Gulbis skrečom posunul Kližana do štvrťfinále, vyzve Nadala

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Klizan
Slovenský tenista Martin Kližan postúpil do štvrťfinále v Pekingu. Foto: archívne, SITA/AP

PEKING 2. októbra (WEBNOVINY) – Slovenský kvalifikant Martin Kližan postúpil do štvrťfinále hlavnej súťaže dvojhry na tenisovom turnaji v čínskom Pekingu. Jeho štvrtkový zápas osemfinálového 2. kola so siedmym nasadeným Ernestsom Gulbisom trval iba 55 minút, Lotyš sa následne vzdal za nepriaznivého stavu 2:6, 0:3.

Server Delfi informoval, že pravdepodobným dôvodom odstúpenia 26-ročného semifinalistu tohtoročného Roland Garros bolo zranenie ramena, neskôr to oficiálne potvrdil web Asocácie tenisových profesionálov (ATP).

Kližan sa v rebríčku posunul

O rok mladší Kližan (56. v rebríčku ATP) sa revanšoval Gulbisovi (13.) za tohtoročnú prehru z antuky vo francúzskom Nice 7:6 (4), 4:6, 1:6. Vo štvrťfinále čaká na slovenského kvalifikanta „bonbónik“ – súboj proti svetovej dvojke Španielovi Rafaelovi Nadalovi. Ten si poradil v 2. kole s nemeckým kvalifikantom Petrom Gojowczykom 6:3, 6:4. Pôjde o tretí vzájomný súboj Kližana s Nadalom.

Doterajšie dva sa zhodou okolností skončili úplne rovnakým výsledkom 4:6, 6:3, 6:3, 6:3 v prospech Nadala – vlani na antuke Roland Garros v Paríži a tento rok na wimbledonskej tráve v Londýne. Na „harde“ si teda zmerajú sily prvý raz.

Zverenec Martina Damma Kližan sa v nezáväznej prepočtovej verzii rebríčka posunul na 45. priečku. Ak v piatok uspeje, pôjde na 41. alebo 42. post (podľa výsledku Američana Steva Johnsona v Tokiu). V dejisku OH 2008 už má istotu prémie 62 245 USD a 110 bodov do hodnotenia vrátane kvalifikácie, v ktorej v 1. kole odvrátil štyri mečbaly domáceho držiteľa voľnej karty Sin Kaa.

Nadal sa teší z postupu do švrťfinále

Pre španielskeho ľaváka Nadala je turnaj v Pekingu návratom na súťažné dvorce po trojmesačnom výpadku pre zranenie zápästia na pravej ruke. Nadal pauzoval od 1. júla, keď v osemfinále Wimbledonu nestačil na Austrálčana Nicka Kyrgiosa.

Dvadsaťosemročný Malorčan následne premaródoval celú letnú zámorskú sériu turnajov na tvrdom povrchu vrátane newyorských grandslamových US Open.

„Som šťastný, že sa mi hneď na prvom turnaji po zdravotnej prestávke podarilo postúpiť do štvrťfinále, ale je predo mnou ešte veľa roboty. Je zjavné, že celkovo sa potrebujem zlepšiť. Servis mi dnes fungoval dobre, chce to však viac rytmu do nôh aj úderov. Hral som ´okej´, usiloval som sa nerobiť priveľa chýb, neriskovať nejako prehnane. Žiada si to ďalšie zápasy, lebo to je jediná cesta na obnovenie hernej praxe. Vracať sa v tejto fáze sezóny je úplne iné, ako by bolo počas antukového štádia. Vtedy by mi to išlo trochu rýchlejšie a hladšie,“ podotkol Nadal podľa webu ATP.

Dvojhra: 2. kola

Martin Kližan (SR) – Ernests Gulbis (Lot.-7) 6:2, 3:0, skreč – Gulbis po 55 minútach odstúpil

Rafael Nadal (Šp.-2) – Peter Gojowczyk (Nem.) 6:3, 6:4

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ernests GulbisMartin Kližan