkingu ATP, takmer určite si zvolí tvrdý povrch. Pred nami je náročný duel, budeme však naplno pripravení. Pokúsim sa zabezpečiť štart všetkých našich najkvalitnejších hráčov a budem dúfať v ich vyhovujúci zdravotný stav aj čo najlepší výsledok,“ citoval kapitána Slovincov Blaža Trupeja portál národného zväzu TZS.

Norberta Gombosa potešil výsledok žrebu. „Je super, že budeme hrať doma, to je tá najlepšia správa. Presne to sme si totiž želali. Pred domácim publikom sa nám ako zrejme každému hrá dobre,“ povedal pre agentúru SITA 24-ročný galantský rodák Gombos a dodal: „Slovinsko je pomerne prijateľným súperom. Poznám všetkých jeho hráčov. Nebudú to ľahkí súperi, ale myslím si, že na nich máme. Podľa mňa sú Slovinci na ´harde´ predsa len slabší ako na antuke. Rolu, Kavčiča aj Bedeneho často stretávam na turnajoch. S tým posledným spomenutým som trénoval aj hral, sme kamaráti. Mal problémy so zápästím, preto sa v rebríčku prepadol.“

Výsledok štvrtkového dubajského žrebu 1. kola I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2015 tenisových reprezentačných družstiev mužov (bude sa hrať 6. – 8. marca) – zhora podľa „pavúka“:

Španielsko – voľný žreb

Rusko – Dánsko

Holandsko – voľný žreb

Rakúsko – Švédsko alebo Lotyšsko (víťaz ich októbrového vzájomného zápasu, v rámci domáceho prostredia sú možnosti Švédsko – Rakúsko alebo Rakúsko – Lotyšsko)

Slovensko – Slovinsko

Rumunsko – Izrael

Poľsko – Litva

Ukrajina – voľný žreb

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dominik HrbatýIgor MoškaMiloslav Mečíř