Serena v elite opäť nezaváhala, v úvode uspela aj Halepová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Serena williamsová
Foto: SITA/AP

SINGAPUR 20. októbra (WEBNOVINY) – Po čistom hetriku a celkovo piatom celkovom prvenstve siahajúca americká líderka svetového rebríčka tenistiek Serena Williamsová a rumunská debutantka medzi elitou Simona Halepová uspeli v prvý deň oficiálnej časti programu koncosezónneho výberového šampionátu WTA Finals v Singapure (20. – 26. októbra, celková dotácia 6,5 milióna USD, tvrdý povrch v hale v komplexe Singapore Sports Hub).

Serena v základnej Červenej skupine singlovej sekcie zdolala niekdajšiu jednotku renkingu Anu Ivanovičovú zo Srbska nasadenú ako siedmu za 79 minút dvakrát 6:4. Štvorka turnaja Halepová následne zvíťazila v rovnakej skupine nad ďalšou novickou nad tomto podujatí, kanadskou päťkou hierarchie Eugenie Bouchardovou, za 69 minút presvedčivo 6:2, 6:3.

Serenin 16. zápasový úspech na šampionáte v rade

Serena hneď v úvodnom geme odvrátila dva jednotlivé brejkbaly a išla na 1:0. Keď odskočila z 1:1 na 4:1, zdalo sa, že prvý set má vo vrecku. Čoskoro to však bolo 4:4 a Ivanovičová dokonca mala šancu na príjme v deviatej hre, ale nezvládla volej. Nedala a pykala za to v desiatom geme: od skóre 0:40 vymazala len jeden setbal. Pri druhom spáchala dvojchybu, napokon jednu zo svojich siedmich v tomto stretnutí (proti tuctu es Sereny) V druhom dejstve Američanka predviedla okamžitý rebrejk na 1:1, potom už bola stále o krok vpredu. Srbka neodolala takémuto tlaku v desiatej hre. Ako podávajúca klesla na 0:30, neskôr čelila stavu 15:40 a prišiel koniec aj vďaka parádnemu bekhendu popri čiare.

Som naozaj nadšená z toho, ako som zahrala. Tvrdo som pracovala a som rada, že som tu. Bojovala som dnes od začiatku do konca. Ana si počínala veľmi dobre a ja som až stratila hlas od toho, ako som sa priebežne burcovala!“ citoval Serenu web podujatia.

Na MS WTA dosiahla Serena 16. zápasový triumf v rade. Rekordérkou v tomto smere je jej krajanka s českým pôvodom Martina Navrátilová s 21 úspechmi bez prerušenia v rokoch 1983 – 1986.

Tridsaťtriročná S. Williamsová triumfovala na šampionáte v sezónach 2001 (Mníchov), 2009 (Dauha), 2012 a 2013 (zhodne Istanbul). Štartuje 9. raz a má zápasové skóre 26:5.

Ivanovičová je po chybách sklamaná

Bez diskusie som veľmi sklamaná, že v oboch setoch som porobila niekoľko zbytočných chýb v poslednom geme pri vlastnom servise. Najmä v prvom dejstve – mala som brejkbal na 5:4, nedala som ho a trochu som priebežne opadla. Následne som sa unáhlila,“ povzdychla si 26-ročná Ivanovičová, ktorá bola v semifinále edície 2007 (Madrid).

Hrá tretí raz – premiérovo od ročníka 2008 – a na zápasy stojí 2:5. V bilancii zo vzájomných duelov so Serenou zaostáva 1:8. Jediný úspech dosiahla v januári v osemfinále melbournských grandslamových Australian Open. Nad štartom Srbky visel otáznik pre problémy v bedrovej oblasti, Američanku v ostatnom čase sužovalo ľavé koleno.

Halepová sa revanšovala Bouchardovej za semifinále Wimbledonu

Dvadsaťtriročná rodáčka z Konstance Halepová odskočila v prvom dejstve na 4:0, a hoci proti dvadsiatničke Bouchardovej nezužitkovala brejkbal v piatom geme, už ju to nezastavilo. V druhej časti nastolila rozhodnutie brejkom v tretej hre. Nevyužila síce dve možnosti v rade na „poistku“ na 4:1, podarilo sa jej to však za stavu 5:3, čo už znamenalo triumf.

Rumunka aj Kanaďanka sú tretími zástupkyňami svojich krajín na šampionáte po Virginii Ruziciovej a Irine Spirleovej, resp. Carling Bassettovej-Segusovej a Helen Kelesiovej. Finalistka parížskeho Roland Garros 2014 Halepová sa revanšovala Bouchardovej za prehru zo semifinále tohtoročného Wimbledonu. V bilancii sa ujala vedenia 2:1. Okrem pondelka sa radovala aj v marci v kalifornskom Indian Wells.

Simona Halepová
Foto: SITA/AP

Našla svoj tenis

Zahrala som fakt dobre. Som veľmi rada, že som znova našla môj tenis. Počínala som si v správnych chvíľach agresívne a predviedla som nejaké tie ´winnery´. Eugenie je skvelá hráčka a ešte veľmi mladá. Určite zostane medzi špičkou riadne dlho,“ vyhlásila Halepová, ktorá už má na konte jeden šampionátový titul: vlani sa presadila na tzv. malých MS WTA Tournament of Champions v bulharskej Sofii. Teraz rozptýlila obavy fanúšikov po tom, ako nenastúpila na štvrťfinále v Pekingu pre indispozíciu bedier. Bouchardová ešte neskôr v Linzi neodohrala osemfinále vinou zranenia ľavého stehna.

V utorok budú v Bielej skupine hrať najprv Ruska Maria Šarapovová s Dánkou Caroline Wozniackou (13.30 h SELČ) a následne Češka Petra Kvitová s Poľkou Agnieszkou Radwanskou. Prvé dve z každej skupiny postúpia do „krížového“ semifinále. Na turnaji hrá osem najlepších singlistiek v bodovaní Road to Singapore 2014. Predchádzajúce tri edície sa konali v tureckom Istanbule. Singapur bude dejiskom minimálne do roku 2018 vrátane.

Dvojhra – výsledok:

Červená skupina:

Serena Williamsová (USA-1) – Ana Ivanovičová (Srb.-7) 6:4, 6:4 za 79 minút

Simona Halepová (Rum.-4) – Eugenie Bouchardová (Kan.-5) 6:2, 6:3 za 69 minút

Tabuľka Červenej skupiny dvojhry:

1. Halepová 1 1 0 2:0 12:5 2

2. S. Williamsová 1 1 0 2:0 12:8 2

3. Ivanovičová 1 0 1 0:2 8:12 0

4. Bouchardová 1 0 1 0:2 5:12 0

Legenda: Poradie, meno, zápasy, víťazstvá, prehry, sety, gemy, body.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ana IvanovičováEugenie BouchardováMaria ŠarapovováMartina NavrátilováPetra KvitováSerena WilliamsováSimona Halepová