České tenistky vyhrali pohár federácie, Nemkám nedali šancu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Finále Pohára federácie: Česko - Nemecko
České tenistky sa po sezónach 2011 a 2012 tretí raz v ére samostatnosti stali víťazkami Pohára federácie. Foto: SITA/AP

PRAHA 9. novembra (WEBNOVINY) – České tenistky sa po sezónach 2011 a 2012 tretí raz v ére samostatnosti stali víťazkami BNP Paribas Pohára federácie reprezentačných družstiev žien. Po tretej dvojhre víkendového pražského finále, úvodnej nedeľňajšej, vedú nad Nemkami nezvratne 3:0.

Rozhodujúci bod v prospech favorizovaného domáceho tímu získala v strhujúcom dueli dvoch ľavorukých singlových jednotiek na tvrdom povrchu Novacrylic Ultracushion v hale O2 Arena štvorka renkingu WTA Petra Kvitová, ktorá v takmer trojhodinovej dráme prekonala členku Top 10 Angelique Kerberovú za 177 minút 7:6 (5), 4:6, 6:4.

Obrazom: Finále Pohára federácie: Česko – Nemecko

V otváracom dejstve odvrátila Kvitová dovedna šesť setbalov, v druhom pykala za premrhanie náskoku 3:0 a servis, v treťom predviedla heroický obrat z 1:4. Na „winnery“ bola lepšia extrémne 70:23, zároveň urobila o 35 nevynútených chýb viac – 62:27. Češka nastrieľala 12 es, ale aj spáchala 8 dvojchýb (Nemka mala bilanciu 0:6). Víťazka bola na loptičky mierne lepšia 129:125.

Finále Pohára federácie: Česko - Nemecko
Foto: SITA/AP

Otrasená Kerberová

Dvojnásobná grandslamová semifinalistka Kerberová v sobotu sama kuriózne premenila setbal Lucie Šafářovej predčasným oslavným výkrikom, čiže prehreškom proti pravidlám o vyrušení súperky (napokon dvakrát 4:6, Kvitová zdolala Andreu Petkovicovú 6:2, 6:4) a jej fedcupový mentálny „blok“ nepochybne bude teraz ešte výraznejší. Dvadsaťšesťročná Nemka s poľskými koreňmi aj zázemím totiž v prvom sete viedla 5:2 s dvojitým brejkom a neskôr ešte raz podávala na zisk tohto dejstva. Nezužitkovala však dovedna šesť setbalov v štyroch rôznych gemoch (1+1+1+3). V tajbrejku sa vyštverala z 1:4 na 4:4, potom však klesla na 4:6 a odvrátila len jeden setbal.

Logicky otrasená Kerberová rýchlo mala v druhom dejstve manko 0:3, v zdanlivo beznádejnej situácii sa však veľmi vzchopila: nielen vyrovnala na 3:3, ale aj preklopila na 4:3 a následne mala tri jednotlivé brejkbaly. Dvadsaťštyriročná dvojnásobná a úradujúca wimbledonská šampiónka Kvitová priebežne včas zastavila nápor a napokon dala na 4:4. Na returne v deviatej hre sa dostala na 30:30 aj zhodu, nie však ďalej. V desiatom geme sa ocitla pod ťarchou skóre 15:40 a vymazala len jednu setbalovú hrozbu – 4:6.

Boj o každú loptu

Povestné „momentum“ sa citeľne presúvalo na stranu Kerberovej a keď Nemka viedla v rozhodujúcej časti 3:0 aj 4:1, zdalo sa, že predsa vykreše nádej pre svoje družstvo. Opak bol pravdou, čo vzhľadom na „hojdačkový“ vývoj už ani príliš neprekvapilo. Kvitová si pripísala päť hier za sebou. Na podaní v desiatom geme nezužitkovala dva mečbaly v rade (dvojchyba a ofenzívne zlyhanie v sľubnej situácii) a nepremenila ani tretí (Kerberovej aktivita), štvrtý však už áno.

Zápas ma stál veľa síl, bolo to hore – dolu, hrali sme výborný tenis. Bol to boj o každú loptu. niekde vo mne ešte boli sily na ten obrat v treťom sete a vytiahla som ich v pravú chvíľu,“ povedala Kvitová v televíznom rozhovore, citoval ju web iDnes.cz.

Bola som odhodlaná nechať tam všetko, plaziť sa po štyroch. ´Angie´ tiež predviedla maximum. Obe sme si zaslúžili uspieť. Bolo to sústavne úplne na doraz, vyčerpávajúce. Nebolo mi veru úplne ´hej´, keď som v druhom sete viedla 3:0 a zrazu to bolo 3:4. Stuhli mi nohy, kŕče nebývajú zvykom. Bola to nová situácia, skúsenosť. V treťom sete som za nepriaznivého stavu vedela, že to je stále len o brejk. Keď sa mi podarilo zobrať súperke servis, tak sa vo mne niečo pozitívne zvrtlo,“ povedala Kvitová na tlačovej besede.

Cítim sa nádherne. Som na dievčatá pyšný,“ skonštatoval kapitán domácich Petr Pála. „Som hrdá na môj tím. Nabudúce…“ optimisticky napísala na Twitteri šéfka realizačného štábu hostiek Barbara Rittnerová. Pre Sat.1 emotívne vyhlásila: „Ak by sme takto začali včera, mohli sme dosiahnuť viac. Až dnes sme sa ukázali v skutočnom svetle. Budeme nazad a – ako tu stojím – dobyjeme túto poondiatu trofej!

Kerberová odovzdala všetko

Legendárna Martina Navrátilová, ktorá osobne podporovala Češky, prostredníctvom Twitteru uviedla: „Česko dobylo #fedcup!!!! Gratulujem :)

Kerberová povedala: „Hrala som za Nemecko aj môj tím. Dnes som odovzdala naozaj všetko, ale napokon bola Petra lepšia. Myslím si, že rozhodli nejaké 2-3 fiftíny. Súperka si zaslúžila víťazstvo, obe sme však zahrali na vysokej úrovni. Pre mňa to určite bol jeden z najkvalitnejších zápasov v celej sezóne.“

Zverenkyňa Davida Kotyzu Kvitová sa v Pohári federácie zlepšila na 23:7 (v aktuálnej sezóne 4:0). Kerberová to má 7:7 (v končiacej sa sezóne 4:2). Češka v bilancii zo vzájomných duelov už vedie nad Nemkou 4:2, hoci prehrávala 1:2. Nadviazala na víťazstvo 6:7 (7), 6:2, 6:3 z vlaňajšieho výberového šampionátu WTA Finals v tureckom Istanbule.

Finále Pohára federácie: Česko - Nemecko
Foto: SITA/AP

Exhibičná štvorhra pre Nemecko

Za stavu 3:0 sa záverečná štvrtá dvojhra neuskutočnila. Program uzavrela v podstate už iba exhibičná štvorhra, v ktorej Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká prehrali s párom Julia Görgesová, Sabine Lisická za 69 minút 4:6, 3:6.

Češky, ktoré počas federálneho obdobia získali Fed Cup 1975, 1983, 1984, 1985 a 1988, už vedú v bilancii zo vzájomných súbojov s Nemkami 7:1. V tomto miléniu uspeli aj vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny 2010 v Brne 3:2 a predvlani v rovnakej fáze v Stuttgarte 4:1. Nemecko je fedcupovým šampiónom 1987 a 1992 (vtedy hrala aj Rittnerová) a figuruje na štvrtej priečke v renkingu krajín podľa organizujúcej Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF), Česko je na čele. Nemky vo februári vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny zvíťazili v Bratislave nad Slovenkami 3:1.

Češky sa ako obhajkyne trofeje predstavia 7. – 8. februára vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny ročníka 2015 v Québec City proti Kanaďankám, Nemky súbežne budú v Stuttgarte hostiť Austrálčanky.

Finále Pohára federácie 2014 tenisových reprezentačných družstiev žien – priebežne:
ČESKO – NEMECKO 3:0 po nedeľňajšej III. dvojhre

– Češky už majú istotu víťazstva

(8. – 9. novembra, Praha, tvrdý povrch Novacrylic Ultracushion v hale O2 Arena):

Petra Kvitová – Angelique Kerberová 7:6 (5), 4:6, 6:4 za 177 minút

Lucie Šafářová – Andrea Petkovicová / zrušené na základe pravidiel o programe pri nezvratnom stave

Lucie Šafářová – Andrea Petkovicová / zrušené na základe pravidiel o programe pri nezvratnom stave

Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká – Julia Görgesová, Sabine Lisická 4:6, 3:6 za 69 minút

Sobota:

Petra Kvitová – Andrea Petkovicová 6:2, 6:4 za 77 minút

Lucie Šafářová – Angelique Kerberová 6:4, 6:4 za 88 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrea HlaváčkováAndrea PetkovicováAngelique KerberováJulia GörgesováLucie HradeckáLucie ŠafářováMartina NavrátilováPetra KvitováSabine Lisická