Finále Davis Cupu je vyrovnané, Monfils zničil Federera

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Finále Davisovho pohára
Švajčiarsky tenista Roger Federer počas druhej dvojhry v rámci finále Davisovho pohára, v ktorej prehral s Francúzom Gaelom Monfilsom za 106 minút 1:6, 4:6, 3:6. Lille, 21. november 2014. Foto: SITA/AP

LILLE 21. novembra (WEBNOVINY) – Držiteľ Davisovho pohára 2014 tenisových reprezentačných družstiev mužov bude známy až v nedeľu. Po piatkových dvojhrách v rámci finále Francúzsko – Švajčiarsko na antuke pod strechou v Lille je stav 1:1. Bodovali dvojky tímov v dueloch s jednotkami.

Hostí poslal na Stade Pierre Mauroy do vedenia Stan Wawrinka, zvíťazil nad Jo-Wilfriedom Tsongom za 144 minút 6:1, 3:6, 6:3, 6:2. Následne vyrovnal Gael Monfils, prekonal Rogera Federera za 106 minút 6:1, 6:4, 6:3.

Na sobotňajšiu štvorhru (15.30 h) nahlásili kapitáni Arnaud Clément a Severin Lüthi tandemy Julien Benneteau, Richard Gasquet, resp. Marco Chiudinelli, Michael Lammer, zostavy sa však môžu zmeniť.

V nedeľu od 13.00 h sa podľa tradičného scenára týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) najprv stretnú jednotky Tsonga a Federer a potom dvojky Monfils a Wawrinka.

Obrazom: Finále Davisovho pohára

Wawrinka ukázal, že nie je štvorkou renkingu bez dôvodu

Dvadsaťdeväťročný Wawrinka bol pred 27 432 platiacimi divákmi (nový rekord oficiálnych tenisových podujatí) na účelovo upravenom futbalovom stánku väčšinu duelu agresívnejším, iniciatívnejším a istejším aktérom. Účinnejšie podával a nebezpečnejšie returnoval, bol lepší v medzihre a presvedčivejší pri sieti, proti rovesníkovi Tsongovi (12. v počítačovom poradí) uspel zaslúžene.

Finále Davisovho pohára
Foto: SITA/AP

Zverenec Magnusa Normana Wawrinka diktoval tempo a v prvom sete nastavil tón prevahou 14:4 na „winnery“. Po hodine sa rýchlo pozviechal z frustrujúceho nezdaru v druhom dejstve (vo vstupnom geme nezužitkoval brejkbal, vo štvrtom prišiel o servis zo 40:15) a napokon nadobro prevzal taktovku. V tretej časti sa Švajčiar presadil na returne v šiestej hre.

V ôsmej síce nepremenil dva setbaly za sebou, ale následne sa dopodával cez 0:30, zaúradoval krížnym bekhendom pri druhom setbale (prvý si sám zmaril hrubou dvojchybou). Navyše, Wawrinka pridal brejk hneď na začiatku štvrtého dejstva a už nezaváhal. Definitívu navodil „poistkou“ v siedmom geme. V ôsmom za stavu 30:30 Tsonga prehnal prípravný forhend a Švajčiar pri mečbale predviedol peknú kombináciu bekhendového a forhendového voleja v dobre pripravenej pozícii.

Wawrinka mal pomer víťazných úderov a nevynútených chýb 61:29, Tsonga skončil na oveľa nevýraznejších hodnotách 39:28. Švajčiar si pripísal 62 % fiftínov rozohraných svojím prvým podaním, Francúz iba 33 %. Wawrinka zvládol 25 z 32 zákrokov vpredu, Tsonga 12 z 21. Švajčiar premenil 5 z 12 brejkbalov, Francúz 1 z 3 takýchto možností. Na esá to bolo 4:4, na dvojchyby 3:1.

Cítim sa skvele. Ukázal som, že nie som štvorkou svetového rebríčka bez dôvodu, bol som dnes vo všetkých aspektoch lepší ako súper. Som veľmi spokojný s mojím výkonom azda s výnimkou toho jedného gemu na podaní v druhom sete, v ktorom som sa unáhlil a napokon ma to stálo celú tú časť. Celkovo som si však počínal s potrebnou agresivitou, chodil som si po údery, diktoval som tempo. Som rád, že som takto zvládol moju úlohu a uľahčil som tým situáciu Rogerovi, teraz je rad na ňom,“ povedal hrdina januárových melbournských grandslamových Australian Open Wawrinka v interview na kurte, sprostredkovala ho RTS.

Neprekvapilo ma, s akou agresivitou Stan vyrukoval, čakal so od neho podobný výkon. Počas celej sezóny sa mu darilo, hral dobre a ja som to dnes proti nemu mal priťažké. Bol som trochu nervózny, ale myslím si, že v Davis Cupe je to vzhľadom na veľkú zodpovednosť normálne, vo finále zvlášť. Teraz akurát môžem zostať pozitívne nastavený a fandiť Gaelovi, aby nás vrátil do zápasu. Budeme bojovať až do konca a dúfam, že sa to celé ešte obráti v náš prospech,“ povedal Tsonga pre web súťaže.

Finále Davisovho pohára
Foto: SITA/AP

Tsongu sklamali fanúšikovia

Pri slávnostnom predstavovaní tímov mali Stan aj Roger hlasnejší aplauz. Počuli sme viac švajčiarskych divákov ako francúzskych,“ povzdychol si Tsonga. Na úvodný deň predali 27 432 vstupeniek, čo je nový rekord oficiálnych tenisových podujatí. Hostia mali v hľadisku približne 2500 priaznivcov.

Napríklad sa stalo, že po zahlásenom ‚oute‘ som išiel skontrolovať odtlačok loptičky a dočkal som sa prejavov nevôle v mojej krajine. Bolo to nepríjemné, hoci je mi jasné, že skôr išlo o fanúšikov hostí,“ pripustil Tsonga a uznal aj to, že Francúzi musia rozpumpovať publikum výkonmi: „Potrebujeme z divákov vydolovať entuziazmus kvalitou našej hry. Zrejme to celé bolo takto, lebo som zaostával. Dúfam, že na zvyšok programu sa to zmení.

Wawrinka upozornil na konfiguráciu zázemia s množstvom VIP-miest blízko antukového kurtu na upravenom futbalovom Stade Pierre Mauroy, pričom švajčiarsky „kotol“ bol bližšie ako najhlučnejšie domáce jadro prívržencov: „Je ťažké vnímať povzbudzovanie z horných poschodí. Svoje k tomu dodal aj vývoj zápasu. Nedal som Francúzom príliš možnosť burcovať môjho súpera. Bol som lepším hráčom.“

Finále Davisovho pohára
Foto: SITA/AP

Monfils v Davis Cupe neprehral už od finále ročníka 2010

Niekdajší prvý muž renkingu Federer (teraz 2. v hodnotení) v nedeľu pre problémy s chrbtom nenastúpil na finále koncosezónneho šampionátu ATP na tvrdom povrchu v Londýne proti Srbovi Novakovi Djokovičovi a trénovať začal až v stredu večer. V piatok to bolo vidieť. O päť rokov mladší Monfils (19.) si počínal energickejšie, výbojnejšie a adaptovanejšie na tento povrch. Menej mu zlyhával tajming.

Extrovertný Francúz dosiahol brejk vo štvrtej hre a naplno vtiahol domácich priaznivcov do diania, keď potvrdil tento únik aj cez dve hrozby straty podania – 4:1. Navyše, zužitkoval druhú možnosť ísť na upokojujúcich 5:1. Dopodával sa na nulu. Platilo to aj v druhom dejstve, v ktorom Monfils na príjme v treťom geme pasivitou pripustil zhodu zo svojho náskoku 40:15, ale vynútil si ešte jednu príležitosť a Federer si neskoro ustúpil na obiehaný forhend.

Švajčiar sa na príjme vo štvrtom geme vyškriabal na zhodu, nie ďalej. V piatej hre dal z 0:30 na 30:30, Monfils si forhendovým výstrelom utvoril brejkbal a Federer zázračne zareagoval na protipohyb loptičky, ktorý spôsobila napínacia žŕdka na boku siete. Vzápätí sa však len prizeral bravúrnemu bekhendovému obhodeniu popri čiare a potom hrubo pokazil forhend – 2:3 a return. Francúz si dokázal udržať koncentráciu a razanciu pri svojom servise: na 4:2 aj 5:3 upravil bez problémov na 15. Za stavu 30:30 na returne súperovi „vybil bloky“ (Federerov bekhendový volej do siete) a potom vypálil nádherný bekhend popri čiare.

Finále Davisovho pohára
Foto: SITA/AP

Monfils cítil nervozitu a tlak

Samozrejme, že som cítil nervozitu a tlak. O to viac, že sme prehrávali 0:1. Na kurt som však išiel s odhodlaním nevzdávať sa a zabojovať zo všetkých síl o bod pre nás. Som veľmi spokojný s tým, ako to napokon dopadlo. Už na US Open som bol veľmi blízko k prekonaniu Rogera. Vtedy mi to nevyšlo, ale ak mi z toho súboja zostalo pred dneškom niečo v hlave, potom len pozitívne vedomie, že to môžem dokázať, hoci v úplne iných podmienkach. Nenechal som sa vyviesť z konceptu všetkými tými informáciami o Rogerovom háklivom chrbte. Koncentroval som sa iba svoj výkon a dodržiavanie taktických zámerov,“ skonštatoval Monfils.

Stan zahral neuveriteľne a Gael predviedol asi jeden zo svojich životných výkonov. Vzhľadom na to je 1:1 po piatku logických. Na Jo-Wilfrieda možno trochu priveľmi doľahla atmosféra. Pohovoríme si o tom, všetko v pokoji rozoberieme. Z vlastnej hráčskej skúsenosti si dobre pamätám, aké je to zložité. Gael mal skvelú prípravu a som veľmi šťastný, že to preniesol aj do zápasu, zaslúžil si takýto úspech. Netvrdím, že sobotňajšia štvorhra bude úplne kľúčová. Nepochybne však bude dôležité, kto sa pred nedeľou dostane do vedenia,“ uznal kapitán domácich Arnaud Clément.

Federer je na štvorhru k dispozícii

Nebolo to len negatívne. Čím dlhšie totiž zápas trval, tým som sa cítil lepšie a uvoľnenejšie. Problémom však bolo, že som v ostatných dňoch nemal za sebou dosť hry na antuke. Stanov výkon dnes vyčnieval. Bol to neuveriteľný zápas z jeho strany a som zaňho veľmi šťastný,“ citoval Federera portál 20min. Podľa twitterového príspevku publicistu Christophera Clareyho k štvorhre uviedol: „Určite som k dispozícii, ak budem cítiť, že môžem predvádzať náležitý tenis. Dnes som ku koncu bol toho schopný.

Francúzi vedú vo vzájomných konfrontáciách vysoko 10:2. Pred desiatimi rokmi sa vo štvrťfinále svetovej skupiny revanšovali vo švajčiarskom Prilly za prehru z rovnakej fázy edície 2003 v Toulouse. Majú na konte deväť „šalátových mís“, ale na jubilejnú desiatu čakajú už od roku 2001. Medzičasom neuspeli vo finále edícií 2002 (doma s Rusmi) a 2010 (v Srbsku). Ostatné štyri súboje Francúzov so Švajčiarmi sa skončili najtesnejším možným výsledkom, v ostatných piatich triumfoval hosťujúci tím. Francúzsko figuruje na tretej priečke v historickom poradí najúspešnejším krajín spoločne s Veľkou Britániou. Vedú USA (32 triumfov) pred Austráliou (28).

Finále Davisovho pohára 2014 tenisových reprezentačných družstiev mužov – priebežne:
FRANCÚZSKO – ŠVAJČIARSKO 1:1 po piatkových dvojhrách

(21. – 23. novembra, Lille, Stade Pierre Mauroy, antuka pod strechou)

Piatok – dvojhra:

Jo-Wilfried Tsonga – Stan Wawrinka 1:6, 6:3, 3:6, 2:6 za 144 minút

Gael Monfils – Roger Federer 6:1, 6:4, 6:3 za 106 minút

Zostávajúci program:

Sobota:

Štvorhra (15.30 h):

Julien Benneteau, Richard Gasquet – Marco Chiudinelli, Michael Lammer

Nedeľa:

Dvojhry (postupne od 13.00 h):

Jo-Wilfried Tsonga – Roger Federer

Gael Monfils – Stan Wawrinka

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Gael MonfilsJo-Wilfried TsongaJulien BenneteauRichard GasquetRoger FedererStan Wawrinka