V Singapure sa darilo outsiderkám Wozniackej a Radwanskej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Wozniacka, Šarapovova
Caroline Wozniacka nečakane zvíťazila nad Mariou Šarapovovou. Foto: SITA/AP

SINGAPUR 21. októbra (WEBNOVINY) – Dánska tenistka Caroline Wozniacka a Poľká Agnieszka Radwanská sa v utorok postarali o porovnateľné prekvapenia na úvod diania v základnej Bielej skupine dvojhry na koncosezónnom výberovom šampionáte WTA Finals v Singapure (20. – 26. októbra, celková dotácia 6,5 milióna USD, tvrdý povrch v hale v komplexe Singapore Sports Hub).

Osmička podujatia Wozniacka triumfovala nad inou bývalou jednotkou singlového svetového rebríčka, ruskou dvojkou „Masters“ Mariou Šarapovovou, vo veľkej a vyčerpávajúcej dráme za 3:14 h 7:6 (4), 6:7 (5), 6:2. Následne si Radwanská nasadená ako šiesta poradila s trojkou hierarchie Petrou Kvitovou z Česka, šampiónkou z edície 2011 v tureckom Istanbule, za 90 minút poľahky 6:2, 6:3.

Wozniackej sa nevypomstilo, že pripustila rozhodujúci set

„Som trochu vyšťavená!“ ironicky podotkla Wozniacka podľa webu podujatia a dodala: „Bol to skvelý zápas a je úžasné, že napokon sa skončil mojím úspešným vstupom do turnaja. Začiatky vždy bývajú ťažké, človek sa potrebuje dostať do rytmu na novom dvorci. Všetky hráčky túžia byť na tomto šampionáte. V úvode roka to patrí medzi ciele. Ešte v polovici sezóny to nevyzeralo, že mám šancu kvalifikovať sa, ale potom prišlo úžasné leto, v rámci neho finále US Open a teraz som naplno nazad! Cítim sa výborne!“

Finalistka edície 2010 z katarskej Dauhy Wozniacka nepykala v úvodnom sete za to, že pustila favoritku z 3:0 (aj cez tri odvrátene brejkbaly v rade v treťom geme) na 3:3. Šarapovová dokonca podávala za stavu 5:4 na zisk tohto dejstva. Čoskoro však prehrávala 5:6 a čelila setbalu. Odolala a hojdačkový priebeh pokračoval aj v neskoršom tajbrejku. Ruska viedla 4:2, odvtedy si však napokon už nepripísala ani bod.

Navyše, v druhej časti Šarapovová klesla na 0:2 a 15:40 pri vlastnom podaní. Napriek tomu znížila na 1:2 a od skóre 1:3 vyrovnala na 3:3, vzápätí však opäť prišla o servis – 3:4 a potom aj 3:5. Šarapovová na pokraji prehry zapla, preklopila na 6:5 a vzápätí sa z 15:40 na príjme prepracovala až k setbalu.

Nedala a nevyhla sa už ďalšej „lotérii“ (do utorka pritom tieto dve nehrali proti sebe tajbrejk od roku 2008). V nej unikla na 3:0 s dvojitým minibrejkom. Už však – vzhľadom na priebeh s obojstrannými vzopätiami a útlmami – ani príliš neprekvapilo, že Wozniacka sa vyškriabala na 3:3. Vtedy si však Dánka nepreniesla servis (3:4) a prehrávala aj 3:5. Ešte sa síce presadila na príjme (4:5), vzápätí však čelila dvom setbalom. Vymazala ten na returne (5:6), ale nie dovedna tretiu hrozbu v tomto dejstve. Po 2:37 h boja sa pokračovalo.

Wozniacka sa nenechala zdeptať

Wozniacka sa nenechala zdeptať a aj v tomto sete predviedla brejk hneď v prvom geme na príjme. Šarapovová však odpovedala okamžitým rebrejkom na 1:2 a vzápätí na nulu išla na 2:2. Súperka včas zastavila nápor, takisto bez odovzdania fiftínu odskočila na 3:2 a v ďalšej hre premenila prvý z možných dvoch brejkbalov – 4:2. Úplne na dosah sa Dánka priblížila, keď pri svojom podaní zvládla situáciu od stavu 15:30. Viedla 5:2, už v ôsmej hre si utvorila mečbal a nepripustila stupňovanie zápletky.

Dvadsaťštyriročná severanka s poľskými koreňmi Wozniacka hrá medzi elitou štvrtý raz po sezónach 2009 – 2011 a má zápasovú štatistiku 7:6. O tri roky staršia šampiónka už zo sezóny 2004 (Los Angeles) Šarapovová absolvuje svoje siedme MS a klesla na skóre 17:9. V tomto dueli spáchala 15 dvojchýb. Celkovo urobila 76 nevynútených chýb v porovnaní s 35 z rakety víťazky, ktorá 2. novembra bude bežať na Newyorskom maratóne ako členka charitatívneho zoskupenia Team for Kids.

Wozniacka upravila v štatistike proti Šarapovovej na 4:5 (na „harde“ však vedie 4:3). Nadviazala na úspech 6:4, 2:6, 6:2 z osemfinále newyorských grandslamových US Open 2014. Premiérovo proti sebe nastúpili v hale. Ruska teraz má v tenisových „maratónoch“ stále veľmi výrazne priaznivé skóre 147:48 (v tejto sezóne 19:8), Dánka 107:52 (17:5).

„V ostatnom čase sa mi to proti nej stáva už opakovane – robím priveľa chýb. Keď podávate na víťazstvo v sete, je to šanca, ktorú máte vo vlastných rukách. Ak takéto príležitosti premrháte proti hráčke z Top 10 a so skúsenosťami, aké má Caroline, nedopadá to dobre,“ uznala Šarapovová.

Držiteľka 22 singlových trofejí Wozniacka skončí 6. sezónu bez prerušenia v Top 10, čo je rekord medzi platnými sériami. V marci pritom bola na 18. pozícii v počítačovom poradí. Medzičasom musela stráviť rozchod so severoírskym golfistom Rorym McIlroyom a zahrala si – druhý raz po sezóne 2009 – vo finále medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických.

„Moje dievča Caro Wozniacka,“ napísala Dánkina americká premožiteľka z finále US Open 2014 Serena Williamsová prostredníctvom Twitteru a pridala piktogramy srdca a úst.

Radwanská znova prekonala Kvitovú práve na šampionáte

Večne akosi nenápadná finalistka predvlaňajšieho Wimbledonu Radwanská znížila proti už dvojnásobnej hrdinke z londýnskej grandslamovej trávy Kvitovej na 2:5. Za pripomenutie nepochybne stojí, že aj predchádzajúci úspech (6:3, 6:2) dosiahla práve medzi elitou, a to v roku 2012, keď napokon bola v semifinále. Češka sa jej na šampionáte revanšovala vlani a momentálne je ich vzájomné skóre na MS 2:2.

Dvadsaťpäťročná Krakovčanka Radwanská predviedla v otváracej časti utorňajšieho súboja brejk na 4:2 a potvrdila ho cez nepríjemné manko 0:30. Navyše, na príjme v ôsmej hre zužitkovala druhý setbal, čím sa vyhla vždy nepríjemnej úlohe dopodávať sa.

V druhej časti Poľka odvrátila dva jednotlivé brejkbaly na 1:2, ale keď neodolala v piatom geme, zdalo sa, že prichádza ďalšia epika. Opak bol pravdou: jemnocitnou rukou povestná Radwanská proti priamočiarej o rok mladšej strelkyni Kvitovej preklopila na 4:3 aj cez jednu hrozbu straty servisu v siedmej hre, vzápätí zvládla brejk na 5:3 a v deviatom geme zužitkovala tretí mečbal. Víťazka získala 16 z 22 fiftínov po druhom podaní zdolanej.

„Je to skvelá šampiónka a najmä v ostatných mesiacoch opäť predvádzala úžasný tenis, takže z tohto víťazstva mám veľkú radosť. Je nás tu len osem, človek teda musí vyrukovať s odhodlaním dostať zo seba to najlepšie, inak nemá nárok. Som veľmi spokojná s tým, ako som si dnes počínala,“ povedala podľa webu WTA Radwanská, ktorá mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 13:9, zatiaľ čo Kvitová skončila „divoko“ 26:42.

„Nie je ľahké hrať tenis v takúto nočnú hodinu. Obyčajne už spím. Chýbala mi energia, ale obe sme to mali rovnaké. Turnaj sa však ešte nekončí. Mám pred sebou minimálne ďalšie dva zápasy,“ pripomenula Kvitová podľa webu iDnes.cz.

Zostávajúci utorňajší program:

Biela skupina:

Petra Kvitová (ČR-3) – Agnieszka Radwanská (Poľ.-6)

Agnieszka Radwanská (Poľ.-6) – Petra Kvitová (ČR-3) 6:2, 6:3 za 90 minút

Tabuľka Bielej skupiny dvojhry:

1. A. Radwanská 1 1 0 2:0 12:5 2

2. Wozniacka 1 1 0 2:1 19:15 2

3. Šarapovová 1 0 1 1:2 15:19 0

4. Kvitová 1 0 1 0:2 5:12 0

Legenda: Poradie, meno, zápasy, víťazstvá, prehry, sety, gemy, body.

Tabuľka Červenej skupiny dvojhry:

1. Halepová 1 1 0 2:0 12:5 2

2. S. Williamsová 1 1 0 2:0 12:8 2

3. Ivanovičová 1 0 1 0:2 8:12 0

4. Bouchardová 1 0 1 0:2 5:12 0

Legenda: Poradie, meno, zápasy, víťazstvá, prehry, sety, gemy, body.

Doterajšie výsledky:

Serena Williamsová (USA-1) – Ana Ivanovičová (Srb.-7) 6:4, 6:4,

Simona Halepová (Rum.-4) – Eugenie Bouchardová (Kan.-5) 6:2, 6:3

Stredajší program:

Štvorhra – 1. kolo (štvrťfinále):

Alla Kudriavcevová, Anastasia Rodionovová (Rus./Aus.) – Jekaterina Makarovová, Jelena Vesninová (Rus.-4) / začiatok o 7.30 h SELČ

Dvojhra – Červená skupina:

Serena Williamsová (USA-1) – Simona Halepová (Rum.-4) / začiatok nie pred 10.00 h SELČ

Eugenie Bouchardová (Kan.-5) – Ana Ivanovičová (Srb.-7) / začiatok o 13.30 h SELČ

Štvorhra – 1. kolo (štvrťfinále):

Garbine Muguruzová-Blancová, Carla Suárezová-Navarrová (Šp.) – Chsieh Su-wej, Šuaj Pcheng (Taiw./Čína-2) / začiatok približne po 15.00 h SELČ

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Agnieszka RadwanskáAna IvanovičováCarla Suárezová-NavarrováCaroline WozniackaChsieh Su-wejEugenie BouchardováGarbine Muguruzová-BlancováJekaterina makarovováJelena VesninováMaria ŠarapovováPetra KvitováSerena WilliamsováSimona Halepová