Serena považuje slová šéfa ruského tenisu za rasistické

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Finále ženskej dvojhry na US Open
Americká tenistka Serena Williamsová sa šiesty raz stala šampiónkou ženskej dvojhry na US Open v New Yorku. Svetová jednotka zdolala nasadenú desiatku, Dánku Caroline Wozniacku, bez väčších ťažkostí za 75 minút 6:3, 6:3. Foto: SITA/AP

MOSKVA 19. októbra (WEBNOVINY) – Prezident Ruskej tenisovej federácie (FTR) Šamiľ Tarpiščev si verejne nasypal popol na hlavu za znevažujúce komentáre na adresu amerických tenistiek Sereny a Venus Williamsových.

„V mojom mene aj za Ruskú tenisovú federáciu sa úprimne ospravedlňujem za necitlivé poznámky, ktoré som o Serene a Venus Williamsových vyslovil minulý týždeň. Mojím zámerom bol neškodný vtip, ale teraz som si uvedomil, že to, čo som vyriekol, je bez ohľadu na kontext nevhodné. Pochopil som, že to vyhlásenie môže byť považované za diskriminačné. Nemal som niečo také v úmysle, ale je mi jasné, že sa musím ospravedlniť celej tenisovej rodine a predovšetkým sestrám Williamsovým,“ napísal Tarpiščev, jeho list zverejnil web WTA.

Suspendovaný na jeden rok

Tenisová asociácie žien (WTA) dala Tarpiščevovi najvyššiu možnú pokutu 25 000 USD a suspendovala ho na jeden rok z akéhokoľvek diania pod svojou agendou.

Okrem toho oznámila, že hodlá žiadať, aby Tarpiščev mal na rok zmrazený výkon funkcie šéfa októbrového halového hardového spoločného turnaja WTA žien a ATP mužov Kremeľský pohár v Moskve. Dôvodom boli znevažujúce poznámky funkcionára v televíznom vystúpení na margo amerických sestier Sereny a Venus Williamsových.

Tarpiščev v televíznom vystúpení označili Američanky za „bratov Williamsovcov“. Rus je členom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a vo svojom odvetví aj kapitánom daviscupovej reprezentácie. Najvyšší post vo fedcupovom realizačnom tíme prepustil pred touto sezónou Anastasii Myskinovej.

Serena považuje urážky za rasistické

Tarpiščevove poznámky považuje Serena za veľmi necitlivé, extrémne sexistické a zároveň rasistické. „Myslím si, že WTA odviedla skvelú prácu prijatím týchto okamžitých opatrení,“ poznamenala 33-ročná svetová jednotka Serena Williamsová na margo reakcie Tenisovej asociácie žien (WTA).

V stanovisku FTR Tarpiščev poprel akýkoľvek zlý úmysel a tvrdí, že jeho vyjadrenia boli vytrhnuté z kontextu: „Nechcel som nikoho uraziť. Je mi ľúto, že tento žart vzbudil toľko rozruchu.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Serena Williamsová