Wozniacka je v semifinále, Kvitová jasne zdolala Šarapovovú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Petra Kvitová
Česká tenistka Petra Kvitová. Foto: SITA/AP

SINGAPUR 23. októbra (WEBNOVINY) – SINGAPUR 23. októbra (SITA, AP) – Americká líderka svetového rebríčka tenistiek Serena Williamsová zvíťazila v záverečnom treťom zápase štvrtkového programu dvojhry na koncosezónnom výberovom šampionáte WTA Finals v Singapure nad Kanaďankou Eugenie Bouchardovou nasadenou ako piatou v základnej Červenej skupine za 58 minút hladko dvakrát 6:1.

Američanka dosiahla svoj jubilejný 50. tohtoročný zápasový úspech, aspoň čiastočne premazala spomienku na stredajší debakel 0:6, 2:6 od Rumunky Simony Halepovej a má solídne vyhliadky na postup do semifinále.

Obrazom: Serena utŕžila v stredu krutú prehru, Halepová jej dala aj „kanára“

Finalistka tohtoročného parížskeho Roland Garros Halepová týmto štvrtkovým výsledkom nadobudla istotu postupu do sobotňajšieho semifinále hneď pri debute medzi elitou. Aj v prípade piatkových dvoch „kanárov“ od Srbky Any Ivanovičovej by totiž s určitosťou mala lepšiu percentáž gemov ako Serena, čo by bolo rozhodujúce pri rovnosti bodov aj setov. Halepová je druhou Rumunkou v semifinále po Irine Spirleovej (1997 a 1998).

Dvadsaťtriročná rodáčka z Konstance Halepová už má na konte jeden šampionátový titul: vlani sa presadila na Tournament of Champions v bulharskej Sofii (Ivanovičová na indonézskom ostrove Bali v rokoch 2010 a 2011).

Serena má šancu na hetrik

Po čistom hetriku a celkovo piatom triumfe na MS siahajúca Serena bude v piatok potrebovať, aby Halepová získala aspoň set proti Ivanovičovej. Ak Srbka triumfuje 2:0, pôjde ďalej, lebo v takom prípade by matematicky určite mala lepšiu percentáž gemov ako Američanka.

„Včerajšok bol pre mňa ťažký na strávenie, ale musela som ho nechať za sebou. Môj tréner mi veľmi pomohol koncentrovať sa na dnešok a skutočnosť, že som ešte stále v hre,“ povedala S. Williamsová podľa webu Tenisovej asociácie žien (WTA).

Obrazom: Štvrtkové zápasy na MS WTA Finals v Singapure

Tridsaťtriročná S. Williamsová triumfovala na MS v sezónach 2001 (Mníchov), 2009 (Dauha), 2012 a 2013 (zhodne Istanbul). Štartuje 9. raz a má zápasové skóre 27:6.

Predtým vo štvrtok v Bielej skupine uspeli Češka Petra Kvitová a Dánka Caroline Wozniacka. Kvitová nasadená ako tretia zvíťazila nad dvojkou hierarchie Mariou Šarapovovou z Ruska za 76 minút jednoznačne 6:3, 6:2. Osmička podujatia Wozniacka prekonala Poľku Agnieszku Radwanskú nasadenú ako šiestu za 107 minút 7:5, 6:3.

Kvitová sa revanšovala Šarapovovej za nedávny Peking

Kvitová v otváracom sete proti Šarapovovej predviedla priebežný obrat z 1:2 s brejkom na 5:2 a v deviatej hre sa v pohode dopodávala k zisku tohto dejstva. V druhej časti Češka hneď unikla na 3:0 dokonca s dvojitým brejkom a zvyšok už zvládla aj zásluhou odvrátenia troch hrozieb straty servisu vo štvrtej hre. Následne zverenkyňa Davida Kotyzu ešte raz zaúradovala na príjme, ale napokon nebola „kanárovo“ nemilosrdná. Navyše, v siedmej hre so šiestimi zhodami nepremenila dva mečbaly, v ôsmej však nepripustila pokračovanie.

Šampiónka z edície 2011 v tureckom Istanbule Kvitová si týmto triumfom značne posilnila nádej na sobotňajšie semifinále. Naopak, dobyvateľka edície 2004 z Los Angeles Šarapovová je na pokraji vyradenia. Ešte stále však môže byť koncoročnou svetovou jednotkou, pripomenula WTA.

Víťazstvo Sereny Williamsovej, postup Halepovej
Foto: SITA/AP

Dvadsaťštyriročná ľavoruká už dvojnásobná hrdinka Wimbledonu Kvitová upravila v bilancii zo vzájomných duelov na 3:6. Zastavila šnúru úspechov 27-ročnej držiteľky kariérneho Grand Slamu Šarapovovej na hodnote päť. Rusku zdolala len druhý raz v zápase ukončenom mečbalom. V minulosti to bolo pred troma rokmi vo finále na kultovej londýnskej tráve All England Lawn Tennis and Croquet Clubu. Teraz dosiahla revanš za nedávnu prehru 4:6, 6:2, 3:6 z finále v Pekingu.

„Po prehre v prvom zápase som sa fakt necítila práve najlepšie. Mám o to väčšiu radosť, že som dnes uspela a zachovala som si šancu na semifinále. Už sa teším na zajtrajšok. Myslím si, že z toho nedávneho pekinského finále proti Marii som si napriek nezdaru zobrala potrebné sebavedomie,“ povedala Kvitová podľa webu MS a k svojej tradičnej účinnosti pod strechou dodala: „Rada hrám v hale – rýchly povrch, žiadny vplyv poveternostných podmienok. Vyhovuje to mojej hre.“

Rodáčka z Bílovca ďalej skonštatovala: „Bola som fakt sklamaná z utorňajšej prehry s ´Agou´. Naozaj som netušila, čo som v tom zápase stvárala. Odvtedy som najmä oddychovala a čistila si hlavu.“

Wozniacka je na prahu semifinále

Wozniacka si v prvom sete poradila s mankom 1:3, v druhom nepykala za to, že inkasovala okamžitý rebrejk na 2:2. Na returne sa totiž presadila aj v siedmej a deviatej hre.

„Vopred som vedela, že to nebude jednoduché. Predpokladala som duel s množstvom dlhých výmen a neskutočnou úderovou pestrosťou. Spočiatku som bola nervózna a párkrát som si v duchu povedala, ako len mohla ´Aga´ zahrať takú loptičku. Môžete sa tým nechať frustrovať, ale lepšie je len sa zasmiať a ísť ďalej,“ podotkla Wozniacka. K podsúvanej úlohe náhlej favoritky poznamenala: „V prvom rade sa najprv musím kvalifikovať. Navyše, nemyslím si, že sú tu nejaké favoritky. Podľa mňa každá môže zdolať každú, ak vychytí dobrý deň. Počas tohto týždňa sa to dostatočne ukázalo.“

Víťazstvo Sereny Williamsovej, postup Halepovej
Foto: SITA/AP

Rodáčka z Odense Wozniacka má z dvoch vystúpení rovnaký počet úspechov a smeruje do sobotňajšieho semifinále. Dvadsaťštyriročná niekdajšia líderka svetového rebríčka je medzi elitou finalistkou ročníka 2010, keď sa hralo v katarskej Dauhe. Nad 25-ročnou finalistkou predvlaňajšieho Wimbledonu A. Radwanskou teraz vedie v bilancii zo vzájomných súbojov 7:4. Nadviazala na triumf 6:4, 7:6 (5) z augustového amerického Cincinnati.

Severanka s poľskými koreňmi Wozniacka hrá na MS štvrtý raz po sezónach 2009 – 2011 a má zápasovú štatistiku 8:6. V utorok vo viac ako trojhodinovej dráme prekonala Šarapovovú, Radwanská hladko zdolala Kvitovú.

Držiteľka 22 singlových trofejí Wozniacka skončí 6. sezónu bez prerušenia v Top 10, čo je rekord medzi platnými sériami. V marci pritom bola na 18. pozícii v počítačovom poradí. Medzičasom musela stráviť rozchod so severoírskym golfistom Rorym McIlroyom a zahrala si – druhý raz po sezóne 2009 – vo finále medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických v New Yorku. Prehrala v ňom so svojou veľkou kamarátkou – americkou jednotkou počítačového poradia S. Williamsovou.

V deblovej časti turnaja vo štvrtok odohrajú stretnutie štvrťfinálového 1. kola štvorhry Cara Blacková, Sania Mirzová (Zimb./India-3) – Raquel Kopsová-Jonesová, Abigail Spearsová (USA).

Červená skupina:

Serena Williamsová (USA-1) – Eugenie Bouchardová (Kan.-5) 6:1, 6:1 za 58 minút

Tabuľka Červenej skupiny dvojhry:

1. Halepová 2 2 0 4:0 24:7 4 – istota postupu do semifinále

2. S. Williamsová 3 2 1 4:2 26:22 4

3. Ivanovičová 2 1 1 2:2 20:16 2

4. Bouchardová 3 0 3 0:6 11:36 0

Legenda: Poradie, meno, zápasy, víťazstvá, prehry, sety, gemy, body.

Predchádzajúce výsledky: Serena Williamsová (USA-1) – Ana Ivanovičová (Srb.-7) 6:4, 6:4, Simona Halepová (Rum.-4) – Eugenie Bouchardová (Kan.-5) 6:2, 6:3, Simona Halepová (Rum.-4) – Serena Williamsová (USA-1) 6:0, 6:2, Ana Ivanovičová (Srb.-7) – Eugenie Bouchardová (Kan.-5) 6:1, 6:3

Biela skupina:

Petra Kvitová (ČR-3) – Maria Šarapovová (Rus.-2) 6:3, 6:2 za 76 minút

Caroline Wozniacka (Dán.-8) – Agnieszka Radwanská (Poľ.-6) 7:5, 6:3 za 107 minút

Tabuľka Bielej skupiny dvojhry:

1. Wozniacka 2 2 0 4:1 32:23 4

2. A. Radwanská 2 1 1 2:2 20:18 2

3. Kvitová 2 1 1 2:2 17:17 2

4. Šarapovová 2 0 2 1:4 20:31 0

Legenda: Poradie, meno, zápasy, víťazstvá, prehry, sety, gemy, body.

Predchádzajúce výsledky: Caroline Wozniacka (Dán.-8) – Maria Šarapovová (Rus.-2) 7:6 (4), 6:7 (5), 6:2, Agnieszka Radwanská (Poľ.-6) – Petra Kvitová (ČR-3) 6:2, 6:3

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Agnieszka RadwanskáAna IvanovičováCara BlackováCaroline WozniackaEugenie BouchardováMaria ŠarapovováPetra KvitováSerena WilliamsováSimona Halepová